Vinteriris, Iris danfordiae. Sprudlende vårglede!

Iris er en spennende plante med en rekke ulike arter. De fleste forbinder iris med noen av de mange artene som blomstrer i juni-juli, men Iris danfordiae er en vårblomstrende iris og blomstrer aller først av all irisen, tett oppfulgt av den andre vårblomstrnde irisen som faktisk heter våriris; Iris reticulata. Danfordiaes norske navn er faktisk vinteriris, noe jeg synes er temmelig villedende ettersom den naturligvis ikke blomstrer på vinteren…

Vinteriris er gul med sorte tegninger. Eller, det er ikke helt rett, den er GUL! Selvlysende gul-grønn faktisk. Sabla fin farge, digg med noe som lyser opp nå på våren. Den kan på papiret bli 7-15 cm, mine er nye av året, slo ut i blomst i går og er foreløpig maks seks cm. Blomst kommer først, så blader. Vinteriris kommer i blomst etter snøklokker og de tidligeste småblomstrede krokusene, og før de store krokusene, perleblomster og tidligtulipaner. Krever godt drenert jord og trives i sol og delvis skygge.  Herdig til H5.

Jeg ser at flere nettsider (bla Missouri Botanical Garden) opplyser at løken til danfordiae har en stygg tendens til å dele seg opp i mange små sideløker når den har blomstret, hvilket fører til at den ikke nødvendigvis blomstrer året etter fordi de nye løkene ikke er kraftige nok. Å plante løkene dypt skal avhjelpe problemet.

* Lyst til å les mer om iris? Her er planteportetter på sibiririshageiris/skjeggirisstråleirissverdiris. Det kommer en post om Iris reticulata senere på våren.
* Jeg satt i fjor opp en iris-samling hvor leserene la inn sine iriser. Det er mest sommerblomstrende iris, kanskje jeg skal åpne opp samlingen igjen så dere kan melde på våriris også?

iris-danfordiae1

3 KOMMENTARER

 1. Åhhh, en sånn ønsker jeg meg. Tenk så koselig å ha iris i hagen så tidlig! Jeg må nok vente litt før mine dukker opp=) Fiiin helg til deg=) Vibeke

 2. Hej. Fin sida du har! Vet du har! Känner du till en iris som heter Eleanors pride (eller Tall bearded iris) vet du var nan kan köpa lökar (eller knoller)
  Var har du köpt dina vinteririslökar?
  Hälsningar
  Hans

  • Hei Hans. Jeg har handlet mine løker her og der opp igjennom årene. Husker ikke hvor disse kom fra, om det var et lokalt hagesenter, Gardenliving.no (de har mye litt uvanlig), eller importen jeg hadde fra Eurobulb.

   Men. Det er uansett helt feil sesong å se etter iris nå. Du kan jo finne noen på blomsterbutikken ferdig drevet, men om du vil kjøpe løk så er det august-oktober som gjelder.

   Jeg har ikke kjennskap til den du spør etter

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her