Slik steller du juleroser inne:

Jeg digger juleroser, ute, og har godt over 30 stk i hagen… Å ha de inne på stua er litt verre. Juleroser er dyre i innkjøp og krever god oppfølging, og trives slettes ikke i min supervarme stue. Jeg vil heller spare pengene til våren og kjøpe de da, fremfor å dille med å få de til å overleve gjennom vinteren.

Men, de er jo fine… Og med litt omtanke kan du få de til å vare både i julen og frem til våren:

Slik lykkes du med julerosa inne:
Temperatur:  Jo kjøligere den får stå, jo lykkeligere blir den. Dersom du som meg vil ha den på en varm stue så sørg iallefall for at den ikke står nær varmekilde.

Lys: Julerosa vil ha godt med dagslys, et dunkelt sofabord er ikke egentlig drømmestedet dens. Det er dog der min står nå, men jeg flytter den til vinduet sånn innimellom i det minste.

Vann: Juleroser liker ikke å tørke ut, det er vel her de fleste gjør «feil», for den tørker fort ut på en varm stue. Så pass på at den ikke tørker ut, men unngå også å vanne for mye. Den skal ikke stå våt hele tiden.
Dersom du fjerner bladene/kjøper en uten blader så er det lettere for den å takle den varme stuetemperaturen.

Når den er avblomstret:
Julerosen er en flerårig hageblomst som kan overleve ute i store deler av landet (H5).  Om julerosen din ser frisk ut når den er avblomstret så kan du prøve å holde liv i den frem til våren, og så plante den ut. Det er enklest holde liv i den om den får stå et kjølig rom med mye lys. Planter som står kaldt trenger mye mindre vann og kan fortere råttne, så vann sparsommelig.

Min dekorasjon:
Jeg har plantet opp min julerose i et fat med mer jord og et teppe mose, det gjør at den ikke tørker så lett ut. (Sånn så den nemlig ut før jeg fikk somla meg til å potte den opp). Mosen er plassert slik at den ikke går helt inn til blomsterstilkene, da kan det nemlig fort bli litt for fuktig for de.

julerose2

Oppdatert:
Jeg fikk spørsmål om hvordan stelle juleroser ute. Juleroser i hagen kan du lese mer om her. Legg merke til at jeg anbefaler å kjøpe julerosene du skal ha ute på vår eller sommer. Kjøper du de på høst og vinter så skal det mye til før de overlever vinteren, da de ikke rekker å etablere seg før den vanskelige frosten kommer.

7 KOMMENTARER

  1. Er så heldig å ha overbygd veranda. Der står den hvite, nydelige julerosa på et bord like utenfor stuevinduet. I denne milde Sørlandsvinteren har den det helt perfekt. Da vi nylig hadde noen få minus, bøyde den seg litt, men reiste seg fort opp igjen da kulden forsvant. Super plante!

  2. Riktig godt nytt år!
    Jeg har hatt stor glede av dine kreative tips via Hagetidende og div. andre «kanaler».Jeg liker stilen din – har og laget islykter flere år og har hatt juleroser i hagen,men du kommer alltid med nye supre ideer.Ikke er jeg på facebook og ikke blogger jeg- men har lenge tenkt å sende noen rosende ord til deg.
    Ang. juleroser ute lønner det seg å klippe ned de mest slitte bladene om våren, da blomstrer de mere og frodigere har en nabo og jeg erfart- men dette vet du nok.Vil gjerne ha dine nye tips på mail når de legges ut.
    Med vennlig hilsen

    Anne Elise Skreå

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her