Damhagen i Hagen i Hune:

Mannen og jeg var i Danmark i sommer, en finfin tur med masse herlig hageinspirasjon fra Hagen i Hune, Claus Dalbys hage og et knippe andre. Claus sin hage var flottest, men ut fra et hagedesigner og arkitektstandpunkt så var Haven i Hune mest interessant og lærerik. Blomsterbedene i hagen i Hune lider dessverre litt av at hun som skapte hagen er død og bedene har nok i litt for stor grad bare blitt vedlikeholdt og ikke fornyet. Men, grunnstrukturen er fortsatt like imponerende og nå tror jeg de er i gang med den nødvendige fornyingen også.

Hagen består av mange ulike rom avgrenset med blant annet hekker og gjerder og byggverk. Dette jeg viser i dag er ett av de som har tålt tidens tann best og består av to store opphøyde vannbaseng og to store bed. Den rommer i tillegg et lite uthus (kafe) og et drivhus (spiserom). I dammene er det vannliljer og en for meg ukjent vannplante, samt keramikk. Hagen omkranses av hekk og klatreplanter, og rommet oppleves som ganske lukket med fire inn/utganger. Jeg tror hagerommet heter Eriks have etter en av Annes hagevenner/hjelpere.

haven-i-hune7
Bildet her og øverst viser de to samme dammene, fra ulike vinkler.

haven-i-hune-blaa
Dette er et slikt hagerom hvor blomstene blir litt mindre viktig. De er krydderet, ikke hovedretten. Blomstene er holdt i kalde farger, med hovedvekt av blått. Dette tipper jeg er en salvie, men om noen veit bedre så blir jeg glad for tips!

haven-i-hune6
Hagen er delt inn i fire kvadrat, og midt i står en stor praktfull urne. Synes du planten oppi er flott? Det er kål! Jupp, grønnsaken kål! (og noen storknebber)

haven-i-hune-kaal

haven-i-hune5
Her har jeg flyttet meg slik at jeg ser opp mellom de to dammene.
Selv om blomstene kommer i andre rekke så skulle nok bedene på høyre og venstre side hatt mer blomstring. Men vi kom litt sent på sommeren og jeg tror alle blomstene var utslitt etter en varm og hektisk sesong.

haven-i-hune2
Det er noen keramikkarbeider i hagen, de store urnene ute i dammene er vel av de flotteste. Passer perfekt inn og jeg lurer fælt på hva som kom først av urnen og hagerommet – hva er formgitt til hva.

haven-i-hune3
Noe av det som gjør Haven i Hune så flott er at den leker med det åpne og det lukkede. Du ser ikke alt på en gang, du må oppdage!
De to herrene som spankulerer der heter Claus og Jeppe. Claus er Annes ektemann som er en annerkjent arkitekt som jeg nok tror var aktiv med i å forme alle de flotte rommene og byggene. Jeppe er garneren som nå har ansvar for hagen.

haven-i-hune-vannlilje
Vannliljene var virkelig flotte, men jeg synes det er grenser for hvor lang en bloggpost kan være så de sparer jeg til litt senere i måneden, kom tilbake ;) (oppdatert: se her)

Haven i Hune ligger nord i Danmark, kun en kort kjøretur fra Hirtsals. Den har egen nettside, og der finner du Anne Just sitt malte kart over hagen som kanskje gir deg bedre forståelse av hagens oppbygning.
Se også min bloggpost om lysthuset og hagen rundt.

14 KOMMENTARER

 1. Så fint og inspirerende innlegg fra Haven i Hune. Den har jeg virkelig lyst til å besøke.
  Jeg tenkte isop når jeg så de blå blomstene, men jeg er ikke sikker;)
  Godt nyttår!

  • Hm, kanksje det ja? Isop var et forslag jeg ikke hadde tenkt på sjøl, takk! Spennende at det finnes så mange ulike slike spirblomster i blått!

   Haven i Hune er gull å besøke, anbefales helhjertea!

 2. Hei Anne. Så morsomt å se et slikt reisebrev fra Hagen i Hune! :-) Det er alltid interressant, spennende og inspirerende å lese dine blogginlegg og jeg setter stor pris på dem selv om jeg ikke har vært den flinkeste til å legge igjen meldinger. Det har vel noe med tid og overskudd å gjøre, men som sagt; Mange takk for dine mange inspirerende blogginlegg i fjoråret. Jeg ser virkelig frem til å følge deg også i 2014!
  Stein

  • Hei Stein :)
   Det er hyggelig med de kommentarer som kommer, og de skal kun komme når en har overskudd og lyst. Jeg er jo sjøl helt elendig på kommentering hos andre, dessverre, men det blir ofte for mye styr ettersom jeg gjør det meste av slik surfing på et lite nettbrett.

 3. Det er morsomt å se igjen bilder fra Hagen i Hune, jeg var det for noen år siden mens Anne levde, men hun var dessverre bortreist da vi var der.

  • Det blir flere Haven i Hune bilder etterhvert Liv, så heng på :) Hyggelig at du også har vært der da, vi bodde i hagehotellet og brukte hagen som base over flere dager, gull!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her