Vannliljer!

Drømmer du om vannliljer? Du er slettes ikke den eneste! Jeg tror mange lett faller i staver over vannliljen, det er ikke bare en blomst, det er også mystikk og romantikk.

Vannliljer (eller nøkkelroser som de også kalles) må bo i vann og for mange er det et fast tilbehør til en dam. Men, har du ikke dam så kan du faktisk fortsatt ha vannliljer, du bare planter de i en bøtte! (men obs, har du vannliljen i en bøtte/krukke så må du nok belage deg på å overvintre den inne).

Fem kjappe tips om vannlilje:
– Trenger sol for å blomstre, minst 6 timer. Mao, ikke plant vannliljer i halvskyggen.
– Trives dårlig like ved fontener.
– Ulike typer vannlilje vil ha ulik dybde, sjekk før du kjøper! Det finnes sorter som liker 10 dypt vann, og andre som liker 200 cm dybde… Stikker bladene opp med stilker over vannet så står planten for grunnt!
– Deling og omplantning bør skje tidlig på våren, og absolutt ikke etter midten av juli.
– Nykjøpte (små) vannliljer vokser raskest om de gradvis senkes, dette fordi de små bladene da får lys nok fra første øyeblikk. Start med å sette ut planten på 20 cm dyp, og senk den så lengre ned ettersom den vokser til.

vannliljer-5

Lyst til å lære mer om vannliljer? Dammer i hagen er en informativ liten bok som har et eget kapittel om vannplanter, kjøp via en nettbutikk, eller lån på biblioteket.

vannliljer-1 vannliljer-6

Jeg har så langt ikke vannliljer i hagen, men drømmer meg gjerne bort i andres. Har du vannliljer og lyst til å dele tips med meg og andre så bruk kommentarfeltet, og har du allerede skrevet tips en annen plass (feks på en blogg) så lenk gjerne dit :)

Bildene er tatt i Haven i Hune, les mer om den her.

vannliljer-3

vannliljer-4

5 KOMMENTARER

  1. Jeg er så heldig at jeg er nærmeste nabo til et vann som bugner av vannliljer på sommeren. Ikke bare de vanlige, hvite(som det er mengder av), men også røde(eller mer knallrosa kanskje). Dette er et av veldig få steder i Norge der de vokser vilt. (Mener at de som vokser i Botanisk hage i Oslo er stiklinger fra de som vokser her.)
    De røde vannliljene holdt på å dø ut og forsvinne for noen år siden, men de ble berget ved stiklinger og at de ble flyttet til et annet vann enn der de vokste opprinnelig. Nå er de fredet og får heldigvis vokse i fred. Da vi flyttet hit i 2008, var det 5-6 blomster, men sist sommer talte jeg faktisk 16, – så de ser ut til å trives. :-)
    Vakre er de i hvert fall!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her