Hurra, den første av helleborusene er i blomst!

Jeg har vært litt ute av form en par uker nå og nesten ikke utenfor døren, men i ettermiddag tok jeg meg en tur ut for å jakte på våren – og på nordsiden av huset under bladdekket dukket den opp i form av blomstrende helleborus, hurra :)

Helleborus kjenner vel de fleste best som en juleblomst, godt hjulpet av det norske navnet julerose. Men julerosen er mer enn en storforlangende potteplante, det er en flerårig hageplante, og en eksepsjonelt flott en sådan. Helleborus niger og helleborus orientalis samt hybrider av disse er faktisk herdig helt til H5, og når den står i hagen er den lite kravstor.

Claus Dalby har skrevet en hel bok om helleborus, den kan du lese om her, og i forrige uke la han ut en video om juleroser på bloggen sin, og der får du tips til hvordan få de til å holde seg i en vase. Dalby skiller forøvrig mellom juleroser og påskeklokker, det gjør vi ikke på norsk, her brukes utelukkende julerose om hele gjengen (foreløpig iallefall). Sjøl bruker jeg mer og mer  helleborus som navn ettersom jeg synes både julerose og påskeklokker er høyst missvisende norske navn. (Med unntak av akkurat denne crazy vinteren da, hvor jeg faktisk hadde julerose til jul og tydeligvis får påskeklokker før påske)…

Det blir garantert mer julerosefotografering fremover, de står i kø der ute. Så får vi krysse for sol, blir ikke gode bilder i slikt tussmørke som dette ;) 

heleborus-2

7 KOMMENTARER

  1. Det kjennes så inderlig godt både i kropp og sjel når de første blomstene dukker opp i hagen etter vinteren. Her har det også så smått begynt å vise seg noen; snøklokker, krokus og helleborus i hagen min.
    Ønsker deg en så inderlig en god dag i dag:)

  2. Hei Anne
    Nå bare må jeg få satt ned julerosene mine. Men, hvor i all verden skal de settes hen. Det er full sol fra alle verdenshjørner i hagen hele dagen. Håper du kan dele et tips med meg.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her