Herding av planter: Hva er det, hvordan gjøre det

Planter som har vokst opp inne, enten det er på stua di eller i et gartneri bør herdes før de får stå ute i fri luft. Å herde planter vil si å venne de til lys og temperatur. Setter du planta rett ut så kan få skader på blader og kronblader. Skadene er stygge, men det verste er at det kan føre til at planten setter seg ned og furter i noen uker etterpå, dvs ikke vokser og blomster så godt som den kunne ha gjort.

Temperatur og vind:
Nesten alle planter som selges kommer fra oppvarmede drivhus, og selv om de kanskje står ute når du kjøper de så kan det være de kom til butikken samme dagen. Dersom det er under fem plussgrader i løpet av døgnet, eller ekkel vind, så trenger de tilvenning til utelivet. Jo kaldere det er jo viktigere blir dette. Det er høyst avhengig av planta og været hvor lenge den må herdes, men en uke med påpassing synes jeg er en god tommelfingerregel.
I tilvenningsperioden så setter du plantene ut når det er ok vær, og tar de inn når det er dårlig, eller du har de stående tildekt i hagen.
Det er spesielt viktig å unngå vind. Vind er en stor fiende på våren ettersom den ofte er kaldere enn gradestokken viser og kan virke meget uttørkende.

Hvordan jeg venner planter til utetemperatur:
Når jeg handler på hagesenter og blomsterbutikker så får jeg ofte varene i papirposer. Disse er supre for å herde planter, spesielt om de er høye. Det blir lunt og godt oppi posen og posene er enkle å flytte inn om det blir for kjølig eller vindigt. En annen løsning er å la plantene stå helt inntill husveggen med noe forran som stopper vinden, ala hva jeg har på bildet over her.

Selv når det blir varmt så passer jeg på at alle planter jeg setter ut står lunt en uke, dette er enkelt å kombinere med soltilvenningen.

Sol:
Planter lager sin egen solkrem, men dette gjør de kun når de bor ute! Planter som har vokst opp med kunstig lys vil mangle beskyttelsen mot sollyset, og uten solkrem blir bladene brent. Det tar bladene omtrent en uke å lage dette uv-filteret, det vil si at den første uken en plante bor ute så bør den stå i skyggen, iallefall på den midtre delen av dagen. Dette er viktigere jo lengre ut i sesongen du kommer og er sikkert litt planteavhengig. Jeg har ikke opplevd at planter har blitt solbrent i mars, mens tomater ol som først får komme ut i mai-juni kan få riktig stygge skader.

Hvordan jeg venner planter til sol:
Alle nye planter settes rett og slett ut i full skygge en uke, med unntak av de som settes ut nå veldig tidlig på året, de står vanligvis i delvis skygge ettersom solen er så svak og jeg gjerne vil se de.

herde-planter-2

Hva jeg planlegger for herding akkurat nå:
Øverst ser du hvordan jeg har rigget meg til med herding av plantene jeg kjøpte i går. Det blåser ganske kraftig og for å beskytte plantene mot vinden så har jeg satt opp noen trekasser. Plantene står like forran hagedøren, og dermed ser jeg plantene innenfra og har glede av de også før de er planteklare. Noen høye planter står inne akkurat nå, men de skal ut så snart vinden roer seg.

Jeg kommer ikke til å vente lenge med å plante til krukker denne gangen, jeg vil gjerne ha pene krukker så raskt som mulig. Det er meldt veldig hyggelig temperatur fremover med unntak av på tirsdagen, og innen tirsdagen synes jeg de fleste skal tåle såpass. Men, jeg skal passe plantene for vind, det vil si at jeg kommer til å finne frem en fiberduk som jeg kan tulle rundt de om det blir meldt vind eller kjølig vær etter at jeg har plantet til. Eventuelt så kan det hende jeg løfter inn de mest utsatte plantene om været blir ille, dersom jeg potter de i de lette krukkene så er det gjennomførbart.

Det er alltid smart på våren å ha en plan for hvordan beskytte krukkene om det plutselig blir kaldere igjen, mer om temperatur og hvilken planter vi kan plante tidlig på året kommer om noen dager.

Hvordan herder du plantene dine?
Del gjerne tips i kommentarfeltet, alltid nyttig å høre hvordan andre steller i hagen!

12 KOMMENTARER

  1. Flott og nyttig innlegg. Vi må være kreative og komme opp med noe lurt med alle plantene vi har som må hedres når tiden er inne. Å bære hundredevis av planter inn og ut av drivhuset er nytteløst. Jeg følger spent med videre :)

  2. Så gode tips! Da blei jeg litt mer klok på hva jeg skal gjøre og ikke gjøre framover ;)

  3. Soltilvenning
    Sett «inne»planten bak (normalt på nordsiden av) en glissen busk eller et glissent tre (enkelt om våren før de blir tette. Full sol før ca 09 og etter ca 17 pleier å gå greit. Litt væravhengig, men etter en uke er de klare for virkeligheten. Så slipper man masse flytting frem og tilbake.

  4. Stort sett praktiserer jeg Paals metode. I et svensk hageprogram, Trädgårdsmåndag, anbefalte de å beskytte plantene med fiberduk i overgangen til uteliv. Har noen erfaring med denne måten?

    • Jeg har ikke sett programmet, men javisst, fiberduk fungerer godt det, da får planten både skydd mot vind og sol. Må dog passe på slik at fiberduken kommer litt opp fra plantene, ikke ligger rett på de.

  5. […] Når skal chilli og tomat plantes ut: Tomater tåler noe mer enn chilli, men begge er ekstra varmekjære og har ikke noe å gjøre ute før det er stabilt hyggelig sommervær. Jeg har tomatene inne til det aldri er under 10 grader på natten, og chillien bor inne til det vanligvis er over 15 grader på natten. Husk at alle planter som har vokst opp inne må herdes før de flyttes ut. […]

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her