Magnolia, verdens vakreste trær?

Noe av det mest facinerende jeg veit er store blomstrende trær, og ingen trær er vel flottere enn magnolia? Når vi var i Enland nylig så var vi midt i magnoliablomstringen, og jeg fotograferte i vei. De er ikke av de enkleste å fotografere i sin helhet, det blir mye grener og himmel og rot… Men det stopper meg da ikke fra å prøve 😉

Det finnes magnolia som er herdig helt til H5! Jeg skrev litt om herdighet på magnolia for to år siden, klikk deg over dit om du søker informasjon. For dagens innlegg er kun ren pur hageglede og inspirasjon. Alle disse er vel hva man kaller praktmagnolia, og jeg har flere magnoliabilder på lur 😉
– nyt!

magnolia-9
legg merke til størrelsen på blomsten…

magnolia-3
Akkurat denne er fotografert i Barnsley House, hagen til Rosemary Verey. En inspirerende hage dere skal få se mer fra!

magnolia-6

magnolia-5

magnolia-2

magnolia-7
.

magnolia-dixter-2

magnolia-dixter

great-dixter-15

Magnolia kan være store stramme trær med ren stamme, og det kan være små busker, og det kan være noe midt i mellom som her i Great Dixter,Englandsturens mest inspirerende hage!

– Og ja, alle bildene her er altså tatt i parker og hager, ikke hos meg. Jeg har faktisk en liten magnolia, men det er nok mange år igjen før den blir så mye å skryte av… Hvordan er det med deg? Er du også magnoliafan? Fortell gjerne hvilken sorter du har, jeg veit det er mange (meg selv inkludert) som ønsker seg noen anbefalinger for norsk klima!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

15 KOMMENTARER

  1. Her har du ei som elsker Magnolia. Vi har fire forskjellige i hagen her på Hedmarken. Her er det sone 4. Vi har Merill,Stellata, Susan og liliiflora «Nigra».
    Merill er eldst i vår hage og står på toppen av hagen vår,altså ikke den luneste plassen. Den blomstrer nå. 🙂 Stellata står i sørveggen og blomstrer også nå. «Nigra» står lunt nede i hagen og har gedigne knupper som forhåpentligvis slår seg ut om noen dager.
    Susan er også plantet på en lun plass og kommer litt seinere med blomster. Så langt har det gått veldig bra med alle fire, noe som er kjempefint. 🙂

  2. Hei igjen,

    Jeg har en Magnolia, Magnolia loebneri «Leonhard Messel»! Jeg fikk denne anbefalt av en tidligere magnolia»ekspert» i Asker(Landsnes), da jeg ønsket meg en hardfør magnolia(Ser at på NRKs hagesider oppgis den til H5. Jeg har den likevel i en lun vegg hos meg her på Slemdal, for å være på den sikre siden..) En annen ting jeg var opptatt av var at den skulle være pen, også utenom blomstringen, noe ikke alle magnoliaer er, synes jeg F.. eks soulangiana,som ofte kalles Praktmagnolia ( den med de store tulipanblomstene, kanskje mest kjente?) , får fort et «uformelig» utseende, og et litt kjedelig bladvderk, synes jeg.. Leonhard Messel får en fin buskform, litt opprett, men rund og fin, og veldig vakre blader, og lys grønne! (jeg har den faktisk på den ene siden i det fineste bedet mitt langs huset(sydvegg!) Blomstene er jo vakre, litt stjerneformet, ca 12 kronblader, og lysrosa(tenker noen ganger den er vel «sukkertøyrosa», særlig i begynnelsen når det er lite grønt omkring i hagen ellers.. Men alle andre som ser den synes den er helt fantastisk! Jeg så den forresten til salgs på hagesentret her nede forleden(da jeg kjøpte den var den mere sjelden, tror jeg(ca 5 år siden.). Vil virkelig absolutt anbefale den! Den står forsatt og blomstrer, nå sammen med grønne blader, og litt mere spredt!

    Hilsen Annette

    • nja. Det er ikke nødvendigvis det, de ligner mye på hverandre de mange magnoliaene, men tusen takk for tipset om Leonard!

  3. Jeg har forresten også en Magnolia Soulangiana(Praktmagnolia), den er jo utrolig vakker når den blomstrer, så måtte jo ha den også!(selv om den ikke er så pen utenom blomstringen..) De store tulipanblomstene – på bar kvist – er jo for utrolige til å være sanne, nesten..! Bare en jeg kjøpte på salg, og den har ikke blomstret ennå, og står sammen med noen andre busker ved en hekk, ikke fullt så lunt som den andre. Venter spent på blomster, kanskje til neste år! (er mindre hardfør, maks H 3 kanksje?) @

    Hilsen Annette

  4. I min ungdom (på 70-tallet) gikk jeg på skole og bodde på hybel i Larvik. Hybelvertinnen min hadde en Magnolia i hagen. Det var første gang jeg så denne praktfulle busken/treet. Den var alldeles skjønn, og jeg har aldri glemt den. Har jo sett det andre steder senere også. Jeg har faktisk ikke tenkt på at jeg kan ha en sånn her jeg bor, men det er kanskje noe jeg burde prøve, ettersom jeg bor i H3 sone.
    Ellers synes jeg den mye mer vanlige syrinen er vakker også. Den bringer bud om sommer, for meg. Rundt omkring her jeg bor er det mange som har Fagerbusk. Som navnet tilsier, også en nydelig busk.

    • lurer på om treet står der fortsatt jeg? De kan jo bli gamle, så kanskje? Jeg digger store magnoliatrær! Og ja, H3 er ikke noe problem, masse magnolialaternativ for H3

  5. Hei Berit!

    Vil bare si at jeg er helt enig, jeg elsker også syriner og fagerbusk – har flere sorter syrin, og en fagerbusk! Men forskjellen på dem og magnolia, er at Magnolia altså blomstrer mye tidligere! Her hos meg, i sone 3(/4), blomstret magnoliaen min allerede da vi kom hjem fra påskeferie(og den blomstrer litt forsatt, men er klart på hell!) Syrinene starter blomstringen om et par-tre ukers tid først, og Fagerbusk er en av de siste før sommerferien, ca slutten av juni! Så det er altså en vesentlig forskjell i tid!

    Hilsen Annette

    • Syrin er fint, her er de såvidt i gang med knopper i nabolaget, i Bergen var de i blomst nå så jeg. Magnolia har visst blomstret her i Oslo i tre ukers tid, de første. Det spriker jo mye innen magnolia også.

  6. Har noen råd for en magnolia som IKKE blomstrer? Også jeg er magnoliaelsker, og har gleden av å gå forbi to som blomstrer bak regjeringskvartalet hver vår, men den jeg fikk til min fødselsdag av min kjære mann for sikkert fem-seks år siden nå, har ikke blomstret en eneste gang! Det er jo ganske skuffende… Nå står den ikke akkurat lunt til, nordvendt i gruppe med andre prydtrær, men får mye morgensol og noe ettermiddagssol. Noen tips?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her