Kuletistel!

Oppdatert. Enkelte kuletistel er ikke ønsket i norske hager og natur da de er spredningsvillige og fortrenger lokal flora. Les mer lengre ned.

Noen blomster er rett og slett bare helt anderledes. Kuletistel er en slik, med blå baller på stive stilker skiller den seg ut og er lett å gjenkjenne. Jeg har foreløpig ikke denne i hagen selv, men nyter den når den dukker opp hos andre.

Det finnes flere ulike arter av kuletistel, Echinops, men de er alle herdige til ca H6, trives i sol og tåler tørke. Blomstrer på sensommer-høst med ekstra lang blomstring om du klipper vekk visne blomster fortløpende. Har dekorativt bladverk som i likhet med andre tistler stikker godt.

Om en ønsker å ha en humlevennlig hage så er kuletistel et godt valg. Humlene eeelsker den rett og slett, og det gjør jeg også :)

kuletistel-2

Oppdatert1:
I kommentarfeltet på Facebook påpekes det at den er flott til snitt, og at den kan tørkes. Jeg har sett den brukt i buketter og skriver gladelig under på at den gjør seg der :)

Oppdatert 2:
OBS! Også på facebook ble jeg gjort oppmerksom på at kuletistel er svartlistet. Jeg har slått opp i registeret, og det er gjort følgende vurderinger:
Echinops bannaticus, lav risiko (dette er den vanligeste i norske hager)
Echinops exaltatus, lav risiko
Echinops sphaerocephalus, høy risiko. «Den er rimelig ekspansiv og fortrenger stedegne arter der den danner større bestander, hovedsakelig på grunnlendt kalkmark i Oslofeltet.»

Jeg pleier ikke omtale planter som er registrert som risikoplanter i svartlista nettopp fordi jeg ikke ønsker å friste, men denne snek seg altså under radaren. Har man kuletistel i hagen så anbefaler jeg at man fjerner visne blomster slik at den ikke kan sette frø og spre seg ut i naturen. (Spredning kan skje ved fugler, så selv midt i et boligfelt kan det være lurt å passe på). Kast aldri rotrester i naturen.

kuletistel-3

Bildene er tatt i hagen til Maria i Strandhuset. Hun tror det er en grå kuletistel Echinops bannaticus.

7 KOMMENTARER

  1. Jeg hadde denne i hagen da jeg overtok hagen etter min far. Den er vakker, men spredte seg for mye. Så jeg er glad jeg er kvitt den, og jeg vil ikke ha den i hagen igjen!

  2. Fine bilder av kuletistel! Jeg sådde selv i fjor (bannaticus) og det er stor stas når de blomstrer nå i år! Vakre og så heftig med den blå fargen som står litt som en sky rundt planten. Visste ikke at de var svartelistet, så bra (men synd at det er så) å få vite det… Mine står i noen opphøyde bed, så jeg får holde litt øye med dem. Fortsatt god sommer Anne, og takk for både hagekunnskap og inspirasjon hos deg :-) Vennlig hilsen Marianne

    • God sommer til deg også Marianne :)
      Om du fjerner frøstender så går det nok bra. Det er jo dessuten en fordel for deg, for om du fjerner visne blomster før den setter frø så får du lengre blomstring :)

  3. Kuletistel er flott! Har hatt den i flere år, og har ikke hatt problemer med spredning. Nå ble jeg inspirert til å grave opp noen som står i skyggen, og sette dem i et solfylt bed. Fra før av har jeg tusenstråle der, som humlene elsker. :)
    Ha en god dag! :)

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her