Japansk blodlønn – den tøffeste viftelønna

Japansk blodlønn, Acer palmatum ‘Atropurpureum’, kalles også vifteblodlønn og er en av de mest herdige japanske lønnene.

 • Den kan takle opp til herdighetssone H4 om den står lunt, kald vind fører til at den fryser tilbake.
 • Den trives best i sur jord
 • Japansk blodlønn foretrekker sol men kan ta litt lett skygge.
 • Liker ikke å tørke ut.
 • Som med så mange små hagetrær så vil høyden avhenge av trivsel. Jeg har sett de opp i fem meter, men det tar nok sin tid og hos de fleste vil den stoppe lenge før det. Treet tåler godt beskjæring og kan feks stammes opp eller tynnes ut.

Bladverket på japansk blodlønn starter ut med en mørk burgunder farge. På høsten lysner bladene og får denne energiske røde fargen, som virkelig lyser i sola. Jeg liker godt den mørke fargen den starter med, den er roligere og enklere å kombinere i hagen, men det er veldig gøy når høstfargene trekkes frem og busken transformeres.

vifteblodloenn-5

japansk-blodlonn

Bildene her er tatt i nabolaget. Vi er så heldige å ha flere slike flotte trær i gatene rundt her og de gjør virkelig en forskjell i gatemiljøet. Jeg har selv en patetisk liten plante i hagen, men den misstrives med fynd og klem, trolig har den ikke sur nok jord der den står. Kanskje på tide å flytte den ;) Naboene sine er jo helt fantastiske, så de inspirerer virkelig til å gi den en sjangse, eller hva?

vifteblodloenn-3japansk-blodloenn

 

Lyst på daglige drypp med inspirasjon og tips til hagen?  Følg Moseplassen på Facebook og Instagram! 

11 KOMMENTARER

  • Hei Dina.
   Asker kan jo være både H3 og H4 og muligens også H5.

   Om du mente japansk blodlønn og vil prøve på nytt så må den som sagt ha det lunt, og ha sur jord.
   Blodlønn (rødbladet spisslønn) mener jeg å huske er betydelig mer herdig og ikke noe avhengig av jordtypen. Om det var det du kjøpte og den ikke greide vinteren så var den vel dårlig etablert eller du har fått en dårig plante. Kjøp en frisk plante på våren og stell den godt gjennom sommeren.

 1. Hei,
  Jeg ønsker at vi plante en i vår sameie i Oslo. det er i en bakgård og det er ikke mye sol, bare 2 timer morgensol. Burde jeg bare glemme?
  Jord vet jeg ikke hva vi ha, men jeg har sett flere i område.
  Det er beskyttet fra vind.

  • Ja, den kan overleve i krukker, men den er mindre hardfør der enn om den står i bakken. Så krukken må være stor og du må være godt innenfor herdighetssonen til den, helst en herdighetssone mildere.

 2. Hei! Vil bare legge inn en kommentar ang. japansk lønn. Jeg har mange forskjellige typer, kan nevne «Orange dream», «Osakuzaki», «Garnet», «Atropurpureum». Bor på Steinkjer der det sies å være H5, men jeg tror at jeg i hagen har veldig lune soner, og at jeg har plantet trærne skjermet for østavær på vinteren og sol på ettervinteren/ våren. De berget faktisk sist vinter også, så jeg mener og tror at det som er skrevet på etikettene på plantene ikke stemmer helt!!!

 3. Hei! Jeg er den heldige eier av en nydelig blodlønn, som jeg har «arvet» etter tidligere eier av huset. Den begynner å bli så stor nå at den skygger for naboen. Kan jeg klippe den på toppene? I så fall, når er det mest gunstig å gjøre det? (og hvordan gjør jeg det)
  Hilsen hageamatør.

  • Hei, lønn tåler godt å klippes, men i stedet for å klippe toppen (som en hekk) så vil du få penere resultat om du tar ut noen grener lengre ned. Da blir det mer naturlig utseende.

   Jeg ville vent til sommer med å klippe, da slipper du frostskader og ser bedre hva du klipper i. Eventuelt klipp senvinters. Absolutt ikke klipp på våren (fra når sevjen begynner å gå til bladene er ferdig utviklet).

 4. Har en svær blodlønn i hagen – 5-6 meter, har arvet den av forrige huseier, den er nok rundt 30 år. Ønsker å opprette et blomsterbed under, og bygge opp med ca cm 30 jord rundt stammen – vil dette kunne skade lønnen?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her