Bukett med lang levetid – ornithogalum

Denne buketten er to uker gammel! Noen av de nederste blomstene på blomsterhodene begynner å visne, men med det skjemmer lite. Blomstene har stått i et svært varmt rom noe som alltid forkorter levetid, eneste snille jeg har gjort er å skifte vann og kutte stilkene av og til. Så jeg synes to uker er imponerende levetid, enig?

Korrekt identifikasjon på blomsten er litt vanskelig. Det som er sikkert er at den tilhører fuglestjerneslekta, Ornithogalum. Men det er 150 arter som gjør det… Jeg har googlet litt, og det er relativt sannsynlig at det er kappstjerne, Ornithogalum thyrsoides. Men sikker er jeg ikke. Uansett, planten er neppe vinterherdig så den må enten dyrkes i potte eller kjøpes som snitt.

– God helg!

ornithogalum

Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram, Facebook og gjennom nyhetsbrev for jevne hagedrypp.

6 KOMMENTARER

 1. Imponerende levetid på disse vakre som noen kaller Afrikalijer på folkemunne iallefall her sør. Ha en riktig god helg du!

  • Hei Anne Elise :)
   Det er flere som har nevnt afrikalilje, og du har helt rett den ligner. Men så spørs det hvilken afrikalilje du mener…
   * Afrikalilje = ornithogalum dubium. Den har orange blomster og ligner og er altså i nær slekt med den jeg viser.
   * Agapantus. Har hvite eller blå blomster og kalles av mange for afrikas lilje/afrikalilje, men det er feil. Agapantus er en fjern slektning av ornithogalum, og ligner mye.

   Jeg har ikke greid å finne en sikker kilde på norsk navn til agapanthus. Det _engelske_ navnet derimot er african blue lily, og navnforvirringen kommer nok av at mange har direkte oversatt fra engelsk. Det er generelt en veldig dårlig ide å gjøre, iallefall uten å sjekke om det muligens allerede eksisterer en blomst med det samme norske navnet.. Feilnavningen er relativt utbredt.

 2. Ja visst är det kapstjärna! Mycket roligare med blommor som håller länge, där är nejlikor och alströmeria min favvo, de kan klara sig i upp till 3 veckor.Chrysanthemum är lika hållbar den, billig och bra utfyllnad i en bukett så den ser mycket mer ut. Alla blommor behöver ju inte glänsa utan sådana får spela andra fiolen;)

  • Hei GladiGrønt :)
   Veit du, inkalilje (alstromeria) står på min fysj-liste! hehe, jeg aner ikke hvorfor, den er da virkelig ikke stygg, men jeg kan altså ikke utstå den. Krysantemum og nellik derimot har jeg også sansen for :)

 3. .. Glad jeg skrev»på folkemunne»- så jeg er glad du korrigerer-trolig som du sier en overstterfeil. Alltid godt å «luke» dem bort.Vi får holde oss til fakta-

 4. I følge det vi lærte på skolen (blomsterdekoratør), så skal du ha helt rett ved at dette er en ornithogalum thyrsodies :) Hva eksakt den heter på norsk skal jeg ikke være for ivrig om å uttale meg om, men jeg mener å huske læreren vår sa Kappstjerne.. Men nå er norske navn mer stedsbestemt og generasjonsbestemt, så for å være helt sikker lønner det seg å bruke latinsk.. :)
  Nydelige blomster med god holdbarhet, men desverre ganske så lite brukt.. Håper å se mer til denne etterhvert :)

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her