Næmmen, hei! Så morsomt å se deg :)

Jeg hadde egentlig selvpålagt flat-ut-på-sofadag i går etter en litt intensiv mandag og så tv-sendingen på tirsdagsmorgenen. Men når vårsola gikk bananas i hagen så kunne jeg ikke dy meg, jeg måtte ut med kamera på skattejakt – og se for en flott liten fyr jeg fant smilende nedimellom noe bladverk :D

Det er en blåveis, men ikke den vanlige blåveisen. Dette er ungarsk blåveis, Hepatica transsilvanica, som iallefall hos meg er tidligere ute enn vår vanlige (Hepatica nobilis). De skal være hakket villigere, og tåler mer tørke og være mindre kalk-avhengige enn de vanlige. Dette kan kanskje noen av dere lesere bekrefte eller avkrefte? Herdigheten skal være som for vanlig blåveis; H7.

Utssendemessig så er de relativt like, men Ungarske har kraftigere og litt anderledes bladverk enn den vanlige norske. Min får færre blomster enn jeg får på de vanlige blåveisene, men til gjengjeld så har de markant større blomster med flere kronblader.

En flott skatt å bli overrasket av, eller hva?

Ungarsk blåveis med bladverk

Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram, Facebook og gjennom nyhetsbrev for jevne hagedrypp.

9 KOMMENTARER

 1. Den är helt underbar och sååå efterlängtad. Det värmer i hela kroppen när den kommer. Minns som barn att vi fick följa med pappa och titta efter den för då hade våren kommit till vårt speciella ställe. Jag tror att det är de små tillfällena som har gjort mitt blomsterintresse.Nyfiken på X-faktor i dag
  Ha en fin och skön mitt i veckan
  Kram Meta

  • Så koselig å høre Meta. Jeg har også vokt opp med tett forhold til den vanlige blåveisen, jeg har også en far som bryr seg om den, vår vokste i hagen og det var vel den eneste blomster-stellet min far gjorde å rydde vekk bladverket rundt den på våren :)

 2. Så fantastiskt roligt när den första blåsippan kommer.
  Jag önskar att jag hade många av den. Men får min planta växa till sig så kanske om några år.
  Underbar bild.

  Ha en riktigt fin dag

 3. Jeg visste ikke at det er noe som heter ungarsk blåveis engang, jeg. Vokser den villt i Norge, eller må den kjøpes? Har jo sett at blåveisen har mange variasjoner i farge og fasong, men trodde likevel at alle var «norske». Her hos oss, i Nordre Vestfold, har blåveisen allerede blomstret noen uker, men jeg synes det er så lite i år. Har du noen forklaring på det, Anne?

  • Denne må du kjøpe eller bytte til deg. Det finnes flere ulike arter av blåveis faktisk, og masse kultiverte som gir fine farger og former. En flott blomst! Aner ikke hvorfor den blomstrer lite hos deg i år

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her