Plante med følelse :)

Helleborus (julerose) er min favorittvårstaude :) Det at den er tidlig og vakker er naturligvis vesentlige grunner for det, men det teller også inn at det er en staude jeg forbinder med en kjær slektning. Min mormors søster hadde nemlig en helleborus i hagen som hun hadde hentet med seg hjem fra en tur i sveitsiske alper mange år før. Hun ante ikke hva den het, og det var først noen år etter hennes død jeg fant ut av det selv. Frem til for ti år siden var jo helleborus en veldig skjelden plante i Norge. Merkelig nok. For den er herdig til H5.

Selv nå tror jeg mange tenker på den mer som en juleblomst enn en hageplante, og det er synd (men ikke rart med det norske navnet julerose og blomsterbutikkenes lave interesse til å selge den på våren). For som inneplante er den brysom, mens den i hagen krever lite. Den trives i vanlig hagejord, gjerne kalkrik, og de står like gjerne i sol som i skygge.

Jeg kjøpte min første helleborus i 2008, og etter det har det blitt mange. Spesielt etter at helleborusspesialistene Gartneriet spiren begynte å komme til Hagemessen på Lillestrøm… (ja, de kommer i år også). Det kommer nok til å bli mye helleborus her på Moseplassen fremover ;)

helleborus-mars-3

Men ja, tilbake til slekt og minner. Helleborusen til min gamle tante var nok en Helleborus niger, den vanlige hvite som du ser i første bildet. Og når jeg ser denne planten så tenker jeg alltid på tante Inger, en av de tøffeste damene jeg har vært så heldig å få kjenne. Hun er borte nå og det er godt å ha denne koblingen til henne :)

helleborus-mars-5

helleborus-mars-6

helleborus-mars-4

helleborus-mars-1

9 KOMMENTARER

 1. Helleborus er Juleroser er vakre planter som vi har glede av tidlig på våren. Så mange vakre du hadde.

  Ha en fin dag Anne!

 2. Jeg har tidligere erklæret i en kommentar, at jeg er en stor beundrer af din blog, men noget godt kan ikke gentages for ofte, så du får her igen en stor kompliment for din interessante og virkeligt seriøse blog.
  Hvad angår juleroser/påskeklokker trives de fortræffeligt og selvsår sig i store mængder i min søsters have i den sørlandske skærgård. Jeg husker ikke, hvor hun har dem fra; men det danske gartneri Spiren, som du nævner i dit indlæg, sælger også via sin hjemmeside, og så vidt jeg ved, er det tilladt, at indføre potteplanter i Norge? For god ordens skyld: Jeg er ikke tilknyttet gartneriet, synes bare, at det er et fantastisk sted, som mange andre også kan have glæde af at kende, om det så ‘blot’ er virtuelt.

  Happy Hellebores Gardening,
  Jytte
  http://www.danishknitdesign.com

  • Hei Jytte :)
   Tusen takk for gode ord! Det er meget hyggelig å høre at du liker bloggen :D

   Spiren selger fra nettsiden ja. Og det er ganske riktig lov å innføre potteplanter til norge, men potteplanter som er ment som innendørsplanter, ikke lov å sette de ut i hagen ;) Gartneri Spiren har meget jobb med norsk fortolling og sunnhetssertifikat når hun kommer til norge med traller fulle av planter, så det er kun da vi har tilgang på hennes godsaker.

 3. Heldige deg, Anne!
  Jeg har et par-tre i hagen selv, fra Spiren (via hagemessen) og en som jeg ikke husker hvor jeg kjøpte – det var nok ved juletider, men klarte å overleve til utplanting.

  Så vil jeg gjerne tipse om at Blomster- Svein i Lier har hatt et stort utvalg!

 4. Heldige deg, Anne!
  Jeg har et par-tre i hagen selv, fra Spiren (via hagemessen) og en som jeg ikke husker hvor jeg kjøpte – det var nok ved juletider, men klarte å overleve til utplanting.

  Så vil jeg gjerne tipse om at Blomster- Svein i Lier har hatt et stort utvalg!

 5. Hallo :)

  Hvor mye vokser sånn Helleborus egentlig? Kjøpte meg «Pink Frost» i går siden den var så fin. Men lurer på om krukken kanskje er for liten for å ha planten i den i flere år… Selvom den var utstilt i samme krukke.

  Har blitt bitt av Helleborusbasillen din. Det var 2 fine sorter til der og det kribbler i fingrene å kjøpe de. ;) De er så fiiiiiine <3

 6. Hallo :)

  Hvor mye vokser sånn Helleborus egentlig? Kjøpte meg «Pink Frost» i går siden den var så fin. Men lurer på om krukken kanskje er for liten for å ha planten i den i flere år… Selvom den var utstilt i samme krukke.

  Har blitt bitt av Helleborusbasillen din. Det var 2 fine sorter til der og det kribbler i fingrene å kjøpe de. ;) De er så fiiiiiine <3

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her