Oversikt over denne ukens hageprogram. Bla om bier, blomster og slottsparken

Bier og blomster samarbeider. Blomstene gir biene (altså humler, tambier og villbier) mat, og i retur sørger biene for at blomstene blir pollinert, hvilket vil si at biene flytter pollen fra blomst til blomst og dermed har sex for blomstene.

Samarbeidet har fungert knirkefritt gjennom millioner av år og bier og blomster har utviklet seg til å bli ganske så avhengige av hverandre.  Men nå begynner ting å skurre. Vi har de senere årene fått en markant tilbakegang av bier, både nasjonalt og internasjonalt. Dette gir problemer til blomstene, som ikke får laget frø, som igjen gjør problemene til biene enda større, og så har vi en ond spira.

I kveld går det et program på NRK som tar tak i denne situasjonen og viser noen ideer rundt hva man gjør for å motvirke den. Vi blir med ut i slottsparken og ser hva de gjør, blant annet ved å la være å klippe gresset, og vi blir med opp på fjellet og ser hva noen fjellbønder gjør.

Se Ut i naturen, Tøffe tider for bier og blomster kl 19.45 tirsdag kveld, 01.20 natt til onsdag, og 0835 på søndag. Eller se den på nett-tv her.

 

Andre hageprogram denne uken:

NRK: Hagekampen (Trädgårdskampen)
Svensk hageprogram hvor vi følger ti hageeieres kamp for å bli sveriges dyktigeste hageeier. De bygger hver sin hage opp fra bunnen, og utsettes for ulike typer kunnskapskamper.
Hver lørdag kl 10.00. Kan sees på nett-tv (begrenset tid)

NRK: Hygge i Strömsö
Finsk serie med mat, hage, interiør og eksteriør.
Sendes de fleste hverdager kl 14.20

NRK: Grønn glede
Sesongens første sending er 12. mai

TV2: Norges hagemester. (2015)
Ny norsk serie med Eli Kari Gjengedal, Darren Saines og Steven Stiberg Long. Ti personer med hjelpere konkurrerer om å lage den flotteste hageparsellen. Nye episoder hver tirsdag kl 20.00 med reprise lørdag kl 15.00. Les om programmet her

Vox: Liten hage, store planer
Engelsk serie. Monty Don veileder hver uke hageeiere til hvordan de kan lage sine drømmehager. Vi følger hagen gjennom sesongen, og blir kjent med ulike hagestiler og får en rekke gode tips.
På onsdager kl 20.05 med reprise på søndager ca kl 16.50

TV6 og TV3: Hageliv
Amerikansk serie, orginaltittel Outdoor room with Janie Durie. Hagedesigner Jamie Durie pusser opp en hage. Vi følger oppussing og blir med på inspirasjonsturer til andres hager.
Hverdager 14.20 på TV6, og alle sammenhengende på tv3 på søndag den 10 fra kl 16.00

SVT: Trädgårdstisdag (2015)
SVT startet akkurat opp ny sesong av sitt faste program. I år er det flyttet til tirsdager kl 20.00, med repriser utover i uken.
Programmets side hos SVT, med nett-tv

SVT: Strömsö
Finsk serie med mat, hage, interiør og eksteriør.
Programmets nettside hos YLE
Sendes på SVT. Ny episode hver tidsdag 16.30, så er det også noen repriser.

TV4 (svensk): Äntligen hemma
Svensk serie med byggerier, innredning, kreative småprosjekt og hage.
Programmets nettside hos TV4, med nett-tv.
Sendes altså på TV4, litt nå og da, jeg ser ikke system.

DR: Søren Ryge presenterer
På DR1 Kl 0725 de fleste dager.

DR: Frilandshaven
På DR2 en til to ganger om dage, masse ulike tider.

DR: Camilla Plum i haven
ca 12.40 og 16.00 de fleste hverdager.
Du kan se programmene på nett-tv hos DR

.

På Engelsk tv (dvs nett-tv)
Se her for å lære hvordan DU kan se engelsk tv lovlig og superbillig.
BBC
Gardeners World
Great British garden revival

Pst: Likte du denne oversikten? Del den gjerne med venner på facebook, sikkert noen av vennene dine som blir glad for tips på hageprogram :)

Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram, Facebook og gjennom nyhetsbrev for jevne hagedrypp.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her