Markblomstbukett fra hagen!

roed-jonsokblom

Hei! God fredag, og god helg alle sammen :)
Dagens fredagsbukett er plukket i hagen, men egentlig er dette en tradisjonell norsk markblomst: Rød jonsokblom!

Rød jonsokblom (jonsoksmelle), Silene dioica, er ikke vanlig som hageblomst i Norge og den flyttet inn til meg ved en glipp. Jeg hadde egentlig kjøpt lungeurt, trodde jeg, men så viste det seg å være feilmerket jonsokblom. Den sto i krukker i fjor og blomstret (for å være staude) lenge og var riktig flott. I år står den i bed og er enda finere. Jeg aner ikke om den på sikt vil bli så villig at den er brysom og dårlig egnet, men så langt er den hyggelig å ha med å gjøre. Jeg veit jonsokblom brukes som hageplante i England og at det finnes ulike navnsorter av den, men ettersom min er feilmerket så veit jeg ikke hva det er jeg har, om det er vanlig grøftekantjonsokblom eller en kultivar.

Raus med blomstringen er den iallefall, denne buketten er fra en enkelt plante som jeg klippet ned når jeg så at den var satt for nær en tandrere staude. Herlig å kunne ta inn en stor bukett sommer slik!

Rød jonsokblom her herdig til H8 og kan vokse i det meste av landet, også høyt til fjells. Den er lite kravstor og tilpasser høyden etter forholdene slik at den her hos meg nok blir 70 høy, mens den under skrinnere forhold holder seg så lav som 25 cm.

 

roed-jonsokblom-3

6 KOMMENTARER

  1. Jeg har hatt jonsokblom i hagen i en årrekke. Helt tilfeldig at den ikke ble luket vekk først, men så oppdaget jeg at den er god å ha når det er lite annet i den fine rosafargen å høste av. Nå gleder jeg meg til å bruke den hvert år. Jeg har ikke merket at den breier seg for mye, men det er kanskje fordi jeg klipper mine så hardt.. Kos deg med den deilige buketten!

  2. Trieu Minh
    Jeg har jonsokblom i hagen også.De var få da vi kjøpt huset( med stor tomt). Men jeg merker at den brer seg veldig rask, bare i løpes 3 år klarer den/ de brer seg enormt, over all. Jeg legger merket til at de produserer en enorm mengde frø, Nå må jeg fjerne flest de små planter slik at de ikke domineres hele tomten. Ellers er de fin å se og de som» får lov» å vare i hagen vokser til store tuer med fine blomster

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her