«Veit du hvor jeg kan få tak i den»?

Når jeg viser frem planter og dingster så får jeg ofte spørsmål om hvor de kan kjøpes. Dingster er enklest å spore opp, de har jo oftest en produsent man kan kontakte. Men ved planter kan det være litt vrient å gi godt svar. Jeg har jo ikke noen synsk evne til å se hverken hvor folk bor, eller oversikt over hva man finner i de lokale hagesenterene.

Men, noen tips til hvordan lete opp drømmeplanten kan jeg da gi!

1. Let i lokale butikker og på lokale hagearrangement: Finn ut hvilket hagesenter i ditt nærområde som har best utvalg, og ring eller stikk innom og spør om de selger planten. Ikke nøy deg med å lete selv, spør! Det er så utrolig mye rart i et hagesenter at det kan være helt umulig å finne planter uten hjelp. Har ikke hagesenteret planten så vis gjerne frem inspirasjonskilden din, (aka hold opp telefonen oppslått på Moseplassen ol). Kanskje er hagesenteret enig med deg i at den er fin og tar den inn. Og forresten. Har du et godt hagesenter med mye variasjon og god service? Setter du pris på det? Isåfall så bør du handle mest der! De overlever ikke om du bare stikker innom for raritetene.
En annen lokal kilde er hagerarrangement hvor det via private, foreninger eller spesialistforretninger selges planter.

 

rose-bobbie-1

2. Så frø! Svært mange planter kan såås. Ikke alle, men mange. Noen stauder bruker to til fire år før de blomstrer, men med tålmodighet så har du da til gjengjeld svært mange blomster for svært lite penger. Frø finner du på hagesenterene, men for det virkelig spennende utvalget så anbefaler jeg at du titter innom frønettbutikkene. Frø veier lite, tåler lagring godt og er perfekt å sende pr post. Her er et knippe utenlandske frøbutikker, og noen norske.

 

hagepoppelrose-1

3. Bytt! Hager er rause skapninger, de fleste hageeiere har etter bare en par år alltids noen planter eller frø mer enn de trenger selv, og det er god kultur for å bytte oss i mellom. Det kan være bestevennen, en gammel slektning, folk i hagelaget eller folk du møter på internett, feks gjennom flotte hagegal. Kanskje du kan samle frø hos noen, eller kan få en bit av en plante som har vokst seg stor?

 

svarthyll-1

4. Det fantastiske internett: Jeg digger nettbutikker, de gir flott utvalg til alle uansett hvor man bor. Frø er som sagt genialt å handle via nett, de tåler godt å ligge både på lager og i postgang, og du kan bestille fra utland uten nevneverdige restriksjoner. Løk og knoll går også fint å lagre og sende, men disse kan du ikke få sendt fra utlandet pga norsk lov uten et såkalt sunnhetssertifikat. (Kommer en oppdatert oversikt over nettbutikker med løk i løpet av en uke.)

Men å handle levende planter kan by på utfordringer. I utgangspunktet går det veldig fint å sende planter pr post om de oppbevares og pakkes rett, problemet er at ikke alle firma er like opptatt av å gjøre ting rett.. Noen postordrefirma skryter på seg å ha planter de ikke har, sender ut feilmerkede planter, eller sender planter som er i dårlig stand. Jeg har lite erfaring med å handle planter på denne måten selv, men hører jo stadig andres erfaringer. Her er fire leverandører jeg oppfatter som trygge: Garden living og Rom hagemiljø og  Planterike og Dragland planteskole

 

krokus-1

5. Ditt forslag?
Har du noen triks for å få fatt på drømmeplanta? Ja, da håper jeg du vil dele de med oss gjennom kommentarfeltet 😀
Oppdatert:
– Jytte og Tone foreslår at man googler plantenavnet, da kan du få opp potensielle utsalgssteder
– Aimar sjekker Staudegruppa NGF som er en samling norske staudeprodusenter. Der kan du se hvem som produserer hvilken planter, noen av disse planteskolene selger også til sluttkunder, gjør du ikke det så kan du jo ta med informasjonen til ditt lokale hagesenter.

 

Bildene viser:
Plantene på bildene er, fra toppen.
– Purpursolhatt, ‘Profusion’. Staude. Du kan så noen av navnsortene, men de mest fancy må du kjøpe i planteform. Vellassorterte hagesentra har litt utvalg av planter, frø må du på de større nettbutikkene for å få utvalg av.
– Rose, ‘Bobbie James’. Les om planten her. Ikke av de vanligeste, så her må du spørre og grave på hagesentra. Kan kjøpes på postordre, da er det nesten greiest å handle de barrot (krever litt erfaring).
– Hagepoppelrose, ‘Silver Cup’. Ettårig sommerblomst som kjøpes som frø, og kan såås direkte ut i bed på våren. Relativt vanlig navnsort.
– Svarthyll, ‘Black Lace’. Busk, les mer om planten her. Bør være å finne i mellomstore hagesentra, og bør også være relativt enkel å lage stikling på om du kjenner noen som har den.
– Krokus, husker ikke hvilken.. Krokus og annen vårløk er veldig greie å handle på nett, kommer snart oversikt 🙂

Synes du dette var en nyttig artikkel så blir jeg glad om du deler den!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

7 KOMMENTARER

  1. Når jeg skal finde ud af, hvor man kan erhverve en bestemt plante, googler jeg den bare. Så plejer der at komme en del adresser op både her i Danmark og i udlandet. Såre enkelt! Det samme må man vel kunne gøre i Norge ?

    Happy Hunting
    Jytte
    http://www.danishknitdesign.com

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her