Russeblåstjerne – den blå blomsten som lager tepper i Oslos parker

Oppdatert 2018: Artsdatabanken har nå oppdatert sin klassifisering av russeblåstjerne til Høy risiko på sin liste over Fremmede og trøblete planter,  les mer hvorfor hos Artsdatabanken. Jeg kan derfor ikke lengre anbefale at du skaffer deg denne. 

Russeblåstjerna nitrives i trist småtørr mørk plen. Sånn plen i skråninger under trær som gress ikke vil være i… Og fører til at du i Oslo (og sikker mange andre steder) finner stooooore tepper av den i gamle parker og hager. Men ikke tro hun kun vil bo der, nei russeblåstjernen er en jevnt over lite kravstor krabat som sprer seg både med sideløker og frø og gjerne bor i helt vanlige staudebed.

Russeblåstjernens vitenskaplige navn er Othocallis siberica. Tidligere ble planten kalt Scilla sibirica, og fortsatt er scilla (skilla) et navn mange bruker om den, (meg selv inkludert når jeg glemmer meg vekk).

La den få visne tilbake før du klipper plenen/rydder i bedet, så vil den kunne danne flotte blå tepper også hos deg :)

russeblastjerne2

Har du lyst på slike så kan de kjøpes som tørr løk på alle hagesentere på høsten (helt standard vare), eller du kan spørre en hagevenn som har om du kan få grave opp en tust. Enklest/lurest å flytte like etter blomstring, venter du for lenge så visner bladverket ned og det er vrient å finne løkene igjen.

russeblastjerne-2

russeblastjerne2-2

russeblastjerne-3

5 KOMMENTARER

  1. Så mange nydelige bilder av Russeblåstjerne, eller scilla da, som jeg også fortsatt kaller de. Jeg satte noen løker i fjor, og de har blomstret nå en stund. Håper de sprer seg etterhvert, så jeg kan få det like fint som på bildene dine. Ha en fin dag!

  2. Her i Farmorhagan på Hadeland gror de nesten av seg sjøl! Har aldri kalt dem for annet enn scilla. Men, vi lærer så lenge vi har noe som gror! I dag har de frydet oss mens ny vekstbenk ble fylt av jord, kompost og noen meitemarker vi fant her og der. Så ble vekstbenken/grønnsaksenga etter hvert tilsådd med salat og reddik. Gamle vindusglass over. Det kan fortsatt bli kalde netter, men da står Russeblåstjernene/ Scillaen bare litt lenger!

    • Jeg kaller de også scilla sånn privat, men prøver å være litt mer korrekt her på bloggen da, hehe ;)
      Så flott at du har kommet så fint i gang med hagen

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her