Hvordan holde høner i hagen

Du trenger ikke bo på landet eller ha stor hage for å ha høner. Og har du høner har du både hyggelig selskap, noen til å plukke babysnegler, «luke», gratis gjødsel, samt herlige ferske og ekstremt etiske egg :)

Jeg har ikke høner selv, men jeg har samlet inn informasjon fra andre hageeiere. I denne bloggposten her finner du det mest sentrale, og i bunn lenker jeg videre til gode artikler og bloggposter slik at du kan dykke ned i dybden om du ønsker.

honer-hagen-5

Fordeler med hønsehold:
Det er mange grunner til å ha høner. For de fleste er det jo eggene som er hovedmotivasjonen, men mange sier de synes det er koselig og god underholdning å ha hønene tuslende rundt. I tillegg så spiser hønene unge/små brunsnegler, og så er det jo praktisk at de gjør om matavfall til gjødsel :)

Utfordringer med hønsehold
– Lukt. Ja, hønsebersj lukter. Men det er ikke generende om du er flink med renhold.
– Lyd: Hanegal kan oppleves som generende. Rådet der er å ha lukke dyrene inn i hønsehus for natten, og la hønsehuset være helt lystett, og lydisolert. Da skal det gå fint å ha høns i tettbebygd strøk.
– Har du dyr må du alltid ha en plan for hva du gjør når de blir skadet eller dør. For ja, høner dør.
– Daglig stell, så du må planlegge for feriepasser.
– Hønsehold koster ikke mye, men litt utgifter blir det, spesielt i oppstart og om vinteren når de får kraftfor. Jeg oppfordrer derfor alle som kjenner noen med høner til å tilby hønseeier penger for eggene dere får av de, ikke bare tenke at det er overskuddsmasse ;)

Er det lov å ha høner hvorsomhelst?
I utgangspunktet er det lov å ha høner på egen eiendom, men det kan være lokale betingelser for hønsehold, bla dette med at hønene er i lydisolert hønsehus om natten, og i noen tilfeller forbud mot haner. Sjekk med din kommune. Bor du i borettslag så må du naturligvis høre med styret av boretslaget.

Og, hold hønene på egen eiendom (enten i luftegård eller at du gjerder inn eiendommen din), og sett hønsehuset med god klaring til naboens soveromsvinduer og uteplass.

Hvor mye stell trenger hønene:
– Daglig tilsyn hvor du sørger for at de har mat og vann, og henter ut egg. En gang i uken rengjør du hønsehuset.

honer-hagen-2

Hva du må ha:
– Hønsehus. Hønene må ha et lite hus å sove i, og være i når det er for kaldt eller vått til å være ute.
– Lufteplass. Ett sted de kan spankulere rundt, grave, spise, prate. Noen lager en innhegnet luftegård, andre lar hønene gå fritt i hagen. Dette vil avhenge litt av nabolag, litt på om du har dyr i/nær hagen som kan jage hønene,  på hønseslag, og ikke minst på hvorvidt du aksepterer litt herping i prydbedet ditt av hønene, som jo ikke ser forskjell på ugress og nyspirede dyrebare skatter…
– Mat og drikke. Høner skal ha ferskt vann, og de må ha noe å spise. På sommeren finner de stort sett mat selv (både grønt og insekter), på vinter forer du med avfall fra kjøkkenet, og kraftfor.
– Høner! Hehe, ja, du må ha høner. Feks fra Genbank for fjørkre som har spennende raser. Finnes sikkert også andre smarte steder å handle fra. Et annet alternativ er å få pensjonerte burhøns fra en eggprodusent.

* Oppdatert våren 2017: Det er frem til juni 2017 av hensyn til smitterisiko ved fugleinfluensautbrudd i Sør-Europa et krav om at høner holdes adskilt fra de ville fuglene. Les mer på Mattilsynets sider.

honer-hagen

Høner, haner og kyllinger:
– Må man ha hane? Nei, hønene legger egg uansett, men hanen skaper ro i flokken.
– Hvordan unngå at det blir kyllinger? Ta inn egg daglig og legg de i kjøleskapet, så vil eggene aldri utvikle seg til kylling.
– Hvordan få kyllinger? Da må hønene bo med hane (eller kjøpe befruktede egg), og man må la hønene få ruge.

 

Godt lesestoff videre:
Kjøkkentjeneste. Start der. Veldig grei innføring
Blåbærhagen går grundig tilverks og forklarer gjennom en serie bloggposter hvordan de har ordnet seg med hønene sine. Skroll nedover siden!
– Lavt og sakte blogger mye om hønene sine. Fornøyelig og informativt i herlig miks.
Ski hagelag
Norsk rasefjærforbund
Forum for hønsehold (mm)

Har du høner? Del gjerne dine tips i kommentarfelt her eller på facebooksiden, eller på egen blogg om du har det (isåfall legger du lenke i kommentarfeltet)

honer-hagen-4

Bildene er tatt hjemme hos min bror Jens-Helge og hans kone Gillian. De har hatt høner i mange år og heldig meg får egg :) De har et oppsett med et hønsehus som står i en hønsegård, slik at de kan ha hønene innelukket i perioder om de vil. Men til vanlig går hønene fritt i hagen, og kommer så tuslende hjem til huset når det mørkner på kvelden, og en kan enkelt lukke døren uten at gjeting er nødvendig.

Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram, Facebook og gjennom nyhetsbrev for jevne hagedrypp.

10 KOMMENTARER

 1. Jeg hadde høns i sju år mens jeg fortsatt bodde hos foreldrene mine. Nå er det jo over ti år siden jeg flyttet derfra, men erfaringene sitter i. Vi går i planer om å bygge hus, og der skal det settes av plass til hønsehus!

  Du har jo vært innom mange sentrale punkter i denne oversikten. Høner er herlige dyr. Vi kjøpte ukesgamle kyllinger hos noen i bygda og lot de vokse opp inne, på badet. I en familie på fire ble det mye kos, og de var med på hytta på sommeren. Resultatet ble selskapssyke høner! Hanene blir tammest, og de vi hadde var veldig glade i å ligge på fanget. Det går også fint, iallfall en stund, å ha flere haner i samme flokk. En kan ikke sette to voksne haner sammen, men hvis en hanekylling vokser opp i flokken, er han automatisk lavere i rang.. iallfall helt til han finner ut at han vil utfordre sjefen. Da må du velge hvilken du vil beholde.

  Jeg gleder meg til jeg kan ha høns igjen! :)

  • Hei Hilde, takk for fin kommentar! Veldig kjekt å høre at du trives med høns, og flott med erfaringsdeling :D

 2. Høres veldig morsomt ut med høner. Jeg bor i boretslag og har fått lov til å anlegge en hage på boretslagets eiendom. Men litt usikker på om høns ville falt i smak hos resten av de som bor her .. hehe. Måtte i hvert fall vært i lydisolert hus om natten, men det hadde kanskje vært noe å undersøke litt nærmere.

  • Har du lyst, så vil jeg absolutt anbefale å ta det opp med styret i boretslaget :) Noen boretslag er nok konservative, men i andre har man fått øynene opp for at fellesarealene ikke bare trenger å være store grønne «ørken»sletter ingen bruker. Jeg tenker at en hønsegård, som er smart plassert i forhold til boligmassen, vil kunne gi mye til fellesskapet :)

  • Hei Gina, Jeg veit folk har høner i hønsehus om vinteren her på Østlandet, men om de har varme på til de veit jeg ikke. Følgelig veit jeg heller ikke hvordan man gjør dette i kaldere strøk. Hønene tåler litt frost, min brors går litt ut om vinteren, men jeg veit ikke hvor mye frost de takler. Og uansett må de ha tilgang til vann som ikke fryser.

 3. Hei vi har en lampe på 250w med Rødt lys som er beregnet til varme Og lys på de mørke månedene fungerer veldig fint.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her