Hvordan holde høner i hagen

Du trenger ikke bo på landet eller ha stor hage for å ha høner. Og har du høner har du både hyggelig selskap, noen til å plukke babysnegler, «luke», gratis gjødsel, samt herlige ferske og ekstremt etiske egg :)

Jeg har ikke høner selv, men jeg har samlet inn informasjon fra andre hageeiere. I denne bloggposten her finner du det mest sentrale, og i bunn lenker jeg videre til gode artikler og bloggposter slik at du kan dykke ned i dybden om du ønsker.

honer-hagen-5

Fordeler med hønsehold:
Det er mange grunner til å ha høner. For de fleste er det jo eggene som er hovedmotivasjonen, men mange sier de synes det er koselig og god underholdning å ha hønene tuslende rundt. I tillegg så spiser hønene unge/små brunsnegler, og så er det jo praktisk at de gjør om matavfall til gjødsel :)

Utfordringer med hønsehold
– Lukt. Ja, hønsebersj lukter. Men det er ikke generende om du er flink med renhold.
– Lyd: Hanegal kan oppleves som generende. Rådet der er å ha lukke dyrene inn i hønsehus for natten, og la hønsehuset være helt lystett, og lydisolert. Da skal det gå fint å ha høns i tettbebygd strøk.
– Har du dyr må du alltid ha en plan for hva du gjør når de blir skadet eller dør. For ja, høner dør.
– Daglig stell, så du må planlegge for feriepasser.
– Hønsehold koster ikke mye, men litt utgifter blir det, spesielt i oppstart og om vinteren når de får kraftfor. Jeg oppfordrer derfor alle som kjenner noen med høner til å tilby hønseeier penger for eggene dere får av de, ikke bare tenke at det er overskuddsmasse ;)

Er det lov å ha høner hvorsomhelst?
I utgangspunktet er det lov å ha høner på egen eiendom, men det kan være lokale betingelser for hønsehold, bla dette med at hønene er i lydisolert hønsehus om natten, og i noen tilfeller forbud mot haner. Sjekk med din kommune. Bor du i borettslag så må du naturligvis høre med styret av boretslaget.

Og, hold hønene på egen eiendom (enten i luftegård eller at du gjerder inn eiendommen din), og sett hønsehuset med god klaring til naboens soveromsvinduer og uteplass.

Hvor mye stell trenger hønene:
– Daglig tilsyn hvor du sørger for at de har mat og vann, og henter ut egg. En gang i uken rengjør du hønsehuset.

honer-hagen-2

Hva du må ha:
– Hønsehus. Hønene må ha et lite hus å sove i, og være i når det er for kaldt eller vått til å være ute.
– Lufteplass. Ett sted de kan spankulere rundt, grave, spise, prate. Noen lager en innhegnet luftegård, andre lar hønene gå fritt i hagen. Dette vil avhenge litt av nabolag, litt på om du har dyr i/nær hagen som kan jage hønene,  på hønseslag, og ikke minst på hvorvidt du aksepterer litt herping i prydbedet ditt av hønene, som jo ikke ser forskjell på ugress og nyspirede dyrebare skatter…
– Mat og drikke. Høner skal ha ferskt vann, og de må ha noe å spise. På sommeren finner de stort sett mat selv (både grønt og insekter), på vinter forer du med avfall fra kjøkkenet, og kraftfor.
– Høner! Hehe, ja, du må ha høner. Feks fra Genbank for fjørkre som har spennende raser. Finnes sikkert også andre smarte steder å handle fra. Et annet alternativ er å få pensjonerte burhøns fra en eggprodusent.

* Oppdatert våren 2017: Det er frem til juni 2017 av hensyn til smitterisiko ved fugleinfluensautbrudd i Sør-Europa et krav om at høner holdes adskilt fra de ville fuglene. Les mer på Mattilsynets sider.

honer-hagen

Høner, haner og kyllinger:
– Må man ha hane? Nei, hønene legger egg uansett, men hanen skaper ro i flokken.
– Hvordan unngå at det blir kyllinger? Ta inn egg daglig og legg de i kjøleskapet, så vil eggene aldri utvikle seg til kylling.
– Hvordan få kyllinger? Da må hønene bo med hane (eller kjøpe befruktede egg), og man må la hønene få ruge.

 

Godt lesestoff videre:
Kjøkkentjeneste. Start der. Veldig grei innføring
Blåbærhagen går grundig tilverks og forklarer gjennom en serie bloggposter hvordan de har ordnet seg med hønene sine. Skroll nedover siden!
– Lavt og sakte blogger mye om hønene sine. Fornøyelig og informativt i herlig miks.
Ski hagelag
Norsk rasefjærforbund
Forum for hønsehold (mm)

Har du høner? Del gjerne dine tips i kommentarfelt her eller på facebooksiden, eller på egen blogg om du har det (isåfall legger du lenke i kommentarfeltet)

honer-hagen-4

Bildene er tatt hjemme hos min bror Jens-Helge og hans kone Gillian. De har hatt høner i mange år og heldig meg får egg :) De har et oppsett med et hønsehus som står i en hønsegård, slik at de kan ha hønene innelukket i perioder om de vil. Men til vanlig går hønene fritt i hagen, og kommer så tuslende hjem til huset når det mørkner på kvelden, og en kan enkelt lukke døren uten at gjeting er nødvendig.

Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram, Facebook og gjennom nyhetsbrev for jevne hagedrypp.

7 KOMMENTARER

  1. Jeg hadde høns i sju år mens jeg fortsatt bodde hos foreldrene mine. Nå er det jo over ti år siden jeg flyttet derfra, men erfaringene sitter i. Vi går i planer om å bygge hus, og der skal det settes av plass til hønsehus!

    Du har jo vært innom mange sentrale punkter i denne oversikten. Høner er herlige dyr. Vi kjøpte ukesgamle kyllinger hos noen i bygda og lot de vokse opp inne, på badet. I en familie på fire ble det mye kos, og de var med på hytta på sommeren. Resultatet ble selskapssyke høner! Hanene blir tammest, og de vi hadde var veldig glade i å ligge på fanget. Det går også fint, iallfall en stund, å ha flere haner i samme flokk. En kan ikke sette to voksne haner sammen, men hvis en hanekylling vokser opp i flokken, er han automatisk lavere i rang.. iallfall helt til han finner ut at han vil utfordre sjefen. Da må du velge hvilken du vil beholde.

    Jeg gleder meg til jeg kan ha høns igjen! :)

    • Hei Hilde, takk for fin kommentar! Veldig kjekt å høre at du trives med høns, og flott med erfaringsdeling :D

  2. Høres veldig morsomt ut med høner. Jeg bor i boretslag og har fått lov til å anlegge en hage på boretslagets eiendom. Men litt usikker på om høns ville falt i smak hos resten av de som bor her .. hehe. Måtte i hvert fall vært i lydisolert hus om natten, men det hadde kanskje vært noe å undersøke litt nærmere.

    • Har du lyst, så vil jeg absolutt anbefale å ta det opp med styret i boretslaget :) Noen boretslag er nok konservative, men i andre har man fått øynene opp for at fellesarealene ikke bare trenger å være store grønne «ørken»sletter ingen bruker. Jeg tenker at en hønsegård, som er smart plassert i forhold til boligmassen, vil kunne gi mye til fellesskapet :)

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her