Vår på balkongen, dette er plantet så langt:

Gradvis fyller jeg balkongen med planter og stæsj. Bli med rundt så skal jeg vise deg hva jeg har plantet, (og hva som står og venter spent på å bli plantet).

Først litt klima-info: Alle disse plantene tåler å være ute noen frostnetter. Tusenfryden og primula er av de mest tandre, resten tåler nok en plass mellom fem og ti minus, når de først er herdet, og da er heller ikke litt snø ett problem. Å herde betyr å venne plantene til uteværet, og det er superviktig, les deg opp på det her. 

Jeg var så heldig å få kjøpt noen potter av Cyclamen coum tidligere i måneden, og angrer ikke! For en skjønn liten staude! Dette er en av mange arter av aplefiol, og akkurat denne er tidligblomstrende og herdig nok til at den kan bo i de mildere delene av landet. Jeg veit den takler H2, og tror den kan greie H3. Det har vært stor interesse for denne fra dere lesere, og jeg skal lage en ren bloggpost på denne snart, har du erfaring med den så del gjerne i kommentarfeltet!

 

Alpefiolen står sammen med en potte med stemor, og en potte med noen søte botaniske tulipaner, Tulipa polychroma. Tulipanene ble kjøpt inn allerede i midten av februar, og sto først noen uker i garasjen på Nordstrand, og så godt skjermet på takterrassen. Nå synes de omsider det er varmt nok til å stikke frem snuten og glede meg og deg :)

 

Juleroser / Helleborus er en av plantene som er med fra gamlehagen. Jeg spadde opp og satt i kasser i høst, og planter de nå over i krukker. Ettersom juleroser er herdige til H5 så burde de ikke ha noe problem med å bo i krukkene mine, og både de summende og jeg gleder oss til de springer ut!

Jeg får alltid spørsmål om krukkene. Disse du ser her alle endel år gamle, fra Ikea, Plantasjen og Bauhaus, på andre siden noen fra loppis og Hageland. Og ymse små terrakotta fra her og der. Fugleburet er fra Clas Ohlson (sponset) og lykten er kjøpt i vinter på Skeidar. Ikke helt stor nok til blomst, men det får gå for nå. Sofagruppen har jeg fått av produsenten Sundays Design (sponset).

Snøstjerne, Chionodoxa, er en liten tidligblomstrende løk. Og ikke en jeg anbefaler å kjøpe for å ha i krukker eller som juksevår-plante inne. Den er herlig i bed, bare ikke varig nok og imponerende nok for å fortjene krukkeplass.

Den etterhvert grundig dokumenterte krokus ‘Firefly’ med en flue :D
Oki, krokus er heller ikke så varig, men den er jo så FIN! Og skikkelig insektsmagnet :)

 

Pst, du fikk med deg posten min før i uken om å bruke mose? Både alene og sammen med andre planter. Finfin måte å få volum på våren, og vakkert bakteppe for løkblomster.

 

Stemor, mose, tusenfryd og ventende perleblomster.

Jeg handler ofte direkte fra grossist. Det er praktisk fordi jeg der får stort utvalg på lite areal, og det blir billigere. Men, det er en klar ulempe – jeg må handle i ett vist volum… Så da blir det ett brett av ditt og ett av datt. Jeg var derfor ganske fornøyd  når jeg kom over et brett med små stemor i miksede farger. Egentlig liker jeg ikke å bli påtvunget fargemiks, men når jeg først må handle volum så er det greit, for her er det nok planter til at jeg kan sortere ut og få en farge pr krukke :)

For ja, jeg liker å ha ett planteslag pr krukke, jeg blander aldri lengre. Dette er en ren smakssak, men jeg velger å ha det slik fordi jeg synes det gir mer trøkk til designet.

Og ja, jeg må jo ha masse stemor! Den er jo så skjønn, og tøff, og rimelig, og blomstrer lenge utover våren!

Tusenfryden er dessverre ikke av de tøffeste, så den står i en mindre krukke sånn at den er enkel å flytte på. Men noen minusgrader tåler den jo, uten at den blir furten. Heldigvis :) Og du, om du har tusenfryd, husk å knipe av blomstene, da blomstrer den lengre!

 

En annen ikke så tøff, men tøff nok til litt frost er primula. Det finnes mange arter av primula, den vanligste Primula vulgaris tåler mye frost og kan overvintre i store deler av landet. Når den er herdet og etablert.. Utfordringen er jo at du kjøper plantene drevet i et varmt og hyggelig gartneri, og så lemper vi de ut i vinteren. Men, om du herder den slik jeg anbefaler først i posten her, og så etterpå passer på at den står lunt og at du løfter den inn når det er kaldere enn omtrent tre minus så kan den være med på juksevåren :)

Ett lite triks for å ha lun bolig for planter er å sette de inn i lyslykter. Da får du både fjernet vinden, og gjort blomsten «større». Dekorativt og smart :) På bildet over ser du forresten en rutelilje, som foreløpig er i knopp. Gleder meg til den springer ut!

Og du, husk å ta vare på all løk! Det aller meste kan komme igjen år etter år, for eksempel påskeliljene, akkurat disse har jeg hatt med fra gamlehagen :)

Ble du inspirert?
Husk, våren er alltid vinglete, og selv om det kanskje er mildt en periode så kommer vinter tilbake! Plant smarte planter, sett de lunt, og bruk gjerne i små nok krukker til at du kan løfte de inn om det blir skikkelig kaldt igjen. Du finner tips til flere tøffe blomster i denne bloggposten her.

6 KOMMENTARER

  1. Du har fått det så fint til på den nye balkongen din. Blir virkelig spennende å følge med fremover våren. Her blir det nok herlig å være vil jeg tro. Lykke til videre. Hilsen fra Liv

  2. Hei

    Jeg har sett så mye på programmet «Fixer upper» med Joanna Gaines i vår. Hun har en «signaturkrans» med magnoliablader som hun henger på døren til alle husene i serien. Nå har jeg så lyst på en slik. Men hvordan lager jeg den? Vet ikke hvor man får tak i magnoliablader, evt om det er noe annet og lignende jeg kan bruke? Og hvordan får jeg dette til å holde seg grønt?

    Tusen takk for en inspirerende blogg også ❤❤❤

  3. Kjekt å være i gang. Veldig flott cyclamen, plantet en i høst som så vidt er i gang, gleder meg til den begynner å blomstre. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg fra fruhaldshage

  4. Så flott du har fått det til!! Visste jo du ville få det fint- men alt nå så mye- unner deg gleden ved det! har ikke kommet til stemor ennå men er så enig med deg i at de gjør seg best med samme farge i en potte. Syns du alt har rene oasen der oppe!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her