Gullstjerne – danner gule tepper i plenen

Gullstjerne regner jeg egentlig som et ugress, men selv ugress kan by på fine opplevelser!

Fakta:
* Løkplante. Formerer seg både med sideløk og frø
* 10-25 cm høy
* Gule blomster. Blomstrer tidlig vår, starter litt etter krokus og rett før russeblåstjernen (scilla), ish.
* Vanlig på lavland-Østlandet, har ellers litt rar spredning, men er å finne i lommer her og der på lavlandet nord til Tromsø.
* Norsk navn gullstjerne, vitenskaplig navn Gagea lutea, svensk navn vårlök, dansk navn guldstjerne og på engelsk heter den Yellow Star-of-Bethlehem.

I følge kilder trives den best i moldrik, næringsrik løs jord som har moderat til mye fuktighet. Til det sier jeg litt meh! Den er ikke sååå kravstor at det gjør noe. Så ja, trives best stemmer nok, men ikkeno krav ;)

Jeg er den oftest i plener. Hvor den kan danne ganske store tepper. Men blomstene er såpass beskjedene at du ikke nødvendigvis ser den på avstand, så selv om den er i mange parker, så er det ikke sikkert du har tenkt over den.

Hvor skaffe seg gullstjerne:
Du lar være ;)
For selv om gullstjerna er skikkelig søt nå, så er det ikke så lenge blomstringen varer, og da sitter du igjen med langt gulnende bladverk. Og har du først fått den inn, så sprer den seg ofte villig, så plant heller noe annet.

Nektar til bier!
Men når du først har gullstjerne i plenen, vit at de blomstene ikke bare gleder deg, også biene er fan. De store tunge humlene tror jeg ikke får spist, men villbier summer glade rundt de og slurper i seg frokost. Trenger mat de også!

Bildene er tatt i Frognerparken. Jeg lå eeegentlig og ventet på at ei humle skulle besøke noen krokus og lage superfoto for meg, men frognerfruene ville slettes ikke stille opp for fotografen. Men like ved summet villbiene rundt i disse gullstjernene, og fikk tilslutt heldigvis overbevist meg om å forevige de. Opplevelser det også, og i mitt tilfelle koselige minner fra barndomshagen som har store tepper av denne :)

2 KOMMENTARER

  1. Gullstjerne er et sikkert vårtegn for meg også. Her jeg bor vokser den i skogen, i grøfter, plener og på løkker; kort sagt «over alt». Jeg synes den er så søt! Men det er kanskje fordi vi ikke blir «plaget» av den på vår tomt.

  2. Gullstjernene er helt frivillige hos meg! Kanskje ikke vårfavoritten, men de hører absolutt med til repertoiret. De er ikke ugress på samme måten som andre ugress – m.a.o.. ikke noe problem etter at de er avblomstret.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her