Kjøkkenhage på balkongen! (med smart juks)

Naturligvis kan man dyrke mat i krukker!
Absolutt ingen hindring der, så lenge du vanner nok.

Jeg liker å dyrke spiselige saker. Det er praktisk å kunne gå rett ut og hente fersk salat og urter, de egendyrkede grønnsaker og bær blir ofte bedre på smak, det er kortreist og miljøvennlig, jeg kan dyrke unike farger og former, og så er det rett og slett gøy å produsere mat :)

Bringebær ‘Aroma Queen’

I går fikk jeg hjelp av min nevø Daniel til å få plantet opp matplantene, og nå er alt i jorda, de fleste i den delen av takterrassen som jeg kaller matkroken. Det er litt spiselig borte i utestua også, de skal jeg vise det senere (gøy prosjekt), men i dag er det altså kjøkkenhagens tur til å få skinne :)

Kjøkkenhagen rommer:

 • Diverse urter, bla stevia, løpestikke, storbladet persille, sitronverbena, sitronmelisse, timian, rosmarin, ulike mynter og basilikum
 • Mangold
 • Agurkurt (spiselig blomst)
 • Ringblomst (spiselig blomst)
 • Lavendel (spiselig blomst som jeg slettes ikke spiser, pføy!)
 • Squash
 • Tomat
 • Salat
 • Rabarbra
 • Gulrøtter
 • Bringebær, ‘Aroma Queen’
 • Stikkelsbær,
Rabarbra, i airpot

Rabarbraen og stikkelsbærbusken står i noe som kalles Air-pots. Dette er en ny smart type potte, som er fantastisk upraktisk på balkong… Hehe. Men jeg ville prøve den ut, så da får jeg finne meg i at den tørker ut rekordfort og drøsser jord i vilden sky. Uansett, poenget med den er at pottens design fører til at planten får et mye større og mye mer effektivt rotnett, og dermed vokser raskere. Jeg skal skrive bloggpost på dette etterhvert, må bare få litt erfaring med den først :)
Jeg har kjøpt mine hos Randesund hagesenter

Gulrøtter! Klart man kan ha gulrot i krukke :)
Der kan du jo gi den den mest porøse jorden tenkelig og gi absolutt optimale forhold, (om du vanner da, hehe)

Jeg må si at jeg har jukset og kjøpt disse gulrøttene ferdige. Jeg har jo ikke hatt kapasitet til å så i år, så når Aftenposten ringte og ville gjøre sak fra kjøkkenhagen min som på det daværende tidspunkt var praktisk talt ikkeeksisterende, så kunne jeg enten si nei, eller benytte anledningen til å teste ut halv-ferdig-planter…

Skajem Hagesenter (Hageland) her i Oslo så fant jeg blant annet flotte tomatplanter, gode urter, småplanter av mangold. Og gulrøtter. Gulrøtter i potte! Rosnes gartneri har sådd gulrøtter i en 3 liters potte som du så kan plante rett i hagen. De var høsteklare allerede nå, og gode, så nå står de i en krukke og kanskje rekker de å vokse litt til før jeg har spist de opp :D

Jeg DIGGER at man kan jukse slik! Det blir jo dyrere enn å dyrke alt frem fra frø selv, men alternativ er alltid kjekt :)

Kosekrok :)

Ikke spør hva den høye urten på høyre side av bildet over heter… Den er med fra gamlehagen, og jeg husker absolutt ikke navnet dens, men jeg veit den er spiselig. Dufter monarda-aktig av bladene. Blomsterbilde nedenfor, kanskje du har navneforslag?

Se, hun er gravid :D Snart squash!

 

Den merkelige til venstre der er oppstammet rød stikkelsbær! :D

 

Jupp. Det var kjøkkenhagen i dag. Til helgen skal jeg så litt mer salat, og ellers skal her bare nytes :)
Men før såing av salat og slaraffenliv i kosekrok så skal jeg en sjoppingtur på på Bauhaus og Krukkegården. Følg gjerne med på Instagram-story i morgen, så dukker det nok opp litt inspirasjon :D

 

Lyst til å lese mer om kjøkkenhage eller takterrasse? Klart du kan!

* Her kan du se hvordan vi bygget opp kjøkkenhagen i gamlehagen. Stor sak i pallekarmer.
* Herkan du lese om min erfaring med å dyrke i pallekarmene (veldig fornøyd)
* Mine fem beste tips for hvordan få frodige krukker
* Og her kan du se hva jeg har planlagt for terrassen. Hvor utestuen, matkroken og skogbrynet er og hva de rommer :)

11 KOMMENTARER

 1. Herlig at du trives og koser deg på ny plass. Har du hageslange som krøller seg inn? Jeg kjøpte nylig en slik på Hove plantesenter. (198.-) Gøy å vanne med slange fra badet, gjennom stua og ut på altanen med en slik «STOFFKLEDD MYK HAGESLANGE» Slutt på vannekanne her.

  • takk for fint tips. Kranene mine er for fancy til å kunne kobles vann på, dessverre, så jeg må bruke vannkanner eller bomme vann av naboen til jeg får prioritert tid til å finne en rørlegger. Vannslanger har jeg nok av, det er kran jeg mangler. hehe.

  • takk for tips. Googlet, og ser at Rolv.no skriver:

   Anisisop kan utseendemessig være vanskelig å skille fra koreamynte (Agastache rugosa), men artene kan skilles på duften. Anisisop dufter anis, mens koreamynte har mintduft.

   Min dufter ikke anis, men det er ikke urimelig å si at den dufter mynte. Så da tror jeg fakisk det er Koreamynte :D

  • Skjønner! Var ikke klar over at det fantes sto så like, men likevel ulike sorter! Kanskje min også er Koreamynte, og ikke Anisisop? Jeg har nok bare gått etter utseende(som jo er likt)og tok som en selvfølge at det var anisisop, som jeg jo kjenner!(Og den er vel den vanligste i salg?) Min er på hytta, så jeg får lukte på den når jeg kommer ned, samt se om jeg finner igjen etiketten der nede:-}
   Ser forresten at agastache foeniculum kalles «indianermynte på dansk(Wikepedia, dansk), så det med mynteduften kan sikkert være litt her og der:-)

 2. Hei Anne. Dette ble bra, og så moro å se at du trives der du er. I år har jeg også begynt med spiselige vekster. Et nytt felt jeg beveger meg inn på. Ønsker deg en fin kveld.
  Hilsen Hanne-Lise.

  • Skjønner! Var ikke klar over at det fantes sto så like, men likevel ulike sorter! Kanskje min også er Koreamynte, og ikke Anisisop? Jeg har nok bare gått etter utseende(som jo er likt)og tok som en selvfølge at det var anisisop, som jeg jo kjenner!(Og den er vel den vanligste i salg?) Min er på hytta, så jeg får lukte på den når jeg kommer ned, samt se om jeg finner igjen etiketten der nede:-}

   A.

 3. Regner du med at disse plantene vil overvintre i pottene på balkongen (ser da bort fra dem som ikke overvintrer uansett)?

 4. Hei,
  Jeg er ganske sikker på at den høye planten med lilla blomster du har med deg fra gamlehagen din er en Anisisop.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her