Nytt grep for helsa: Pust, meditasjon, avspenning og yoga

Advarsel: Denne bloggposten har null hageprat utover noen inspirerende bilder, klikk her for et utvalg hage-bloggposter som er høyaktuelle akkurat nå :)

Desember ble måneden hvor jeg bremset ned. Jeg har brukt tiden min på å utforske avspenning, meditasjon og pust, og omsider fått begynt med yoga igjen.
Jeg kan allerede merke at det gjør meg godt, og vil gjerne dele mine erfaringer med deg. Jeg er på ingen måte kyndig nok til å gi andre råd om hvordan de bør meditere, men, jeg kan si hva som har fungert for meg, med lenker til guidene jeg bruker så du kan prøve ut om du vil.

Meditasjon, mindfullness, avspenning og pusteøvelser  er i mine øyne overlappende begrep. Jeg bryr meg ikke om hva ting heter, jeg gjør en miks av det jeg mener er bra for meg. For enkelthetsskyld så vil jeg heretter bruke ordet meditasjon som samlebegrep for hele røkla ;)

Aller først: Legg til side alle fordommer du har om meditasjon… Om mennesker med beina i kors som sier oooohm og danner sekter og går med turban ;) Meditasjon kan være det, men det være så mangt! Meditasjon er rett og slett en måte å hjelpe kroppen å snakke bedre med seg selv. Denne fantastiske kroppen som er laget for å være selvgående kan bli litt frustrert i våre moderne travle hverdager, og noen teknikker kan hjelpe den å koble ut støyen og koble på vedlikeholdsprogrammene sine. Det foreligger solid forskning som viser at de gamle meditasjonsteknikkene helt faktisk har noe for seg medisinsk.

Sjokoladekosmos

Hvorfor jeg driver med meditasjon (+mindfullness, avspenning, pust, yoga)
Det startet med et ønske om å roe ned hodet, som det jevnlig kjennes ut som noen spiller pingpongball inni. Veldig masete tankeforløp. Meditasjon har jeg vært innom før, uten at det helt “satt seg”, men nå prøvde jeg igjen, mer dedikert. Og denne gangen fant jeg en måte å gjøre det på hvor jeg trivdes og hvor jeg kjente effekt.

Jeg har så oppdaget at et bredt spekter av øvelser kan gjøre godt for mer enn bare hodet. I tillegg til at jeg har fått mer ro i hodet, så har jeg fått bedre søvn, og det er sansynlig at jeg om jeg fortsetter jevnt med øvelser fremover vil få bedring av den kognitive svekkelsen min, mer overskudd, og bedre helse. – Av å ligge rett ut på sofaen og slappe av…!

Snøklokker

 

Hvilken øvelser jeg startet med:
* Headspace, guidet meditasjon, app på telefon
* Autogen trening. På norsk. Klikk her så finner du lydfil nederst på siden
* Pusteøvelser. Et knippe ulike som trener meg i å puste dypere.

Mitt forslag til deg;
Jeg tror det beste stedet å starte for de fleste som er nybegynnere på meditasjon er en app med guidede meditasjoner. Det finnes mange, og de har gjerne et “startprogram” som gir deg ny øvelse hver dag. Veldig greit, for da blir alt forklart i logisk tempo, og du skal bare gjøre ikke lure, noe som er vesentlig med meditasjon.
Jeg bruker altså Headspace (helt fri for mystisme og gonger og slikt), andre alternativ kan være Calm, og buddyfy, og Mindfulness appen, den siste er på norsk.

I tillegg vil jeg foreslå at du gjør noen pusteøvelser. Mye effekt for veldig lite tid, kan skvises inn hvorsomhelst i løpet av dagen. Ja, jeg burde absolutt lenke til noe nå, meeeen, jeg fant ikke igjen der jeg plukket opp mine, og er ikke helt klar for å forklare, så dere får bare unnskylde meg.. En grunnleggende og enkel øvelse er faktisk å rett og slett puste skikkelig dypt inn, med magen, og så heeelt ut. Gjenta tre ganger. Hele greia tar ett minutt og kan med fordel gjøres gjentatte ganger i løpet av dagen. Feks når du står i heisen, venter på at tevannet skal koke, eller sitter på bussen.

En eller annen praktsalvie

Hvor jeg fortsatte:
* Mer Headspace
* Yoga Nidra. Ahh, Yoga Nidra. Magisk! Ikkenoe får meg så avslappet som den. Bruker den både for å sovne og for å slappe av på dagtid. Dette er en guidet meditasjon og du finner mange varianter av den, jeg bruker en app, her er gratisutgaven, jeg har kjøpt oppgraderingen så jeg får lengre øvelser.
* Kirtan Kriya Yoga (synge-yoga). Det grunnleggende er forklart her, og så kan du bruke videoen for guide (jeg har den på som musikk/støtte).
* Pusteøvelser og bevisthet i hverdagen.

Pyntekorg (cosmos)

Hvor mye og hvor ofte?
Alle kilder jeg har sett sier at det er viktigere å gjøre litt hver dag, enn mye innimellom. Så ti minutter hver dag er topp, 20 minutter hver dag er enda litt bedre. Hvor lenge du skal holde på er opp til hver enkelt å finne ut, du må velge det som passer inn i din dag. Men, det er bedre å starte smått og få gjennomført, enn å gape over for mye og gi opp… Så start på ti, og utvid om du synes det kjennes rett.

Jeg har nok av tid for avslapping og  har erfart at det kan være enklere å holde på en ny vane om den har litt substans, så jeg startet ut med ti-minuttersmeditasjon på Headspace + noen kjappe pusteøvelser fordelt over dagen + autogen trening før jeg la meg til å sove.
Etter en par uker med det så økte jeg veldig, og er nå oppe i nesten to timer hver dag fordelt over flere økter og inkluderer litt yoga. Men dette er voldsomt mye, og henger sammen med sykdommen min og at jeg går med en ekg måler som viser meg at meditasjon er det eneste som på dagtid får kroppen ut av krisemodus og over i avslapping, så jeg har byttet ut noe av av tv tiden med guidede meditasjoner. Mer om måleren i neste uke!

Medisinsk yoga :)
Jeg gjør i tillegg til de mentale øvelsene noen yogaøvelser som er mer fysisk-yoga. Dette er mer for kroppens del enn hodet, men alt henger jo sammen. Det finnes en form for yoga som kalles medisinsk yoga, som er et godt startpunkt om man har en pjusk kropp. Der legger man vekt på øvelser som er tilpasset kropslige utfordringer, med mye avspenning og oppbygging. Høres dette rett ut for deg så google Medisinsk yoga eller medi yoga så finner du forhåpentligvis en instruktør nær deg.

Favorittrosa! Rapsody in Blue

Ta hensyn til kroppen..
På grunn av mine helseproblemer har jeg fokus på øvelser jeg kan gjøre liggende eller sittende med god støtte. Det er kun Kirtan og yogaøvelsene og noen av pusteøvelsene jeg gjør sittende, resten ligger jeg behagelig. Det ideelle beskrives ofte som å sitte rett på en stol eller skredderstilling, men om det ikke passer for deg, så tilpasser du. Den gode effekten for hjerne og kropp uteblir om kroppen konstant roper hjeeeeeelp fordi du er for ambisiøs ;)

Buskpeon, ukjent utover det

Viktig – viktig. Hva man IKKE skal gjøre:
Det er en ting som er helt essensielt når du skal meditere: Du skal bare gjøre, ikke stresse med om du gjør det rett. Sett av tiden, følg guiden, og gjør som du får beskjed om. Ikke overtenk, ikke bli sur når du ikke skjønner, og ikke bli frustrert når du faller ut. Du kommer GARANTERT til å falle ut og begynne å tenke på noe helt annet. Det er ikke feil, og det er noe meditasjonsguidene vil hjelpe deg å håndtere. Jeg faller ofte ut, og da bare hopper jeg inn igjen i øvelsen når jeg oppdager at jeg har falt ut. Det er slik det skal være :)

Blåveis :)

Og du da?
Ble du inspirert til å prøve litt selv så fortell gjerne :)

Har du selv egne erfringer med meditasjon, mindfullness, pust, avspenning eller yoga så blir jeg glad om du deler av de. Kjempegøy både for meg og alle leserene å høre hva som fungerer og ikke fungerer for andre!

Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram, Facebook og gjennom nyhetsbrev for jevne hagedrypp.

2 KOMMENTARER

  1. Tusen takk Anne. Så nyttig. Jeg har brukt autogen trening i mange år etter ryggproblemer- det fungerer veldig bra. Gikk på et kurs- men det er så lenge siden at det kun var å finne på kassett, har den enda men frykter den snart er utslitt. Derfor var det rene gaven med denne lydfilen som er omtrent lik den som underviste oss hadde utgitt.Hjertelig.-)

  2. Takk for påminnelsen! Jeg elsker både nidra og medisinsk yoga, men etter at yogastudioet stengte, så har jeg falt helt ut av praksisen min. Og det er helt riktig det du sier med at det er bedre med litt hver dag enn mye innimellom – dessverre har jeg havna litt i mye innimellom akkurat nå. Jeg tror jeg må sette av tid hver dag, sånn at jeg husker det. :)

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her