Mer fra balkongtransformasjonen 2017 :)

Møblene er sponset

Jeg viste dere tidligere i måneden en serie bilder fra transformasjonen av takterrassen i denne posten. Om du ikke allerede har lest den så anbefaler jeg at du starter der :)

Se en balkong bli til!

I denne bloggposten viser jeg deg samme området sett fra andre siden, og noen av sesongens favorittplanter singlet ut! Og, må jeg si etter å ha bladd i arkivet: herreminn som jeg gleder meg til våren nå!

Livet på balkongen (som altså teknisk sett er en takterrasse) startet i slutten av februar. Da flyttet jeg og hagemøblene og en haug med krukker og noen kasser med planter inn i ny bolig. Det meste av utegreiene ble stablet over på nordsiden, og så flyttet jeg gradvis over ting til østsiden ettersom våren skred frem og jeg fant ut hva jeg ville ha hvor.

Sittegruppen kom raskt på plass og så fylte jeg på rundt med krukker med mose i, og trekasser for å løfte de små skattene opp.

Mars
Og så snart vi var inne i mars så satt jeg gradvis til noen tøffe vårblomster. Men det var nå litt stusselig å sitte i sofaen lell.. Det var nemlig montert plater på innsiden av rekkverket mitt. Det funker fint enkelte steder, men absolutt ikke fremfor sittegruppen, så da kom min kjære far og mor innom og fjernet noen av platene…

….tadaaaa er vel beste ord her?

Blomstene du ser i bildene her er stemor, diverse vårblomstrende løkplanter (krokus, perleblomster mf). Og, den fantastiske alpefiolen cyclamen coum:

Denne skjønnheten dukket opp hos grossisten og jeg grabbet til meg et brett med tidenes glis :D
For en liten skatt! Cyclamen coum er en liten tidlig-vårblomstrende staude, som vel er herdig sånn H2-H3, kanskje litt mer, blir spennende å se åssen den greier seg hos meg i vinter. Den er altså en alpefiol, men ikke samme art som de vi pleier å kjøpe. Tålte fint vinglete vårvær og har pent bladverk og tidenes søteste blomster.

Ja, jeg har tipset grossisten om at de bør prøve å få fatt i de i år også, for denne har jeg trua på i markedet!

April:
Det er fortsatt ikke sånn veldig til vår ute i den virkelige verden, men hos meg er det full juksevåpr og riktig frodig :) En genial liten juks jeg skal gjøre mer av i år er å sette inn grener for driving og så sette de ut igjen i hagen! Snakk om billig måte å få litt grønt ved sitteplassen! Jeg driver jo mye grener inne gjennom vinteren, har bare ikke tatt de ut før…

Også er det viktig å minne på at vår = vår, ikke sommer ;)
Det er og blir mellomstadiet mellom vinteren og sommeren, og det betyr at planter du setter ut må tåle frost og snø! Jeg har laget en liste over planter som tåler vinglete vårvær her, husk å sjekke innom den om noen måneder.

Bortest på balkongen ser du forresten nok en liten vårjuks. Der står det nemlig en krukke med magnolia i fete knopper som jeg har pakket inn for at snøen ikke skulle skade blomstene. Da bruker jeg en lett syntetisk duk (jordbærduk/fiberduk), og så lager jeg en tipi med noe hageredskap ol når det meldes kjipt vær. Dette stopper snøen fra å legge seg på blomster, men det viktigste er at det stopper vinden som igrunnen er det som gjør mest skade på våren.

Siste dagen i april så det slik ut! Nå begynner den «naturlige» våren å bite seg fast også, med grønnskjær på både busker hos meg, og på trærne utenfor :)

 

Juni
En måned og syv dager senere ser det slik ut :) SOMMER!
(ja, hva skjedde med mai da, tenker du… Det lurer jeg også på gitt, hehe, hull i bildearkivet ser det ut til, eventuelt at jeg bare var dårlig på å tagge bildene fra den måneden.. får heller komme tilbake til det en annen gang)

Men ja, til noe mer relevant: en favorittplante!
En av 2017 heltene på balkongen var utvilsomt den rosa stjerneskjermen, navnsort ‘Roma’. Den ble kjøpt inn i blomst i mai, så den er egentlig tidlig ute i forhold til vanlig syklus, så veit du det. Men det som virkelig var spesielt med den var at den blomstret gjennom hele sommeren. Non-stop! Stjerneskjerm er jo en stjernestaude, men så intenst har jeg aldri opplevd den før. Nå blir det spennende å se om den er like ivrig denne sesongen :) (les mer om stjerneskjerm her, den er så tøff at ALLE kan ha den!)

Sa jeg det var blitt sommer? ;)
Ohlala :D

Til dere som lurer: sofagruppen jeg ligger i er fra Sundays Design. Sponset. Jeg har hatt den i tre år og er veldig fornøyd. Putene tåler vann og ligger derfor ute hele sesongen gjennom, uansett. Den fine lille skålen med juksejordbær er arvet og en del av Mon Amie serien til Rørstrand

Her ser vi noen flere av årets praktplanter:
* Den hvite prestekrageaktige er pyntekorg (cosmos), sånn supervanlig som selges overalt. Genial sommerblomst som blomstrer lenge, og er elsket av humlene.

* Den rosa småblomstra forran pyntekorgen er tusenfryd, også god erfaring med å ha i krukker. Årets blomstret faktisk fra mars til oktober, ikke videre intenst siste halvdelen da og til slutt bare en og annen blomst. Men dog! Regner med at de kommer igjen til våren, om ikke så har de selvsådd seg så da får jeg barna dens iallefall

* Blodbøken. For å være presis hengeblodbøk, Fagus sylvatica ‘Purpurea Pendula’. Eller mer folkelig: det treet midt i der med mørke blader. Elsker trær med rødlige blader, og denne er virkelig vakker.
Vil du lese mer om balkongens mange busker og trær så er det full (tror jeg) oversikt her.

Juli
Sommeren fortsetter og livet er bra :)
På gjerdet der ser du en annen favoritt: pasjonsblomst. Jeg har hatt pasjonsblomster før, men disse er nykjøpte, og er hybriden Passiflora × violacea. Den har rosa-lilla blomster, som er like fine i knopp som utsprunget (og godt er det for knoppen varer myyyyyye lengre enn blomsten).

Pasjonsblomstene kan ikke greie seg ute om vinteren her, men, de er ikke krevende å overvintre inne. Mine planter står hos en venn nå, og til våren skal de på plass mot gjerdet igjen, men kanskje ikke akkurat samme sted, for det er nå kjekt med variasjon ;)

Uansett, frodig og rasktvoksende klatrer som får et pent mørkt bladverk og lange fine ranker. Må hjelpes med klatringen. Bladene på denne holder seg fine helt til frost, men det veit jeg ikke om gjelder alle arter og hybrider.

August:
Fint! Kommer ikke på så mye mer å si jeg ;)
Eller jo: langt bak der skimter du en syrinhortensia. Også et must på min balkong, leses om her.

September:
Nå begynner gulfargen å melde seg på noen av plantene, spesielt sommerblomster som har stått på siden i våres. Men det er frodig og vakkert og herlig her ute lenge enda :)

Oktober og november hopper jeg over og går rett på desember:

Sånn her hadde jeg tenkt det skulle være her allerede i november, men høsten ble nå ikke helt sånn da. Men godt var det å få ordnet opp og gjort det vintervakkert :) For ja, klart balkongen (takterrassen) kan by på gleder også nå! Jeg ser jo ut på den, og jeg tusler av og til ut når solen danser mellom husene. Vil du lese om vinterbalkongen min så finner du noen poster her.

Det var det fra denne vinkelen av hagen. Det var vidundelig å dykke ned i arkivet og jeg håper du også danser litt i hjertet ditt av sol og sommer og minner og forventninger. Snart begynner et nytt hageår, gleder meg til å fortsette å pleie min lille oase, og håper du blir med på reisen :D

Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram, Facebook og gjennom nyhetsbrev for jevne hagedrypp.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her