Bli med på dugnad: Hvilken planter får stå i fred for brunsneglene?

Jeg har de siste par dagene googlet intenst for å finne planter som sneglene er lite interessert i. Det var sjokkerende vrient å finne godt svar på skal jeg si dere!

Kildene er rett og slett små, og ganske uenige med hverandre. Jeg forstår jo at det kan bli litt avvik, men det får da være måte på! Så, nå håper jeg at DU blir med på å lage en stor og GOD oversikt. Jeg tror at om mange hageeeiere over hele Norge bidrar med kunnskap så kan vi sammen lage en oversikt som er presis og nyansert nok til at den faktisk er nyttig.

Rosen 'Rhapsody in Blue'
Eksempel på en plante som trolig er lite populær for brunsnegler: roser. Dette er ‘Rhapsody in Blue’. På øverste bildet ser du valmue, julerose og løytnantshjerte.

Så. Hei du med mange brunsnegler (mordersnegler/iberiasnegler) i hagen! Jeg, og tusener av andre blir kjempeglad om du skriver en kommentar og forteller hvilken planter som sneglene bryr seg lite om hos deg! Både stauder, sommerblomster og busker.

Jeg deler inn i grupper:
1. Spises ikke
2. Spises noe
3. Spises
4. Favoritt og sjangseløs

Jeg ønsker å vite hvilken planter som hos DEG faller innunder 1. og 2. (spesifiser). Ikke referer til noe du har lest, jeg vil bare ha din egen erfaring :)

Akkeleie

Det er et poeng å få inn masse erfaring. For, alt tilsier at dere garantert kommer til å ha ulike erfaringer på akkurat samme planten… (sånn er det bare med natur, sjelden to streker under ett svar). En plante som er urørt i en hage, kan være småpopulær i en annen. Derfor er det viktig at alle melder inn alle de kommer på, selv om en plante er nevnt før. Og, om du erfarer at en plante er populær hos deg, men er nevnt som lite populær hos andre, så blir jeg utrolig glad om du forteller det.

Når jeg har fått inn nok svar så setter jeg dette sammen til en oversikt og publiserer her. Men, skal det bli noe av så må mange bli med, ellers blir jo ikke min liste noe bedre enn alle de dårlige listene som allerede finnes… Så bidra i kommentarfeltet her eller på Facebook-posten om du kan, og del veldig gjerne denne posten videre med venner så de også kan bidra!

Storkonvall

Pst: Har du en blogg? Lag gjerne din egen bloggpost på hva som beites og ikke hos deg, og lenk så til den i kommentarfeltet. Men, jeg må be om at du bruker 1-4 inndelingen min, ellers blir det umulig for meg å få system på dette.

Pst2: Jeg lagt inn noen bilder på planter jeg basert på googlingen tror er 1. eller 2. De er altså: Valmuer, julerose/helleborus, løytnantshjerte, roser, akeleie, storkonvall og peoner. Nå er jeg spent på hva deres erfaringer sier om disse!

Peoner :)

SaveSave

Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram, Facebook og gjennom nyhetsbrev for jevne hagedrypp.

33 KOMMENTARER

 1. Storkenebb (geranium) finnes i mangle flotte varianter og har ikke blitt rørt av snegler i min hage :)

 2. Hage på Nøtterøy
  1-juleroser,pioner,storkonvall,akeleie, lavendel, alle typer storkenebb, Kattemynte, sedum, løytnanthjerte.brunnera.astilber.

  2- stikkler, floks særlig når små på vår, iris, daglilje.
  3-hosta,men ikke de største sortene.
  4- dill, solhatt, klokker, ridderspore,marsviol.

 3. Etter min erfaring med brun negler i hagen er dette planter som ikke spises:
  Blodtopp
  Humleblomst
  Erteblomster staude
  Scabiosa (knapp)

 4. 1 marikåpe, astilbe, storkenebb, vårfloks, roser, peoner, malva får stå i fred
  3. Hosta spesielt de små, solhatt, solsikke, iris, daglilje spises en god del

  • tusen takk for svar Solveig :D

   Jeg ser du skriver solhatt. Mener du solhatt (rudbeckia, vanligvis gul), eller mener du purpursolhatt (Echinacea, vanligvis rosa, eller lilla, gul, hvit, orange osv)? Mange (meg selv inkludert) kan fort finne på å si solhatt men mene purpursolhatt.

 5. Løvemunn fikk faktisk (overaskende) stå i fred… Jeg kommer til å plante mye mer i beddene av denne i år, -etter at jeg oppdaget dette i fjor :)

 6. I min hage i Sandefjord:
  1.Skyggesildre, Marikåpe, Lavendel, Løyntnantshjerte, Astilbe, Akeleie, , vårfloks.
  2. Storkenebb( kun bladene de spiser)Store Hostaer
  3. Stemor, små Hostaer, Solhatt.
  4. Georginer, Ridderspore, det meste av grønnsaker.
  4. Georginer, Ridderspore, liljer.

  • Hei Inger, takk for svaret. Du skriver solhatt. Mener du solhatt (rudbeckia, vanligvis gul), eller mener du purpursolhatt (Echinacea, vanligvis rosa, eller lilla, gul, hvit, orange osv)? Mange (meg selv inkludert) kan fort finne på å si solhatt men mene purpursolhatt.

 7. Spises ikke : Løvemunn-Roser-Astilbe-Begonia-Sanvitalia-Akeleie-Helleborus-Lyng-Lavendel-Peoner
  Spises noe: Hortensia-Dagliljer-Clematis (årsskudd) -Primula-Hosta-Kattemynte

 8. Roser, løvemunn, busknellik, lavendel,begonia,spansk margeritt, blomkarse
  får være i fred for snegler i min hage.

 9. Flekklungeurt spises ikke av mine ubudne gjester, men det hender de gjemmer seg under bladene. Hosta blir spist hos meg derfor synes jeg Flekklungeurt er en god erstatter. Duppsoleie eller Hvite dupper blir ikke spist. Men det blir dessverre Blå valmuesøster. Har en hageside på face book. Ohe-hagen.

 10. Hallo. Flott tiltak. Mine erfaringer:
  1*)Hosta, blomkarse, ringblomster (spises ikke men sneglene liker å gjemme seg under dem. Smart sted å ha øl-nemaslug-sneglefeller.
  1)Lin, valmuer, akeleier, rips, bringebær, solbær, bjørnebær, stikkelsbær, roser pion , lammeøre, kuletistel, tulipaner, geranium (storkenebb), rhododendrum, iris, dagliljer(hemerocalis) , liljer, moonbeam, ,phlox, alunrot, (jeg har en med mørkerøde blader, den er aldri blitt spist på, vet ikke om det gjelder alle sorter), gladioler,høstasters, revebjelle, cosmos, busknellik, scabiosa(rød og hvit), astilbe, allium, storhjelm, tigrida pavonia, og hvit og lilla gulrot får stå i fred) dyp blå ridderspore (lyseblå ble spist sønder og sammen og døde….men altså… jeg har en dyp blå som de aldri har spist på)
  Det var egentlig fint å lage denne oversikten….jeg klager og banner ofte over de hersens iberiasneglene men jeg HAR jo mange planter som de ikke spiser. Hurra
  2) røde salater og røde kålsorter…..noen år får de stå helt i fred andre år spises de noe
  3) Solsikker, sukkererter, blomstererter, zinnia, georginer. Iberiasneglene elsker spirer fra disse….borte vekk på en natt….men hvis jeg forspirer dem inne eller på bord ute i hagen (kobbertape rundt beina på bordet holder sneglene unna kobbertape på krukker gikk også bra helt til sneglene fant veien inn i potta via dreneringshullene Fy F¤»%&&)…….og ikke planter dem ut før de har blitt en litt stor plante så pleier det å gå bra
  Ellers hadde jeg en positiv opplevelse med en rosa georgin….spirer fra den ble spist sønder og sammen av sneglene i løpet av en natt…..jeg trodde den var død…..men georginen var standhaftig…..etter noen uker var den stor og kraftig med masse blomster…..det virka nesten som om planta trodde at det var jeg som «knep» av den (sånn jeg gjør for å få kraftige buskete planter)…..så et tips er kanskje å ikke grave opp snegleangrepne georginer….men se om naturen selv bøter på skadene
  4) Hos meg er ranunkler, fresia, stemor,, jordbær, fiola carnutta, vanlig gulrot, grønne salater sjanseløse hvis jeg ikke har de i hengende potter eller på bord og pidestaller. I fjor kjøpte jeg klatrende jordbær som småplanter….skal sjekke videre om det blir bær til meg i høyden…….Jordbær på friland er helt umulig…sneglespist og slimspor på alle bær. Kvalmt. Har gravd opp hele det tradisjonelle jordbærlandet….orka ikke mer.
  OK…det var mine erfaringer. Blir spennende å se resultatene når du får sammenfattet alt. Håper du får god repons. Med hilsen Beate

  • tusen tusen takk Beate! Spesielt lærerikt at du erfarer at det hjelper med alternative farger på grønnsakene. Og det med riddersporer er snedig, den spriker så enormt i tilbakemeldinger at det helt klart er forskjell fra ridderspore til ridderspore. Nå finnes det ulike arter av ridderspore, så det kan være noe der, men det får jeg overlate til noen andre å forske på, foreløpig må riddersporer helt utgå av listen, med mindre noe veldig opplysende skjer.

 11. 1 spises ikke: geranium alle sorter, spanske margeritter, sedum, lavendel, kattemynte, roser, rododendron, astilbe. Blåpute, men sneglene bruker den til gjemmested. 2-3 spises noe: stemor, margeritt, tulipan, 4 Sjanseløse: klokkeblomst, Ridderspore, purpursolhatt, georginer.

 12. Her er min liste:)
  1: Spises ikke:

  -hosta Sum and substanse
  -høstormedrue
  -peon
  -akeleie
  -orientvalmue
  -alunrot
  -fembladakebia
  -klematis
  -astilbe
  -klosterklokker
  -dvergslirekne
  -krøllilje
  -asiatisk lilje
  -anemone
  -månedsjordbær
  -roser
  -geranium
  -krypjonsokkoll
  -storveronika
  -julerose
  -løytnantshjerte
  -prygress
  -baptisia
  -stormarikåpe
  -myske
  -stjerneskjerm
  -mjødurt
  -flekkhjortetrøst
  -revebjelle
  -ballblom
  -daglilje
  -humle
  -pipeholurt
  -blomstererter
  -allium
  -tulipaner
  -duppsoleie
  -flekklungeurt
  -flekktvetann
  -solsikke
  -smørblomst
  -honningknoppurt
  -storhjelm
  -storkonvall
  -krypfredløs
  -fredløs
  -gravmyrt
  -lavendel
  -lammeøre
  -påskelilje
  -rutelilje
  -frøstjerne
  -stemor
  -blodbeger
  -syrinhortensia
  -vierhortensia
  -spirea
  -blåbær
  -rips
  -sommerfuglbusk
  -kinesisk frynsetre
  -parykkbusk
  -syrin
  -skjærsmin
  -forsythia
  -vingebeinved
  -kaprifol
  -svarthyll

  2. Spises noe:

  -hosta Halcyon
  -rødkvann
  -skjeggiris
  -purpursolhatt Doubledecker

  3. Spises:

  -forglemmegeisøster Mr. Morse
  -georginer, høye sorter
  -purpursolhatt
  -hosta August Moon

  4. Favoritt og sjanseløs:

  -georginer, lavere sorter
  -Russel-lupin
  -steppesalvie
  -aralia cordata Sun king

 13. Dette ER SÅ GØY!
  Tusen takk til alle som bidrar, utrolig lærerikt. Ofte er dere enig, men like ofte har dere ulike erfaringer, og det er nettopp derfor det er så viktig at riktig mange melder inn!

  For, det som funker i en hage, behøver ikke funke i det neste, det kan være lokale forhold som gjør at planten er lite/mye populær hos deg, det kan være at ulike navnsorter og arter har ulik tiltrekkning. Ved å hente inn mange svar (ca 500 nevnelser så langt) så kan jeg se mønstere hvor noen planter skiller seg ut som bra i de fleste hager, mens andre, som riddersporen, varierer ekstremt og dermed ikke er noe å anbefale i denne setting.

  Jeg trenger fortsatt masse mer innputt, så fortsett å dele erfaringer!

 14. Jeg fikk sjokk da vi fikk hage for en del år siden og snegleplagen gjorde seg gjeldende. Hadde gledet meg til å ha georginer, men de ble så å si jevnet med jorden over natten. Samme med persille. Har satset på å stort sett bare plante nytt som skal være lite interessant for sneglene. Og av det som var i hagen fra før er det kun slikt igjen.

  1. Spises ikke: Storkenebb, frøstjerne, stjerneskjerm, marikåpe, valmue, astilbe, orientvalmue, fagerfredløs, lungeurt, knoppurt, løytnantshjerte, peoner, roser. Sommerblomster: Bacopa, femtunge
  2. Spises noe: pelargonia, verbena
  3. Spises:pinseliljer, stemor, floks, asters
  4. Sjanseløs: georginer, persille

 15. 1. Roser, Peoner, Rododendron
  2.
  3. Georginer store i potter, stemor, jordbær
  4. påske/pinseliljer, Hosta stor, Kjempe liljekonval

 16. 1: Ringblomst, margeritter, lavendel, salvie, rosmarin, dill, russisk estragon, kjørvel, pastinakk, sitrontimian, rødbete, oregano, stikkelsbær, blåbær, lilla gulrot
  2: Gressløk, luftløk, pipeløk, ramsløk, vanlig timian, oransje og gul gulrot, løpstikke, rabarbra, solbær, rips rød og hvit,

 17. 1. Lavendel
  1. Fredløs
  1. Blomstrende busker
  2. Iris (spiser knoppene)
  2. Stemorsblomst (usikker, står i krukke)
  4. Margeritter

  Mye brunsnegl og mye nedbør her jeg bor, så satser heller på ulike former for busker, som blomster ulikt utover sesongen. Velger bare planter som overlever klima og snegler, liker å nyte hagen, plukker ikke snegler! Må tilslutt si at jeg brukte dine tips og triks med koding da jeg startet blogg back in 2008 :) Hilsen Linda

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her