Hvorfor jeg komposterer med bokashi metoden

Bokashi har blitt en skikkelig hagesnakkis det siste året. Det rett og slett en enkel måte å kompostere eget matavfall på. Med lite lukt og veldig lite jobb. Etter at jeg oppdaget systemet i 2010 har dette vært min foretrukne matkompost-metode :) Hvorfor bale med varmkompost når bokashi finnes?

Bokashi strø i hånd
Bokashi strø

Hvorfor kompostere matavfallet?

Matavfallet ditt er potensielt gull. Du kan naturligvis gi det vekk til kommunen som komposterer og lager jord av det (om tilbudet finnes hos deg), men om du heller tar var på det selv så får du verdifull jordforbedring som kan brukes både i bed og krukker. Ved å tilføre kompost til bedene dine så vil jorden bli rikere, alle de nyttige insektene og mikroorganismene blir glade og blomstene blir lykkelige :)

Du gjør rett og slett hagen mer naturlig, og det er til gode både for deg, hagen og miljøet.

Hvorfor er akkurat bokashi så bra?

I mine øyne er det største fortrinnet at det er så enkelt, men i tillegg er det slik at den endelige komposten er av høy kvalitet hva gjelder næringsstoffer og bakterieliv. Dette gjør at den blir ekstra god som jordforbedring.

Hvem kan kompostere med bokashi?

Alle som har bruk for jord. Jeg komposterte med bokashi både når jeg hadde villahage og nå på balkongen, dette er så plasseffektivt at du ikke trenger stort areal.

Hva trenger du av bokashiutstyr?

Du må ha to kompostbøtter, strø, og en jordfabrikk. Bøttene har du inne, jordfabrikken kan du ha ute eller inne, litt etter temperatur.

Bokashi underveis
I bokashi bøtta underveis
Bokashi ferdig fermentert
Sånn kan det se ut når den er ferdig fermentert

Hvordan kompostere med bokashi metoden:

Dette er kortversjon, du finner detaljert forklaring på Bokashi norges nettside.
1. Du starter ut med en av bøttene, som du en gang om dagen fyller med dagens matavfall. Alt kan komposteres i Bokashi, med unntak av det som er råttent (det ødelegger for den gode bakteriefloraen).
2. Når bøtta er full så setter du den til sides i to uker, i mens starter du opp bøtte nr to.
3. Når bøtta har stått i to uker er den moden og klar for kontakt med jord. Du kan grave det direkte ned i et bed om du har godt med ordinær jord oppå, eller du kan ha en egen kasse som du graver det ned i og lar omdanne, før du så fordeler det utover i bed og krukker.

Bokashi mugg, hvitt fluff som dannes i jordfabrikken
Dette er mugg og er helt normalt :) Bare et tegn på at det er levelig for det som skal bryte ned.

Potensielle utfordringer:

Noen ganger går det galt med bokashien. Da kan den bli ekstremt stinkete. Min skar seg en gang hvor jeg er ganske sikker på at den hadde stått for varmt (solsteik), og en gang hvor den nok hadde fått for mye rått kjøtt (fryser som konka). Det er sånt som kan skje, og det er ikke værre enn å lempe det som stinker i en matavfallspose, vaske bøtta, og starte ny.

Bokashi er ikke så nytt som mange tror!

Det er interessant å se hvordan bokashi plutselig har slått sånn an. Konseptet kommer fra Asia og ble utviklet på 80tallet. Første gang jeg prøvde meg på dette var i 2010. Jeg ble da kontaktet av et nå nedlagt firma som lurte på om jeg ville prøve ut bokashi, noe jeg gjorde, og så blogget om. Jeg fortsatte å kompostere på denne måten litt av og på en stund, men så la den opprinnelige butikken ned og det var ikke lengre mulig å få kjøpt strø.

Men så, for en par år siden startet Bokashi Norge opp, og de har gjort en kjempejobb både med å sørge for at vi igjen får tilgang på strø og utstyr. Og så har de virkelig stått på og skapt mye bra innhold og oppmerksomhet omkring Bokashi, så nå har det altså blitt en skikkelig snakkis. Det hjelper naturligvis på at det er godt timet, nå er vi midt i en trend hvor «folk flest» også har lyst på mer miljøvennlige løsninger og hjemmelaget jord.

Så håper jeg at enda flere begynner med Bokashi, det er virkelig verdt det å kunne nyttegjøre sitt eget matavfall, og det er ett av mange bidrag som vil skape en levende hage :)

Mer om økosmart hagebruk:

Takk for at du bidrar til å lage god jord, sier trosten :D

14 KOMMENTARER

  1. Har gjort det i ett år, kaster nesten ingenting Det gjorde vondt i sjela da jeg ikke hadde mulighet til å kompostere etter fløtting…

  2. Bor i leilighet og gikk lei av å stelle med krukkene mine for 5-6 år siden, men har fremdeles noen mellomstore krukker igjen.
    Bloggen din har gjort at jeg igjen har fått «ånden over meg» så jeg har funnet fram det jeg har av krukker og starter opp igjen.
    Kjøpte bokashi-sett på hagemessen og startet med å fylle opp min første bøtte denne uka – er spent på resultatet. Har kjøpt georginer, sjokoladekosmos + settepoteter fra Hageglede så nå venter jeg bare på litt høyere nattetemperatur før jeg setter igang.

  3. Dette høres veldig spennnende ut! Men hva gjør du med bokashien på vinteren, altså det som er ferdig fermentert etter to uker? Jeg vurderer bokashi eller markkompost…

    • Jeg hadde en jordfabrikk i en bod i kjelleren, dvs at jeg hadde tatt inn jordsekker før vinteren, og blandet med bokashi i noen store plastkasser. Du kan også bare rett og slett sette den ut og la den fryse, og blande ned i jord til våren.

  4. Hei! Takk for flott side! Eg begynte med bokashi i går :-) I dag har eg laga saft, og la bærmasket i bøtta før det var kaldt. No bit eg litt negler her, og lurer på om eg burde avkjølt det heilt først. Eg finn ingen ting om det med varmt avfall, trur du det går bra? Elles vil eg heller ta det oppatt før det blir stinkbombe…

  5. Hei!
    Jeg vil gjerne omdanne matafall til nytte, (kaster LITE) men er fremdeles usikker på lagring om vinteren. Har kjeller som kan brukes, men vil gjerne sette ut sekker i «garasjen» om vinteren. Min usikkerhet går på temperatur. Bor på sunnmøre og her er det sjelden snømengder eller lave vintertemperaturer. Hva skjer med avfallet under lagring ved temp mellom pluss 5 til minus 1-10 ° C ?

    • Det eneste som skjer er at omdanningen bremser opp. For komposten sin del er det ikke noe problem at det tar tid, den starter opp igjen når det blir varmt nok.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her