Georginegalskapen lenge leve!

Forrige uke var jeg en tur hjem til foreldrene mine og da måtte jeg jo ut i drivhuset til mor og se på georginene. Faste lesere husker vel at mor hvert år gleder naboene med et 30 meter langt georginebed langs veien, og nå er altså forberedelsene til dette i gang.

Pst: Om du blir inspirert til å handle så ligger det en rabattkode i bunn av posten!

langt rendyrket georginebed

Mor pleier å fordrive sine georginer. Fordriving gjør at georginene kommer raskere i blomst, og så gir fordrivningen plantene beskyttelse mot glupske snegler. Georginene (og de fleste andre planter) er ekstra ømtålige for snegleangrep når de har sine første spirer oppe. Det er da de smaker best, og det er da det er mest katastrofalt med beiting fordi sneglen biter av hele skuddet. Når hun fordriver er det lettere å ha kontroll med sneglene!

Skudd av dahlia som er fordrevet

Selve pottingen av røttene er ikke komplisert, det er egentlig bare å halvfylle en potte med jord, legge i knollen, og fylle opp jord rundt. Når du fordriver er det nok med en cm jord over øverste del av knollen, når du så planter ut i hagen kan du med fordel plante dypere.

Men, selv om det er enkelt å potte de, så er det stor jobb for det er noen hundre knoller.. Hun pleier forresten å starte noe tidligere enn det ble gjort i år, men det er fortsatt godt innafor å plante georgineknoller, de rekker fint å få fin blomstring fortsatt. Her i Oslo kan vi plante knollene rett ut nå, og det vil jeg tro gjelder store deler av lavtliggende Norge. Jeg pleide å plante mine georginer rett ut, rundomkring nå, når jeg hadde stor hage.

Om du ønsker mer informasjon om hvordan plante georginer så har jeg en grundig guide til det her.

Georgineknoller / dahliaknoller

Nakne knoller som venter på å plantes. Mor har tung leirjord, så hun vasker knollene rene for jord, tørker de litt, og setter de i kasser i kjelleren. Du kan lese mer om å vinteroppbevare georgineknollene her. 

De geniale merkelappene! Robuste saker som brukes i mange år. Far skjærer de ut av noe plast som sikkert egentlig var søppel, og så borrer skikkelig hull i. Gjennom hullet fører mor sprengtråd (som ble sanket sammen engang noen i nabolaget sprengte for ørten år siden), og så festes merkelappen i rota om vinteren, stikkes i pottene når den fordrives, og når planta er stor nok fester mor merkelappen på planten. Dermed holder hun orden gjennom hele sesongen, kan kontrolere at merkelappen er rett, og det er overkommelig for andre å hjelpe til uten å lage rot i systemet.

potter med georginer til fordriving i drivhus

Pst, legg også merke til at alle pottene står på avispapir. Skikkelig tykt lag (de sparer aviser gjennom vinteren). Dette holder både ugress og snegler ute (de som har overvintret under iallfall). Når georginene er klare til utplantning så tar min bror over drivhuset. Han har gresskar der, som han fordriver i sitt eget drivhus og så planter rett i jorda (det er meget god jord under). Da skjærer han bare rett og slett ut i avislaget og planter, og dermed slipper også han ugress, og jordsprut. Flerbruk!

Og nå er det bare å smøre oss med tolmodighet! I juli begynner de å blomstre, og jeg lover å dele bilder med dere også i år, både fra bedene og de mange bukettene jeg lager :)

REKLAME:
Jeg har jo hatt et samarbeide med Hageglede denne våren. Nå er den avtalen egentlig avsluttet, men jeg spurte Hageglede om ikke jeg kunne få gi eventuelle georgine-etternølere et tilbud, og det fikk jeg! Om du bruker rabattkoden MOSE så får du 30% på disse varene. (husk å legge til rabattkoden i handlekurven)

Det er spesielt georginene jeg synes du skal legge merke til, de er det enkelt å lykkes med, og her er noen av mine favoritter blant de:

Utvalgte dahlia fra hageglede

1 KOMMENTAR

  1. Jeg plantet dahlia direkte i bedd. Så var det snilene da. Klippet ringer av en plast bøtte, tok kobbertape rundt og satte det rundt knollen. Det fungerte, ingen snile angrep.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her