Bli med ut i en trinnfri og opphøyet hage!

I går var jeg på besøk i en unik hage. Hele hagen er trinnfri og har opphøyde bed. Dette er jo en måte å dyrke på som er genial. For så slipper du å konstant bøye deg for å stelle, du får det du skal nyte opp i øye og nesehøyde, og det er lett å trille trillebårer og annet rundt.

Dag og sine geniale bed.

Hagen eies og brukes av Dag og Marte Berntsen. Det er Dag som er den hagegale, og det er han som gjør det aller meste av arbeidet i hagen. Dag bruker rullestol for å komme seg frem, og har lagt opp hagen slik at han kan luke, stelle, binde opp, vanne, høste og nyte uten hjelp. Så ja, dette er en spesialdesignet hage for rullestolbruker, men alt som er bra med hagen er bra også for fotbrukere.

Stauder i opphøyde bed

Og for en frodig hage! Dag mikser prydplanter og matplanter, flerårige og ettårige om hverandre, og det virkelig bugner i bedene. Summer gjør det også. Lenge siden jeg har vært en plass med så mye humler og sommerfugler og det gjorde godt langt ut i tærne å høre så mange lykkelige humler :)

Trebladgillenia og humle. Du ser samme stauden i kassene ovenfor. Klikk på bildet for å lese om stauden.

Det er ikke bare ute det er frodig, hagen har tre ulike drivhus og de var fylt til bremmen med druer og tomater og andre godsaker.

Dette drivhuset er selvbygd og har drivhus på ene halvsiden, og bod på skyggesiden. Veldig praktisk!

Hagen ligger nesten uten naboer, med tjern og fjell og skog rundt. Den består av tre hovedområder hvor det er opphøyde bed, og så er det i tillegg bed i forbindelse med ulike hus. De ulike hagerommene er delt inn med busker og byggverk, og bundet sammen med gode stier.

Hardt og stabilt underlag er viktig når du skal frem med rullestol. Dag prøvde seg først på heller, men de kom det lett ugress mellom som det var vanskelig for han å fjerne. Så han gikk over til å ha gulv og opphøyde bed i trykkimpregnert trevirke.

Når han bygger nye gulv så legger de en ugressduk mellom bæringen på gulvet og terrassebordene, da blir det umulig for ugress både å komme opp gjennom duken, eller å legge seg til å spire oppå.

Plantekassene fores innvendig med grunnmursplast (vorteplast), da holder trevirket lengre.

Om du ser på bildene så ser du fort at hagen har kasser i alle høyder. Det er meget fornuftig, for når du dyrker fra rullestol så kan med fordel høyden på plantekassene bestemmes av hva du skal dyrke i de. Lave planter som feks salat kan med fordel få høye kasser, mens høye planter som tomater og bringebær kan plantes lavere slik at du kommer til for å høste.

Plantekassenes bredden bestemmes av hvor langt man når inn. Selv om du da kanskje må bygge en ekstra kasse for å få plass til alt du vil dyrke så er det mye hyggeligere med gode arbeidsforhold.

Noe av det jeg virkelig likte med denne hagen er hvor alt er bundet sammen med tregulv, og at tregulvet og gresset jevnlig møtes på trinnfritt vis. Det er naturligvis viktig for at Dag skal kunne bruke hele hagen, men det er også av verdi for oss som går for det knytter hagen så fint sammen.

Også må jeg jo si at drivhusene med sine overveldende drueranker var en enorm opplevelse…!

Oppsumering:
Lyst på en hage som er enkel å stelle? Anlegg med opphøyde bed og harde stier! Det er jo lett å se nytten om du er rullestolbruker, men rullestolfunksjonelle hager funger for alle. Er du funksjonsfrisk så får du noe pent og lettstelt. Har du dårlig rygg eller knær eller elendig balanse så kan du nyte godt av å slippe å bøye deg (lager du kant på bedene så er de supre å sitte på kanten av).

Opphøyde bed kan snekres fra bunnen av slik Dag har gjort, eller du kan bruke feks pallekarmer slik jeg gjorde i gamlehagen. Hvor jeg yndet å sitte på kantene og pusle :)

Tusen takk til Dag som lot meg få se og dele fra denne superinspirerende hagen! Jeg håper det kan bidra til at flere ser at man fint kan ha hage selv om man sitter i rullestol eller har andre utfordringer. Om DU har en hage som er spesielt tilrettelagt så håper jeg du vil dele av dine erfaringer, bruk kommentarfeltet her eller på Facebook :)

Pallekarm: Slik lager du enkelt pene og praktiske opphøyde bed

Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram, Facebook og gjennom nyhetsbrev for jevne hagedrypp.

3 KOMMENTARER

  1. WOW! Dette var en imponerende hage. Ikke bare fordi den er tilrettelagt for rullestol, men så stor og flott, og så artig å blande pryd- og nytteplanter. Og drivhusene ser virkelig imponerende ut. Ja, her er det bare » å bøye seg i hatten»!

  2. Å så fantastisk! Tenk så mye glede han har av hagen når den er tilrettelagt for rullestolbruker ❤️❤️❤️

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her