Syv vakre stauder som blomstrer nå:

Naturligvis kan hager kan være akkurat like fine på høst som på vår! Det handler bare om å velge planter som faktisk byr på seg selv nå :)

Dessverre går mange i fella med at de kun handler planter på våren, og kun det som har blomst. Da blir det jo kjedelig i august, september og oktober… Nå har sommeren vært så panikkvarm at det strengt tatt er høstsesong på staudene, så her er syv stauder som blomstrer i Marias hage akkurat nå og jeg håper de kan inspirere deg for fremtidige høsthager:

 1. Blomstervandrer
 2. Høstfloks
 3. Gul knapp
 4. Hjortetrøst
 5. Purpursolhatt
 6. Høstanemone
 7. Oktoberbergknapp

Blomstervandrer (jødeblom)

Første blomst ut er en jeg kjenner lite til. Botanisk navn er Tradescantia, jeg kjenner ikke art/hybrid på akkurat denne. Norsk navn oppbis både som blomstrervandrer, jødeblom og vandrende jøde.

 • Herdig: H5
 • Høyde: 40-60 cm
 • Sted: Sol-halvskygge
 • Blomsterfarger: Blå, lilla, rosa, hvit

Skal være grei å ha med å gjøre, men vil ikke tørke skikkelig ut og vil ikke stå konstant våt.

Høstfloks

Høstfloks, Phlox paniculata, er jo en vanlig staude, men har du sett hvor mange ulike varianter i farge som finnes? Den på bildet har variegert bladverk, hvilket vil si at bladene er tofarget, i grønn og gulgrønn. Navsorten er trolig ‘Norah Leigh’.

 • Herdig: H6-H7
 • Høyde 60-80 cm (i følge boka, har sett de høyere)
 • Sted: Sol-halvskygge
 • Blomsterfarger: Egentlig alt annet enn ren blå og ren gul.

Høstfloks kan du lese mer om her.

Scabiosa

Maria husker ikke hva denne heter utover at det er en scabiosa. Det finnes mange, og de har alle det til felles at de har slike runde hoder på lange stilker, gjerne 50-80 cm høye, og har skikkelig insektstekke. Så de er altså både vakre og nyttige :)

Blomsterfargene kan gå i hele fargespekteret litt ettersom hvilken art og hybrid og navnsort du ser på. Verdt å se etter!

Hjortetrøst

Dette er en gammel og litt undervurdert staude. Hjortetrøst, Eupatorium cannabinum, og brødrene storhjortetrøst og flekkhjortetrøst er superfine, villige og gode insektsmagneter. Jeg har blogget om alle tre her.

 • Herdig: H5-H7
 • Høyde: 70-130 cm
 • Sted: Sol-halvskygge
 • Blomsterfarge: Starter ut i en litt mørk rolig rosa, og blir så gradvis mer og mer gammelrosa.

Purpursolhatt

En tue med purpursolhatt, Echinacea purpurea, er alltid et syn. De gjør så mye ut av seg og er til å bli så glad av. De har også, i likhet med de fleste andre av staudene her, skikkelig insektstekke. De har dog en stor ulempe, de aller fleste av navnsortene er ikke flinke til å komme igjen år etter år. Dette er navnsorten ‘Magnus’ som er en av de som faktisk har lett for å trives.

 • Herdig H5
 • Høyde: 60-100 cm
 • Sted: Sol-halvskygge
 • Blomsterfarge: Alt, med unntak av blå og svart.

Høstanemone

Det er noe yndig over høstanemonene (høstsymre), Anemona x hybrida. De kommer med sarte rosa eller hvite blomster, vakre knopper og åpent ansikt og sjarmerer deg i senk. Men obs: De selges ofte ferdig i blomst nå på høsten, men det er visst omtrent aldri at de du kjøper nå på høsten overlever vinteren! Så kjøp de gjerne som hyggelig høstblomst nå, men vil du ha deg en flerårig høstanemone bør den skaffes på våren.

 • Herdig: H3-H5
 • Høyde 60-120
 • Hvor: Sol, halvskygge
 • Blomsterfarge: Hvit, rosa, rødrosa

 

Oktoberbergknapp

Oki. Kjent og kjær staude som mange kjenner som sedum. Men neida, botanikerene har (igjen) gått bananas og gitt den nytt botanisk navn: Hylotelephium spectabile. Uansett, navnsorten er ‘Matrona’, og veldig vakker er den med sine mørke blader og brunrøde blomster.

Denne oktoberbergknappen og de ulike arts og hybridbrødrene som blomster på høsten er strålende stauder for høsthagen. For de holder virkelig på helt til frosten, og kan stå pene en stund etterpå også. Gull!

 • Herdighet H4
 • Høyde 20-40 cm
 • Hvor: Sol
 • Blomsterfarge: Rød-rosa toner.

Obs, de ulike andre artene av tidligere-kjent-som-sedum kan være mye tøffere på herdighet, oktoberberknapp er i ei pingle i forhold

La du merke til alle insektene? Alle dagens stauder har en god nyttefaktor. Høstfloks er vel den med minst tekke på humlene, men sommerfuglene elsker den. Og alle de andre summer det godt rundt av både bier, humler, sommerfugler mm. Det er absolutt bra å ha blomster hele sesongen gjennom i hagen, det hjelper humlene og de andre insektene å feite seg opp før de enten legger seg til dvale, eller flyr sørover.

Les mer:

Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram, Facebook og gjennom nyhetsbrev for jevne hagedrypp.

1 KOMMENTAR

 1. Så fin oversikt! Jeg har lenge ønsker meg høstanemone, og var heldig å få av ei som delte av sin frodige hage for 3 år siden. Her hos meg kommer den fram hver vår og vokser fint – bladverket ser lovende ut. Men det kommer ikke blomsterstengler – og det er jo det man vil ha. Bedet står i full sol. Jeg har prøvd å søke etter årsak, men finner ikke ut av det. Har du noen formening?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her