Nødhjelp for hagen etter ferien

Har du vært borte fra hagen noen uker? Synes plantene det var ugreit å være alene hjemme og står nå og henger med hodet? Eller kanskje de tok helt av og hadde hjemme-alene-fest?

Da har jeg noen råd til deg :)

1. Vanning:

Førsteprioritet er å få i plantene nok vann, (så langt det er mulig innenfor lokale vanningsrestriksjoner). Veldig tørr jord kan være krevende å få til å trekke til seg vann igjen, dette gjelder spesielt krukker med torvjord. Jeg har skrevet en bloggpost med gode tips for hvordan vanne opp igjen jord her.

2. Gjødsel:

Dersom plantene dine er veldig tørre så skal du ikke gjødsle nå, da er det best å vanne de godt opp, og så vente en liten uke med gjødselen. Men når plantene har fått i seg veske så er det bra å tenke igjennom hvor lenge siden det er siden du sist ga de gjødsel, og gjødsle deretter. Les på pakken for dosering!

3. Fjerne døde blomster – få flere!

Ønsker du lang blomstring, da må du fjerne de visne blomstene på alle sommerblomster som setter frø (feks erteblomster, georgine, margeritter, pelargonia, tagetes, blomkarse, ringblomst og zinnia). I tillegg bør du fjerne visne blomster på de remonterende rosene. Les mer om det her.

Dersom planten får lov å lage frø så slutter den å lage blomster. Så knip av de visne!

 

4. Fjerne døde og stygge blader

Har plantene fått mange stygge blader? Klipp de av! Det er bra for planten å bli kvitt de, og det ser mye koseligere ut for deg. Har en hel staude eller sommerblomst blitt stygg så kan du klippe den helt ned, så skyter den vanligvis nye blader i løpet av en par uker.

Unntak: Er det veldig tørt og du ikke kan vanne så tror jeg det er bedre at du lar planten stå i fred uten å klippe ned.

5. Hjemme-alene-fest i kjøkkenhagen…!

Gresskar, druer og tomater (mf) kan ta litt av og lage jungel i hagen din, og da spesielt i drivhus. Jungel er gøy, men det kan være greit å tukte litt, for ellers blir det mest blader, og lite moden frukt.

  • Druer: Bind opp de du kan finne plass i solen til, klipp av alt overskytende. La det stå igjen tre blader utenfor siste drueklase du beholder. Klipp kun i grønne grener.
  • Gresskar, agurk, melon: Når disse plantene trives så kan de virkelig prøve å ta over jorden. For det første blir planten mer opptatt av å vokse enn å lage modne frukter til deg, og for det andre tar de opp mye plass. Så: Klipp av sideskudd, fjern eventuelt noen skudd helt fra basen, og topp ved behov. Om du topper så husk å la det være minst tre blader utenfor siste frukt. Mye som med tomat dette.
  • Tomater. Bør toppes, tynnes og tyves. Les bloggpost her.

Og du, har urtene grodd seg høye og har blomster? Ikke fortvil, blomstene på krydderurt er spiselige :D Les om det her.

6. Død gressplen

Har du hatt lite regn i sommer og har nå en plen som ser død ut? Mest sannsynlig er den ikke det, selv om den er helt gul og livløs nå. Det beste du kan gjøre frem til det regner nok til at jorden blir skikkelig bløtt opp er å gjøre IKKE NOE! Absolutt ikke klipp plenen, ikke prøv å rake den, bare la den være i fred.

Gress er geniale planter som er designet for å takle tørre perioder. De bare skrur av vanntilførdsel til bladene og venter på bedre tider. Rull-ut-plenen du la i mai og ikke vannet siden er dau, men dersom plenen er noen år gammel så vil den mest sannsynlig overleve. Senk skuldrene, så kommer jeg (og sikkert alle avisene) til å skrive om hvordan fikse eventuelle skader når regnet har kommet.

Det er nok liv i rota… Oppfølging følger!

7. Ugress

Ja. Altså, det kan hende du må luke om du har vært heldig og fått vann, eller vannet. (Det er liksom det beste med denne tørkesommeren, noe av ugresset sturer). Men om det ikke akkurat kribler i deg av lukelyst så vil jeg at du iallefall går ut og klipper over alt ugress som er i ferd med å lage frø. Dette er superviktig! En halvtime med klipping sparer deg og naboene for timesvis med luking neste år.

8. Stein daue blomster

Ikke fortvil. Det kan godt hende det er liv i planten selv om den ser helt død ut. Vann og vent og se hva som skjer. Spesielt flerårige kan være verdt å pleie litt.

Om det er så trist at lyst på noe nytt Ja, da synes jeg du skal kjøpe sommerblomster på salg! Du kan få stoore flotte sommerblomster for en liten penge. Spesielt ampler er gode kjøp, de har hatt store potter og er ofte friske og flotte. Kan tas ut av ampel og plantes i krukker eller bed.

Hold deg unna lyng og andre veldig høst-blomster, det er altfor tidlig. Asters og krysantemum og hortensia har jeg trua på, men om du kjøper lyng nå så vil den garantert bli stygg før høsten. Så vent med det!

Pelargonia i alle sine former er denne sommerens store vinner. Takler tørke og solsteik, kan fortsatt glede deg lenge!
Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram, Facebook og gjennom nyhetsbrev for jevne hagedrypp.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her