Vanlig tomatsykdom: Griffelråte og gule skuldre

Egendyrkede tomater er best, men, tomater er ikke akkurat av de mest problemfrie plantene… De har sine primadonnadykker, og to problemer jeg ser mange har nå er griffelråte, og «gule skuldre». Og det ser for meg ut til at tomaten ovenfor er så heldig å ha fått begge deler..

Griffelråte:

Har du sett tomater som får en brun flekk i bunn? Da har du mest sannsynlig griffelråte, eller som det heter på engelsk: blossom end rot.

Hva skjer: Nederste del av tomaten råtner
Er det farlig? Nei, det eneste som skjer er at rammet tomat blir uspiselig (vel, du kan vel spise den ikkerammede delen av tomaten da). Det smitter ikke andre planter.
Hvorfor: Rent teknisk kommer det av at planten ikke tar opp kalium, men det igjen kommer gjerne av at man ikke vanner slik primadonnaen synes man skal.
Hvordan fixe: Umulig, men du kan forebygge så det ikke skjer igjen. Se eget avsnitt!

 

Gule skuldere:

Hva skjer: Tomatkjøttet i øvre del av tomaten utvikler seg ikke riktig, og blir gult og hardt.
Er det farlig: Nei, det smitter ikke andre planter, og det er ikke farlig for deg å spise. Den gule delen av tomaten er ikke spesielt god eller næringsrik, skjær av den og spis resten av tomaten.
Hvorfor: Det er mange ting som kan føre til gule skuldre, men kort sagt: tomaten din har hatt det tøft i livet sitt.
Hvordan fixe: Umulig, men kan forebygges, se eget avsnitt nedenfor!

Griffelråte på tomat, en vanlig sykdom som kan unngås
Griffelråte på to av tomatene, resten i klasen holdt seg friske

Hvordan forebygge slik at tomatene holder seg friske:

Fascinerende nok så er det omtrent samme ting som skal til for å unngå både griffelråte og gule skuldre. Og som bonus så unngår du da også masse andre av de tingene en tomat kan bli plaget med.

Viktigste er å vanne jevnlig. Dersom de tørker ut så er de utsatt både for griffelråte, gule skuldre og ymse sykdommer og skadedyr så prøv å unngå det. Men samtidig så er det ikke noen god ide å la tomatene stå jevnt blaute, det gir andre problem. Jeg ser noen har tomatene på brett med stående vann, slutt med det!

Jevn tilgang på næring er også viktig. De må gjødsles! Selv sverger jeg til en levende rik jord full av kompost og organisk gjødsel, men det viktigste er at du gjødsler, og at næringen er tilgjengelig konstant. Både griffelråte og gule skuldre kan komme av kaliummangel. Men, det er ikke nødvendigvis slik at du ikke har nok kalium i jorda, problemet er oftere at plantene tørker, og da greier de ikke ta opp den kaliumen som er. Men ja, om du tror du har for lite kalium så er et vanlig triks blant tomatdyrkere å bruke kalksaltpeter

Det er også en god ide å sørge for at plantene ikke blir overoppheta. Veldig høye temperaturer (over 30 grader) kan stresse plantene og gi gule skuldre. Har du plantene i drivhus er det derfor viktig med god lufting, ved behov en vifte, og gjerne vurdere å lage skygge.

 

På den strålende bloggen Tomatprat kan du få dette og mer grundigere forklart:

NB, OBS, og hversåsnill:
Jeg kvier meg alltid for å skrive om sykdom på planter, for det utløser 1000 lesere som har noe de lurer på. Men. Dessverre så har jeg veldig lite greie på plantesykdommer, og når noen spør blir jeg rett og slett frustert over at jeg ikke kan hjelpe bedre. Så. Hversåsnill, ikke spør meg om det. Bruk heller google og venner. Og om det du lurer på har noe med tomater å gjøre så anbefaler jeg helhjerta denne Facebookgruppen. Den synes jeg alle tomatvenner skal melde seg inn i :)

Og du, nå er det nok tiden for å toppe tomatplantene dine. Les om det og mer her

Beskjær tomatplanten, det gir flere og bedre tomater!

Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram, Facebook og gjennom nyhetsbrev for jevne hagedrypp.

5 KOMMENTARER

 1. Tror det skal være mangel på kalsium (ca) og ikke kalium (k). Kalsium er iallfall kalk som er en av byggestenene i bein. Derfor tilsetter vi kalksalpeter eller benmel ved kalsiummangel:)

 2. fint å informere, men å feilinformere er slemt, så kanskje rette opp artikkelen fra kalium til kalsium.

  • Hei
   Du, det er helt korrekt slik det står. Det er kalium det skal stå.

   Kalium er et viktig mineral for planter, og tomater har et ekstra stort behov for det/ får problemer om de får for lite. Den er så sentral at man i produksjon av kunstgjødsel oppgir denne i NPK ratio, som står for nitrogen (N), fosfor (P) og kalium (K).

   Kalsium er noe helt annet.

 3. Ingrid og lærern har rett. Store norske leksikon skriver på snl-no at griffelråte er typisk etter mangel på kalsium (kalk), ikke kalium (mineral). Ser moseplassen helt korrekt anbefaler kalksalpeter som inneholder kalsium, ikke kalium. Veldig fort gjort å bland de to ordene.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her