Sommerblomsteng for humler!

I våres sådde min bror, min far og jeg ettårige blomster til glede for humler og naboer i jordekanten ved tunet. Dette ble samtidig en liten test for å se hvordan sommerblomstfrøene greide seg i såpass kommelige forhold, og i dag deler jeg erfaringene 🙂

Og ja. Noe gikk veldig bra. Noe gikk bra ut fra humlenes perspektiv og kanskje ikke så bra prydmessig, noe gikk ikke som planlagt men ble bra lell, og noe gikk dårlig. Men blomster ble det!

Hagepoppelrosen overrasket positivt, balderbråen overrasket negativt. Begge var ivrige.. 😉

Frøene ble sådd direkte. Det ble ikke vannet, lukt eller på annen måte gitt stell utover å heie pent på de fra sidelinjen.

Solsikkene er sådd med såmaskin i midt mai, de andre sommerblomstene sådd for hånd i starten av juni. Les om såingen her!

Ringblomster kom meget villig og syntes godt! Ringblomster er superenkle å samle frø fra selv, de fleste vi sådde ble høstet i gamlehagen for tre eller mer år siden.
Honningurt er raskest i blomst og veldig populært. Taklet finfint leirjorda.

Alle frøene jeg sådde er av blomster som er både humlevennlige, og greie å dyrke i enn hage. Men en ting er å dyrke i en hage hvor jorden jevnt over er av god kvalitet og en kan vanne og stelle litt. En annen ting er å så på et jorde og så ikke gjøre en ting mer. Ingen optimalisering, og ganske mye konkurranse. Da kan man se hvilken planter som virkelig har evnen til å sloss for seg selv.

Jordet blomstene ble dyrket på er av marin leire. Det er i utgangspunktet et godt jorde, men fordi det ble gravd grøft der for kabellegging i våres så hadde jorden dårlig struktur og ekstra høyt leirinnhold. Vi antar at dette er hovedgrunnen for at sommerblomstene i fremste rekke ble så mye lavere enn de vanligvis blir (stort sett kun halv høyde). Solsikkene sto i mer urørt jord, og fikk mer normal høyde.

Den største vinneren var solsikkene. Både for humlene og oss mennesker. De blir garantert gjentatt!
Løvemunn derimot, den spirte dårlig og ble fem cm høy…
Kornblomst. Gjorde lite ut av seg.
Overraskelsen! Fra en frømikspakke, jeg har fått navn av følgere på instagram men glemt. skal prøve å lete opp igjen nå! Kom som en tett fin tue og vokste en plass ikkenoe annet gadd å komme opp..

Om vi gjentar dette:

  • Solsikkene kan nok sås med litt større avstand
  • Gjødsling for ikkesolsikker bør trolig legges høyere. Nå ble det gjødslet med såmaskinen og bror tror gjødselet kom unødvendig dypt for de vi håndsådde.
  • Det ble veeeeeldig mye balderbrå. Det er et forhatt ugress i familien så vi var ikke så glade for det, men jeg vil anta noen insekt synes det er helt greit. Vi lurer litt på om det ville hjulpet å så tidligere.
  • Topp fem beste: Solsikke, hagepoppelrose, honningurt, ringblomst, og den jeg ikke husker navnet på… (oppdaterer). Disse kom villig og blomstret mye og syntes godt og ble populære for humler mm.
  • Valmuene greide seg ikke, men det tror jeg kommer mest av for gamle frø. Må prøves igjen. Det kom ikke opp noe agurkurt, det er uforståelig så det må prøves igjen. Lin ble ikke prøvd, må prøves neste gang.
  • Gidder neppe gjenta på denne type jorde: Jomfruen i det grønne, koreander, kornblomst, løvemunn. Alle er strålende i hage, men jeg tror de er for puslete for jordet.
  • Miks frøene før såing! Jeg sådde opprinnelig ett og ett slag i områder, det funker dårlig når noen slag ikke greier seg så bra. Bedre å så minst to frø sammen.
Jomfru i det grønne. Artig, men nesten usynlig i en mengdebeplantning
Solsikkene ble fantastiske. Bedet på fremsiden ble mest balderbrå og fotografen glemte å få det med… hehe. I bakgrunnen ser dere Hovind gård som jeg vokste opp på 🙂
Min fantastiske bror Jens Helge! Blomsterengen er hans ide og det er han som gjør det meste av arbeidet, jeg er bare konsulent og fotograf 🙂
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

1 KOMMENTAR

  1. Morsom artikkel om sommerblomster! Jeg tror navnet på den planten du ikke vet navnet på er hageormehode. Jeg har selv sådd verbena hastata i år. Kjøpte frø på Facebook. Først ville de ikke spire, men jeg hadde ikke hatt dem lenge nok under kuldebehandling. Da de først spirte, kom det masse. Jeg trodde de var H4, ble glad da du skrev H6. Vil prøve dem på hytta hvor jeg har en eng. Her er god jord, men veldig mye konkurranse. Har lyst til å prøve det samme som deg, men her er virkelig god jord og MASSE ugress, blant annet noe jeg tror er skogskløver og har er enormt rotsystem. Mye konkurranse altså.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her