Hjemmelaget meisebolle for fugler og ekorn

Meiseboller er fuglenes favorittmat! Det er enkelt å lage selv, og du finner ingredienser i kjøkkenskuffen. Hjemmelagede meiseboller er langt mer populært enn de kjøpte, og så er de finere å se på også.

Meisebolle er et fellesnavn for en blanding med fett og diverse fuglene kan spise. Det tradisjonelle er å forme det som en kule, men du trenger slettes ikke begrense deg til det.

.

Ingredienser til meiseboller:

Jeg har laget tre oppskrifter på meiseboller (se lengre ned). Disse kan du følge slavisk, eller du kan tilpasse til hva du har i kjøkkenskuffen, her har du noen innspill på hva du kan bruke. Obs: bruk aldri varer som er harske, muggne eller har salt i seg!

meisebolle-innhold

• Fett: Flott matfett, Delfia og annet matfett uten salt. Gjenbruk gjerne fettet fra smultringkoken eller fra frityrgryta (så fremt det er uten krydder). Flott er rimeligere, Delfia har høyere smeltetemperatur og fint om du skal lage meiseboller om våren.

• Nøtter: Alle nøtter er bra så fremt de er ubehandla. Den rimeligste nøtta er jordnøtter/peanøtter kjøpt som fuglefor på hagesenter.

• Kornprodukt: Havre og hvete er vanligst å bruke i meiseboller, da i form av havregryn og sammalt (eller fint) hvetemel. Også andre kornprodukt kan brukes, som feks brød og kakesmuler og musli. Valset mais skal også være noe fuglene spiser.

• Frø: Solsikkefrøkjerner er enkelt og rimelig. Alle andre frø kan også brukes, feks sesamfrø, valmuefrø, hirse, mm

• Diverse: Rosiner og annet tørket frukt.

Oppdatert: Jeg har fått spørsmål og ser dette kommer opp som spørsmål til denne posten i nettforum: I følge ornitologer så er ikke havregryn noe problem. Men, det som er et problem er kokosnøttmasse (den hvite tørre). Kilde

meisebolle-notter

Oppskrifter på meiseboller:

Sikringskost
– Enkelt, bra og rimelig
500 g Flott matfett
350 g Sammalt hvetemel
300 g Grovhakkede nøtter

Smågodt
– Litt for alle
500 g Flott matfett
200 g Sammalt hvetemel
100 g Havregryn
100 g Rosiner
200 g Solsikkekjerner.
200 g Nøtter, grovhakket

Figurmeiseboller:
Vil du lage meiseboller i figurformer så har jeg utviklet en ekstra oppskrift til den, en som holder ekstra godt sammen og er ekstra fin. Du finner oppskriften og veiledning for fasongmeisebollene her.

meisebolle-miks

Slik lager du meiseboller:

1. Sett fett til smelting, bruk gjerne lav varme så du slipper kokende fett. Dersom det koker så må du kjøle det ned før du har i resten av ingrediensene, ellers blir det frityr..
2. Nøtter kjøres i matmaskina slik at de hakkes noe opp, spiller ingen trille om noen biter blir store og noe blir mel, det går ned okke som.
3. Blander tørrvarene og fettet sammen. La det nå gjerne kjøle seg ned litt til.
4. Fyll alt i former. Dersom du skal henge opp så kan du støpe tauet inn i massen, da må du huske på å la tauet gå helt ned, og i noen krøller slik at det ikke sklir ut.

Forslag til hvordan meisebollene kan formes:
* Melkekartong, du kan henge ut med melkekartongen på og skjære ut vinduer, eller ta den av.
* Glass/boller. Du kan støpe meiseboller i alle former for kjøkkenglass, både glass og plast , inkludert feks yougurtbeger, boller, osv.
* Randform. Dette er vel forbeholdt de med mye besøk, men du kan altså lage en meisebollekrans ved å fylle en randform (kakeform).
* Gamle kaffekopper. Jupp, blir veldig stilig. Fyll opp en kopp og heng den opp etter hanken.
* Isskåler. Om vinteren lager jeg isskåler og legger ut meisebolle-masse i disse. Se innlegg.
* Dytte innimellom på kongler, eller gni på kvister.
* Dekorative figurer støpt i kakeformer som feks pepperkakeformen. Les om superdekorative meiseboller i denne posten, de har egen oppskrift.

Det er veldig hyggelig å mate fuglene, og det beste vi kan gjøre er å tilby variert kost slik får vi mange ulike gjester og fuglene (og ekorna) får et sunt kosthold. Fett er spesielt viktig i den kaldeste delen av året, de gir god og lettopptagelig energi. Disse hjemmelagede meisebollene har mye fett og proteiner, og er enkle å spise for fuglene. Heng ut noen av disse meisebollene, og du blir garantert helten i nabolaget!

Bannertest1meisebolle-fugl

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

72 Comments

 1. oppskrift fungerer enormt! her er det full krig om maten! lurer på om jeg må ansette en dør(fly)vakt ;O)Flott side for oss som er nye i feltet <3

 2. […] som en del av opphenget. Denne er helt perfekt for å henge meisebolle og epler på. Jeg har brukt hjemmelaget meisebolle, men om du bruker kjøpeboller så kan du rett og slett tre kroken gjennom den grønne […]

 3. […] Dersom du vil lage vanlige meiseboller som henges ut i en klump så er det ikke så nøye med fordeling av fett og tørrvarer, da kan du ta miksen på slump. Men jeg har utviklet to ulike oppskrifter du kan la deg inspirere av; her finner du de og mange meisebolletips  […]

 4. Et lite tips til meisbollene, hvis man skal støpe i kopp, glass osv så går det an å knyte fast en fyrstikk eller ligende i ene enden som blir liggene i bunden, for å feste tråden.

 5. […] lekker fuglemat: • Hvordan lage meiseboller: Oppskrift for vanlige, og oppskrift for de fancy figurene. • Hvordan lage kornkrans • Hvordan lage […]

 6. […] tok utgångspunkt i smågodt oppskriften fra moseplassen.no, og lagde mange små meiseboller i forskjellige former og figurer som vi har […]

 7. […] Fikk du lyst til å lage litt julemat til hagens venner? oppskrift på slike enkle meiseboller finner du her, og de fancy finner du […]

 8. […] lage et fuglebrett til den, jeg forer den og trosten i en isskål. Den er spesielt glad i de hjemmelagede meisebollene, samt solsikkefrøkjerner og brødsmuler. I teorien spiser den også frukt, men det har jeg aldri […]

 9. […] for hjemmelagede meiseboller finner du her: Enkel utgave, og fancy […]

 10. Hei!
  Har du noen ide til hvordan få vekk skjærene? De herper meisebollene i løpet av en liten time.
  Samme med løs fuglemat på brett.
  Mvh Åshild

  1. Fuglebrett med vidt tak – bredere enn brettet – og høyde mellom brett og tak tilpasset små fugler gjør at skjæra ikke klarer å få tak i maten på brettet.
   Fritthengende (små) meiseboller er svært vanskelige for skjæra å få satt seg på.
   Meiseboller og annen mat satt mot vegg er og vanskelige for skjæra da den ikke klarer å sitte vertikalt. Oppe på veggen og under takskjegg så holder og maten seg tørr i drittvær.

 11. […] finner du oppskrift på vanlige meiseboller. Eller du kan lage fancy meisebollefigurer. De fancy er forresten kjempefine […]

 12. Hei og tusen takk for flotte oppskrifter og mange gode tips! Eg lurar på kor lenge ei meisebolle kan henga ute no vinterstid? Temperaturen ligg rundt 2-4 +.

 13. Hei, og takk for en kjempefin blogg. Får mange gode ideer og råd her.

  Jeg har hengt opp alle meisebollene og formaterne i törkestativet.
  Skjärene tör ikke fly opp for å ta maten da det er masse trketråder de kan sette seg fast i.

  Dessuten: Idag så jeg at dyrebutikken selger melorm. Det tror jeg jeg skal bake inn i meisekakene mine. Jeg gleder meg allerede til å se
  hvordan fuglene vil reagere.

 14. Anne M. Furnes

  Hei, og takk for en kjempefin blogg. Får mange gode ideer og råd her.

  Jeg har hengt opp alle meisebollene og formaterne i törkestativet.
  Skjärene tör ikke fly opp for å ta maten da det er masse trketråder de kan sette seg fast i.

  Dessuten: Idag så jeg at dyrebutikken selger melorm. Det tror jeg jeg skal bake inn i meisekakene mine. Jeg gleder meg allerede til å se
  hvordan fuglene vil reagere.

 15. Judith Narvhus

  Før jul kjøpte jeg en del Delfia fett samt vanlig hvit matfett til å lage fugle”kaker”. Var overrasket å oppdage at Delfiafett var absolutt billigst ….. det er det ikke lenge! Nå har det mer en doblet i prisen! Er det noen som skjønner grunnen til dette? Synes at det er fælt å betale nå nesten 100kr kiloen for slikt. I desember var det 40kr.

 16. Tone Grønvold

  Hei, skal prøve ut disse og hadde tenkt å bruke opp julekakene til det…husker vi brukte brødskalker og kaker hjemme. Men så var det jo dette med salt da…er jo gjerne salt i både brød og kaker?
  Håper du tar deg tid til å svare..bra for miljøet også å bruke opp brød/kake-rester til fuglemat i stedet for at det havner i bossen..

  1. Hei. Det er ok med brød og kakerester så lenge det er vanlige brød og kaker. Focacia ol hvor det er ekstra mye salt dropper du :)

 17. Tone Grønvold

  Tusen takk, da lager jeg nå…så blir det meiseboller på de søte små i morgen!

 18. Heisann.

  Jeg tenkte å bruke denne oppskriften for å lage meiseboller med klassen. Det jeg lurer på er hvor mange meiseboller man får ut av oppskriften? Hvis man sier at de er på størrelse med et yoghurtbeger.

  1. Hei Pål, det var et godt spørsmål. Men jeg har ikke godt svar til deg! Jeg skal måle neste gang jeg lager meiseboller, men akkurat nå har jeg _veldig_ mye masse liggende ferdig i fryseren så det blir ikke før om en måned. Så du må nesten lage en testrunde sjøl og måle.