Islykter med fryst inn blomster, kongler og fantasi

Siden jeg fikk islyktformen i hus i januar så har jeg moret meg storveis med å lage islykter. Dette er prosjekt som passer meg ypperlig: Minimalt med innsats, tager hvad man haver, og vips noe fint som ikke varer evig og må oppbevares.

Alle syv islyktene i dette innlegget er laget med hjelp av en islyktform. Du kan få til akkurat det samme med å bruke en bøtte i en bøtte, men en form gjør det hele mye enklere og raskere. Islyktformen er å få kjøpt hos I Gros hage

Slike islykter kan brukes både inne og ute, men akkurat denne som lages i form får ikke så tykke vegger og holder ikke mange timene i en varm stue. Isen formes til en sylinder, som også kan brukes til andre ting enn å være lykt. Feks som sjampanjekjøler, eller til å oppbevare isbiter eller reker ol.
Artikkelen forsetter

Her ser du hvordan lykten ser ut når den smelter ned. Valget av fat og dekorasjon rundt gjør mye for utrykket

Blomster
Blomster og blader fryst inn i isen blir virkelig vakkert. Et spennende alternativ til blomsterdekorasjonen, og om lykten står ute en måte å forlenge blomstenes liv.
Når du skal fryse inn blomster så finner du raskt ut at ikke alle blomster holder seg fine. Jeg har god erfaring med orkide, hortensia, tulipaner og julestjerne. Primula ble ikke så fint, de ble brun-råtne, og blomster med tynne kronblader bare klapper sammen og ser ut som drukna katter. Den første lykten med sjampanjeflasken viser hvite silkeblomster, som også fungerer utmerket.

Det kan være vrient å få blomstene til å holde seg der du ønsker ettersom de flyter opp. Men om det er litt stilk på blomsten så lar det seg gjøre å få stilken til å spenne litt i mot, eller du kan tape stilken fast til formen.


Mose og kongler
Mose og kongler blir jo som kjent brukt til det meste her i huset ;) Mosehjertet er gjenbruk fra jula. Hjertet er rett og slett klippet ut av et stykke mose som hang godt sammen og så dyttet ned i formen til den satt fast før jeg fylte på vann. Orekonglene er plassert i formen etter at vannet var helt i. Det er litt fiklete å få de til å stå pent, men det er mulig å tape fast grenene mot innsiden av formen. Begge disse islyktene står på en skål med mose rundt som dekorasjon, noe som virkelig blir lekkert. (Naturligvis, alt med mose blir jo lekkert..)

.

Serviett, silkepapir og stoff.
Du kan plassere stoff, silkepapir eller annet som er litt gjennomskinnelig ned i formen. Ikke alt holder på fargen og formen når det blir vått, forsøk deg frem litt. Jeg bretter gjerne ekstra materiale over innerveggen på formen og taper fast på utsiden (dvs innsiden). Ha servietten ol ned i formen før vannet, ellers blir det bare tull. Et fiffig bordekkingstips er å bruke samme serviett i lykt som du legger på til gjestene.

Ta fantasien i bruk!
Det er nesten ikke grenser for hva du kan fryse inn i lykten din, bare se deg rundt i heimen. Vær dog oppmerksom på at isen har kraft når den fryser, så skjøre ting kan gå i stykker.
Hva med å bruke små lekebiler eller plastdyr eller annet fra lekekassa? Eller perler (enten løse eller tredd på snor). Du kan fryse inn smykker, muttere og skruer, og du kan legge oppi bånd og glidelåser og det meste annet fra hobbyrommet. Konditorfarge skal være godt egnet om du vil ha farge på isen.
Å støpe islykter er en finfin aktivitet for barn, hva med å lage temalykter for egen bursdag? Jeg ser for meg at en par av mine nevøer hadde synes det var riktig kult å ha en islykt på bordet med innfryste sorte edderkopper…

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

95 Comments

  Heges fotoblogg

  Den flotteste champagne kjøleren jeg har sett!

  Heges fotoblogg

  Den flotteste champagne kjøleren jeg har sett!

  Utrolig vakkert:) Har laget noen selv, men av bøtter da, og sånn som vinteren har vært så har de stått på trappen siden jul:) Men ønsker meg former også:)

  Utrolig vakkert:) Har laget noen selv, men av bøtter da, og sånn som vinteren har vært så har de stått på trappen siden jul:) Men ønsker meg former også:)

  takk-takk for fine ord :)

  Det beste med dette er jo at forma varer omtrent evig, mens det jeg lager er kortlivet og ikke tar plass i skapene :D

  takk-takk for fine ord :)

  Det beste med dette er jo at forma varer omtrent evig, mens det jeg lager er kortlivet og ikke tar plass i skapene :D

  takk-takk for fine ord :)

  Det beste med dette er jo at forma varer omtrent evig, mens det jeg lager er kortlivet og ikke tar plass i skapene :D

  Dette er noe av det vakreste jeg noen gang har sett! Jeg er så glad i lys, og å få sette et lys i noe så vakkert som en islykt – nydelig! Jeg ble så glad i lykten med mosehjerte på, og den med lilla blomster i. God helg til deg!

  Maryathome

  Dette er noe av det vakreste jeg noen gang har sett! Jeg er så glad i lys, og å få sette et lys i noe så vakkert som en islykt – nydelig! Jeg ble så glad i lykten med mosehjerte på, og den med lilla blomster i. God helg til deg!

  Maryathome

  Dette er noe av det vakreste jeg noen gang har sett! Jeg er så glad i lys, og å få sette et lys i noe så vakkert som en islykt – nydelig! Jeg ble så glad i lykten med mosehjerte på, og den med lilla blomster i. God helg til deg!

  Ååååååååååååååå, så lekkert! Og det er enda tid, så kaldt som det er fortsatt.

  hannebeate

  Ååååååååååååååå, så lekkert! Og det er enda tid, så kaldt som det er fortsatt.

  hannebeate

  Ååååååååååååååå, så lekkert! Og det er enda tid, så kaldt som det er fortsatt.

  Du er best på disse islyktene.
  Rene kunstverk du lager.
  God helg til deg..

  klem Marianne

  Du er best på disse islyktene.
  Rene kunstverk du lager.
  God helg til deg..

  klem Marianne

  Du er best på disse islyktene.
  Rene kunstverk du lager.
  God helg til deg..

  klem Marianne

  Hej! landade till på din plats för ett tag sedan. Ville återkomma för att finna mer. Nu är jag här och sätter samtidigt ett fotspår för att du ska kunna se att jag var här ;-)

  Hej! landade till på din plats för ett tag sedan. Ville återkomma för att finna mer. Nu är jag här och sätter samtidigt ett fotspår för att du ska kunna se att jag var här ;-)

  Hej! landade till på din plats för ett tag sedan. Ville återkomma för att finna mer. Nu är jag här och sätter samtidigt ett fotspår för att du ska kunna se att jag var här ;-)

  Så sinnrikt och absolut vackert att njuta, förädla och förstärka det som är… tycker Ingela från Skåne

  Is er bare så vakkert.
  Og om du koker vannet før du fryser det, blir isen uten bobler.

  Takk takk for alle de kjempekoselige kommentarene!
  *Klem* :D

  Kate. Takk for tips :)
  Jeg veit det er teorien, men har forsøkt meg frem noen ganger nå og kan ikke si at jeg har fått mindre bobler i mine av å koke vannet. Skal forske mer på det senere, men enn så lenge synes jeg boblene er dekorative, så da gidder jeg ikke styre med det.

  Så sinnrikt och absolut vackert att njuta, förädla och förstärka det som är… tycker Ingela från Skåne

  Så sinnrikt och absolut vackert att njuta, förädla och förstärka det som är… tycker Ingela från Skåne

  Is er bare så vakkert.
  Og om du koker vannet før du fryser det, blir isen uten bobler.

  Is er bare så vakkert.
  Og om du koker vannet før du fryser det, blir isen uten bobler.

  Takk takk for alle de kjempekoselige kommentarene!
  *Klem* :D

  Kate. Takk for tips :)
  Jeg veit det er teorien, men har forsøkt meg frem noen ganger nå og kan ikke si at jeg har fått mindre bobler i mine av å koke vannet. Skal forske mer på det senere, men enn så lenge synes jeg boblene er dekorative, så da gidder jeg ikke styre med det.

  Takk takk for alle de kjempekoselige kommentarene!
  *Klem* :D

  Kate. Takk for tips :)
  Jeg veit det er teorien, men har forsøkt meg frem noen ganger nå og kan ikke si at jeg har fått mindre bobler i mine av å koke vannet. Skal forske mer på det senere, men enn så lenge synes jeg boblene er dekorative, så da gidder jeg ikke styre med det.

  Superfine lykter!!!

  Superfine lykter!!!

  Superfine lykter!!!

  Så fantastisk flott! Islykter lages hele vinteren her i huset, og det er ganske mange bøtter som har sprukket av den grunn. En islyktform er jo bare genialt. Løper og kjøper. Takk for flott og nydelig inspirasjon :-)

  Så fantastisk flott! Islykter lages hele vinteren her i huset, og det er ganske mange bøtter som har sprukket av den grunn. En islyktform er jo bare genialt. Løper og kjøper. Takk for flott og nydelig inspirasjon :-)

  Så fantastisk flott! Islykter lages hele vinteren her i huset, og det er ganske mange bøtter som har sprukket av den grunn. En islyktform er jo bare genialt. Løper og kjøper. Takk for flott og nydelig inspirasjon :-)

  Så mange fine ideer :-) Jeg har brukt kristorn med røde bær.

  Så mange fine ideer :-) Jeg har brukt kristorn med røde bær.

  Så mange fine ideer :-) Jeg har brukt kristorn med røde bær.

  Så hyggelig at dere synes de er fine da :)
  Kristorn med røde bær høres superlekkert ut, skal prøves!

  Så hyggelig at dere synes de er fine da :)
  Kristorn med røde bær høres superlekkert ut, skal prøves!

  Så hyggelig at dere synes de er fine da :)
  Kristorn med røde bær høres superlekkert ut, skal prøves!

  […] har brukt en islyktform, se flere islykter og les om formen […]

  […] det. Hager i Norge – En bok som tar deg med ut på vandring i 32 deilige sommerhager. Og islyktform (som var utsolgt en periode men nå atter er å få i […]

  […] Du kan stemme frem din favoritt! Avstemningen er åpen frem til kl 20.00 lørdag 22. januar. 1. plass får tittel og den herlige hageboken “hager i Norge“. 2. plass får den samme boken 3. plass får den superpraktiske islyktformen fra I Gros Hage. […]

  […] . Premiene er som følger: Frøken Gullpalme og Frøken Iskald vinner praktboken Hager i Norge fra Intermekanika. En hagevandringsbok hvor vi tas med inn i 32 deilige hager, en deilig måte å få en sommerdose i vinterkulda. (les bokanmeldelsen) Frøken Englefjør vinner en islyktform fra I Gros Hage. Islyktform er en lettvint og genial måte å lage noe vakkert ut av frosten. (Se noen av mine islykter) […]

  […] Synes du det ble fint? Les mer om formen og se andre islykter jeg har laget :) […]