Hagebok: Krukker med stil

Hagedesigneren Yvonne Dengin har skrevet en inspirerende bok om alt du ikke visste du lurte på om krukker. “Krukker med stil” gir deg innføring i både det praktiske og estetiske med konkrete tips og vakre illustrasjoner.

Dette er en av de bøkene jeg ikke ante jeg hadde lyst på før jeg leste den. Jeg fikk den tilsendt som en del av en anmeldelses-bokpakke fra Cappelen Damm, og var nysgjerrig, men trodde ikke at boken var noe for meg. Krukker liksom. Hvor mye kan man egentlig si om det temaet…

Det viser seg at man kan si overraskende mye om man bare går bredt og dypt nok. Det er en fryd å lese en bok som spesialiserer seg slik at det blir plass til skikkelig kunnskap i stedet for den vanlige lette overfladiske informasjonen vi får om og om igjen.

“Krukker med stil” gjør at du ser på krukkene dine med nye øyne. Den gir deg friske ider til hvor du setter de, hvordan du setter de sammen og hva du bruker som krukker. Boken får deg til å tenke over hvilken stil du har/ønsker å ha i hagen, og kommer så med lister over hva som kunne passe til denne stilen når det gjelder krukkenes utseende, hvordan de plasseres, plantevalg og andre dekorelementer.

Planteforslag gis hele veien, men boken har i tillegg en veldig nyttig planteoversikt med vekster egnet for krukker, litt ala boken “Hvilken plante hvor“. Her finner du blant annet forslag for planter med røde blader, planter som tåler tørke, og dekorative grønnsaker. Dengin er en ivrig forkjemper for flerårige planter i krukker, og planteforslag inkluderer disse, samt grønsaker og løkblomster og sommerblomstene.

“Krukker med stil” har også et kapittel om hvordan plante og stelle krukkene slik at plantene blir frodige og krukkene holder seg pene. Dette kapittelet er nok ekstra nyttig for en fersk hager, men selv en erfaren hageeier kan lære noe nytt.

Illustrasjon:
“Krukker med stil” er rikt illustrert med fotografier tatt av Anne Manglerud, omlag halve boken er bilder. Fotografen har flere års erfaring som illustratør for bøker og magasin og bildene er både illustrerende og inspirerende. Motivene er varierte, man har virkelig lykkes med å vise spennet i krukker og utrykk.

Organisering og layout:
Det er jammen ikke enkelt å skrive konstruktiv kritikk når man ikke helt greier å sette ord på det som skurrer!
Jeg har nå strevd i flere dager med å si noe fornuftig om organisering og layout av stoffet i boken, men blir aldri riktig fornøyd. Saken er den at jeg synes dette er en god bok. Den har interessant tema, god tekst, faglig tyngde og flotte bilder. Men så er det noe med hvordan dette er satt sammen som gjør at boken føles fragmentert og lite oversiktlig. Den sterke oppdelingen av teksten er forstyrrende når jeg leser boken sammenhengende, og inndeling og layout lykkes ikke med å gjøre boken oversiktlig. Innholdet er altså bra, men strukturen er ikke på plass.

Og hvem passer så boken for?
Jeg synes dette en ypperlig bok for alle som har lyst på kunnskap og inspirasjon om krukker. Boken byr på interessant stoff både for de med lite forkunnskap og de mer erfarne. Og dersom du er helt fersk hageentusiast og hagen din er balkong eller terrasse så kan dette faktisk godt være den første hageboken du kjøper!

Fakta:
Boken er skrevet av Yvonne Dengin. Bilder av Anne Manglerud. Utgitt på Cappelen Damm i 2010.
Veiledende pris 349 kr. Selges hos Bokkilden for 305kr.
176 sider, 22×23 cm. Rikt illustrert.
Alle bilder i omtalen er tatt av Anne Manglerud. Bildene blir større om du klikker på de.

Yvonne er for tiden å se på TV i programmet Kjærlighetshagen

Har du lest boken? Del gjerne hva du synes i kommentarfeltet. Jo flere som sier hva de synes om boken jo bedre blir en slik omtale!

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 Comments

 1. Synes denne boken så veldig kjekk ut. Vi holder på å reorganiserer hagen litt og tenker deriblant på å ha endel store krukker…. Kanskje jeg må skaffe meg denne rett og slett:). Takk for tips:).

 2. Her da sjø :-) har du litt Anne kjærringa i et nøtteskall!! Når en har naturtomt med store trær, få blomsterbedd så er nok dette løsningen for min del, helt klart, så dette tipset ble jeg glad for Anne.
  trenger sårt både kunnskap og nye ideer. Stauder??? er det mulig i kruker mon tro…

 3. Ja, endelig kan vi atter se sola og fornemme våren selv om snøen ligger dyp her på Hedmarken. Ha en riktig kreativ vår :)

 4. Har vært nysgjerrig på denne boken, så takk for anmeldesen Anne. Må inn på ønskelisten denne også skjønner jeg.

  På deler av terassen vår er det skygge pga gjerdet, og jeg har akkurat begynt å lure på om jeg skal prøve meg på hosta i krukke. Jeg har ingen erfaring med hosta, men det ser ut som det er en hosta på et av bildene (bildet til venstre i rekken av tre bilder)? Lurer på om hosta overvintrer bra på et planterom der det er ca. 15 grader? Kanskje noen har erfaring med dette? Skal undersøke Dengins bok uansett :-)

 5. Jeg må bare rope det ut: Årets første hestehov er funnet. Så nå er det vår!

 6. so pretty!
  happy spring!
  Rosa

 7. Ja, mye fint kan gjøres med krukker! Fin bokomtale:-)
  Jeg vil gjerne melde på min blogg i hageblogger.

 8. Hei igjen! Jeg vil bare legge til at jeg skriver om hage og litt annet i bloggen min:-)
  http://underberget.blogspot.com/

  Mvh Berit

 9. Mamma og mer

  Har vært nysgjerrig på denne boken, så takk for anmeldesen Anne. Må inn på ønskelisten denne også skjønner jeg.

  På deler av terassen vår er det skygge pga gjerdet, og jeg har akkurat begynt å lure på om jeg skal prøve meg på hosta i krukke. Jeg har ingen erfaring med hosta, men det ser ut som det er en hosta på et av bildene (bildet til venstre i rekken av tre bilder)? Lurer på om hosta overvintrer bra på et planterom der det er ca. 15 grader? Kanskje noen har erfaring med dette? Skal undersøke Dengins bok uansett :-)

 10. Underberget

  Hei igjen! Jeg vil bare legge til at jeg skriver om hage og litt annet i bloggen min:-)
  http://underberget.blogspot.co

  Mvh Berit

 11. Anne, stauder er supert i krukker, Dengin gir flere eksempler i boken. Hun vier i det hele tatt mye plass til at krukker ikke bare er sommerblomsteksplosjoner.

  Mamma og mer. Hosta overvintrer helt strålende ute den, ser ingen grunn til å ha den inne om vinteren. Det er hosta på det bildet ja, hosa blir kjempefint i krukker. (hosta blir jo kjempefint uansett da, *ler*)

  Silje, hurra!

  Underberg, så hyggelig, da tusler jeg inn og ser på bloggen din :)

 12. Takk for svar Anne! Da blir det hostakrukker på terrassen :)

 13. Hei. Fant denne omtalen. Står det vilke planter som tåler å stå i krukke ute om vinteren og hvordan man gjør det? På forhånd takk for svar.

 14. Hei Sigrid.
  Ja, det du etterspør er dekket av boken.
  Sidene 132-153 rommer planteoversikt over flerårige planter (som kan stå i krukker om vinter). Der beskrives bla herdighet slik at du kan velge planter som passer til ditt klima. De er også organisert ettersom de liker mye eller lite sol osv. Temaet er også dekket i andre deler av boken når det er relevant, bla under kapittelet “gi planten og krukken et langt liv”.

 15. […] krukker, en flott bok for alle hageglade, uansett om man har en liten balkong eller en stor hage. Les mer om Krukker med stil, 289kr hos […]

 16. […] Hun driver til daglig firmaet Dengin Hage og landskap, og har skrevet bøkene Krukker med stil (les min omtale) (på tilbud hos Ark) og Jordnært, og har deltatt i blant annet tv-programmet […]