Moseplassen – livet i hagen
Ting og tang

Hagebok: Krukker med stil

Published on: 20. mars 2011
14 comments

Hagedesigneren Yvonne Dengin har skrevet en inspirerende bok om alt du ikke visste du lurte på om krukker. “Krukker med stil” gir deg innføring i både det praktiske og estetiske med konkrete tips og vakre illustrasjoner.

Dette er en av de bøkene jeg ikke ante jeg hadde lyst på før jeg leste den. Jeg fikk den tilsendt som en del av en anmeldelses-bokpakke fra Cappelen Damm, og var nysgjerrig, men trodde ikke at boken var noe for meg. Krukker liksom. Hvor mye kan man egentlig si om det temaet…

Det viser seg at man kan si overraskende mye om man bare går bredt og dypt nok. Det er en fryd å lese en bok som spesialiserer seg slik at det blir plass til skikkelig kunnskap i stedet for den vanlige lette overfladiske informasjonen vi får om og om igjen.

“Krukker med stil” gjør at du ser på krukkene dine med nye øyne. Den gir deg friske ider til hvor du setter de, hvordan du setter de sammen og hva du bruker som krukker. Boken får deg til å tenke over hvilken stil du har/ønsker å ha i hagen, og kommer så med lister over hva som kunne passe til denne stilen når det gjelder krukkenes utseende, hvordan de plasseres, plantevalg og andre dekorelementer.

Planteforslag gis hele veien, men boken har i tillegg en veldig nyttig planteoversikt med vekster egnet for krukker, litt ala boken “Hvilken plante hvor“. Her finner du blant annet forslag for planter med røde blader, planter som tåler tørke, og dekorative grønnsaker. Dengin er en ivrig forkjemper for flerårige planter i krukker, og planteforslag inkluderer disse, samt grønsaker og løkblomster og sommerblomstene.

“Krukker med stil” har også et kapittel om hvordan plante og stelle krukkene slik at plantene blir frodige og krukkene holder seg pene. Dette kapittelet er nok ekstra nyttig for en fersk hager, men selv en erfaren hageeier kan lære noe nytt.

Illustrasjon:
“Krukker med stil” er rikt illustrert med fotografier tatt av Anne Manglerud, omlag halve boken er bilder. Fotografen har flere års erfaring som illustratør for bøker og magasin og bildene er både illustrerende og inspirerende. Motivene er varierte, man har virkelig lykkes med å vise spennet i krukker og utrykk.

Organisering og layout:
Det er jammen ikke enkelt å skrive konstruktiv kritikk når man ikke helt greier å sette ord på det som skurrer!
Jeg har nå strevd i flere dager med å si noe fornuftig om organisering og layout av stoffet i boken, men blir aldri riktig fornøyd. Saken er den at jeg synes dette er en god bok. Den har interessant tema, god tekst, faglig tyngde og flotte bilder. Men så er det noe med hvordan dette er satt sammen som gjør at boken føles fragmentert og lite oversiktlig. Den sterke oppdelingen av teksten er forstyrrende når jeg leser boken sammenhengende, og inndeling og layout lykkes ikke med å gjøre boken oversiktlig. Innholdet er altså bra, men strukturen er ikke på plass.

Og hvem passer så boken for?
Jeg synes dette en ypperlig bok for alle som har lyst på kunnskap og inspirasjon om krukker. Boken byr på interessant stoff både for de med lite forkunnskap og de mer erfarne. Og dersom du er helt fersk hageentusiast og hagen din er balkong eller terrasse så kan dette faktisk godt være den første hageboken du kjøper!

Fakta:
Boken er skrevet av Yvonne Dengin. Bilder av Anne Manglerud. Utgitt på Cappelen Damm i 2010.
Veiledende pris 349 kr. Selges hos Bokkilden for 305kr.
176 sider, 22×23 cm. Rikt illustrert.
Alle bilder i omtalen er tatt av Anne Manglerud. Bildene blir større om du klikker på de.

Yvonne er for tiden å se på TV i programmet Kjærlighetshagen

Har du lest boken? Del gjerne hva du synes i kommentarfeltet. Jo flere som sier hva de synes om boken jo bedre blir en slik omtale!

Share
fuglefryd-fuglebok

Årets julegave?

Blogglistenhits