Lekre hjemmelagede fuglemat-ornamenter, 2011

.

OPPDATERT:
Jeg anbefaler at du klikker inn på posten om 2012 fuglejuletreet, der er flere fuglematornament!

.

Vakker og nyttig utendørspynt, lag dekorativ fuglemat og smykk hagen!

For dere som ikke fulgte meg forrige jul: Videoen under viser fjorårets fugle-juletre, og legg merke til den skjønne svarttrosten som dukket opp mens mannen hang pynten på. Men altså, disse ornamentene må jo slettes ikke henge på et juletre, de blir naturligvis minst like fine på vanlige grener :)

Slik lager du pynten:

Rosinhjerter


Rosiner er godt likt av de fleste fuglene, men ingen digger den mer enn svarttrosten, spesielt godt egnet som gave.
Du trenger en tykk stiv streng, feks elefanttråd som blomsterdekoratørene bruker.
Lag en knekk ca midt på strengen, og tre så på rosiner tett-i-tett fra hver side, form til hjertefasong og bruk en tang til å feste strengene i hverandre. Skyv rosinene slik at de dekker jevnt. Henges opp med feks et sløyfebånd.

Du kan også bruke andre typer tørket frukt, feks dadler.

Meisebolleornament:

Hjemmelagede meiseboller er udiskutabelt den mest populære maten. Praktisk talt alle fugler digger fettblanding og den kan styles på en rekke ulike måter.
Det er enkelt å lage, og det er ikke egentlig så nøye hva du har i den så lenge du bruker fett uten salt,  nøtter og frø eller kornprodukt. Her kan du lese om å lage “vanlige” meiseboller.

Spesialoppskrift for å lage meisebolle-figurer:
350 g Flott matfett
150 g Delfia fett (kan erstattes med Flott)
200 g Siktet hvetemel
100 g Lettkokt havregryn
200 g Hakkede solsikkekjerner (dvs uten skall)
300 g Finhakkede nøtter

Smelt fett, gjerne på lav varme. Dersom fettet koker så må det kjøles ned noe før du blander inn tørrvarene. Hakk nøtter og solsikkjerner og bland fett og tørrvarer sammen. Fyll i former. Sett formene i kjøleskap eller fryser til fettet er helt stivnet. Ta de ut og løsne formen forsiktig. Oppbevares kaldt.

Slik fyller jeg formene:
1. Legg en form på bakepapir, legg litt masse i formen
2. Legg et sløyfebånd eller hyssing på massen, helt ned og gjerne i en liten krøll.
3. Fyll på med masse og dytt det godt sammen slik at det ikke er luftlommer. Pynt med hakkede nøtter, bær, rosiner, eller frø.
4. Plasseres i  kjøleskap eller fryser til massen er heeelt stiv (dvs en natt i kjøla og to timer i fryseren).
5. Ta den ut og brekk av alt søl. Bruk fingrene for å varme litt på formens utside og dytt massen ut. Oppbevares kaldt.

Brød:

Brød og kakerester er veldig populært, noen av fuglene som gråspurv har det som favorittmat, de andre sier ja takk til variasjonen. Min favoritt er å lage girlander med loffbiter ved å skjære loffen opp i terninger og så bruke en nål og hyssing til å tre på (må gjøres mens loffen er relativt fersk, når den tørker vil den så sitte godt fast på hyssingen). Men du kan også stense ut fasonger av tykke brødskiver, eller tre de på stenger og lage feks en stjerne, til toppen av juletreet, om du er like gal som meg… ;)

PS: Dersom det er mildvær ute så ikke heng ut mer enn fuglene kan spise på maks en uke, ellers mygler brødet og mugg er ikke sunt for fugl.

Frukt og bær:

Noen få fugler vil utelukkende spise frukt og bær, gråtrost er en av disse. Men flere av de andre fuglene setter pris på en munnfull nå og da, så jeg anbefaler deg å henge ut litt frukt og se om du får treff.

Epler er enkelt og greit, kan henges opp hele, men fuglene foretrekker faktisk at de er hull på skallet, så del de gjerne opp.

Røde bær er ekstra dekorativt, men de er det litt sent å skaffe nå. Jeg plukket en masse bær i botanisk hage (på bakken) i høstes nettopp for å bruke til julematen, det er disse du ser tredd på her. Jeg plukket også inn rognebær og laget små buketter og frøs ned, men de er dessverre gått fløyten (elektrikere altså… say no more).

Håper du fikk noen nye tips og inspirasjon for å gjøre det lille ekstra for fuglene dine!
Det har blitt skrevet mye om fugl og fuglemating her på moseplassen disse årene, du finner det viktigeste via nøkkelsiden for hagefugl

God helg!

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

51 Comments

    Hei Ragnhild
    Meisebollene tåler ikke så godt å ligge i romtemperatur, fettet kommer til å mykne, og dermed vil de delvis miste fasongen. Det er bedre at du da skriver på pakken at den må ligge kaldt frem til den åpnes. Under 10 grader holder.

    Holdbarhetsdato har jeg ikke tenkt så mye på, her går det unna. Fettet har jo en holdbarhetsdato, vil tro den kan overføres til meisebollen om denne oppbevares slik som det er anbefalt å oppbevare fettet (kjøleskap tror jeg). Fett har en holdbarhet på ett år når det er nypakket, mulig det er godt lengre også, det kan jeg ikke uttale meg om.