Alpefiol, skal ikke den egentlig være litt sær?

Her har vært “litt” hektisk de siste ukene etter at det slo sånn ann med islykter, og å stelle potteplanter har ikke stått øverst på prioriteringslisten. For to uker siden kjøpte jeg denne søte småblomstrede alpefiolen, den ble satt på stuebordet hvor det er varmt og mørkt, og så har den attpå til fått meget sporadisk vanning.

Men bryr den seg om det, neeeida, strutter videre like fin den, produserer nye blomster og friske fine blader. I dag slo det meg at jeg vel har neglisert den, og jeg gjorde noen kjappe googlesøk for å se hva det sto om stell.
I følge Opplysningskontoret for blomster skal den ha det 1. svalt, 2. lyst, 3. ikke tørke ut, 4. ikke vannes med kaldt vann. Hm…. igrunnen ikke rett på et eneste punkt, men alikevell greier den seg bra :D

Er det jeg som har vært heldig, er det nye sorter som er mer tålige, eller er det bare en myte at alpefiolen ikke trives på stua?
* Oppdatert: Søker du informasjon om stell av alpefiol så les kommentarfeltet, der er det gode tips!

Pst, De er veldig fine i islykter også! haha, du tenkte vel du skulle få slippe islykter i denne posten? ;)

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 Comments

 1. Du meine vel alpefiol? Ja,har og høyrt dei skal vera vanskelige :)
  Lyslyktene mine har idag smelta :(
  Ha ei fin helg vidare :)

 2. Haha, godt spotta! Nå har jeg retta overskiften :)
  Islyktene smelter nok her ganske snart også…

 3. Etter min erfaring med alpefiol, så har du vært veldig heldig. Kanskje du har fått en veldig levedyktig en, mine har iallefall visna kjempefort til tross for gode forsøk på å redde dei.

 4. Gerd Berit Utgård

  Mine har dødd ganske fort i vanlig stuetemperatur, men klart seg lyst og kjølig og med jevn vanning, så du har nok vært heldig, ja!

 5. Maskeblomstr og Gerd, interessant at dere også oppfatter de som litt vriene. Det kom en teori på facebook om at de småblomstra var mer tålige enn de storblomstra, så de kan være derfor min greier seg bedre enn forventet. De småblomstra er vel ganske nye på markedet, og skal være krysset frem ved å blande de storblomstra med den ville arten.

 6. De små typene er absolutt mer hardføre, tåler sogar et par minus ute. Hadde en som blikkfang i høstpottene i fjor , leeeenge. De er forresten veldig søte i tillegg, intet minus. Flott i islyktene dine ….

 7. hanna elise thorstensen

  alpefiol (cyclamen) er nydelige <3 når vi selger de i butikken der jeg jobber, pleier vi å si at de skal vannes på skåla 1-2 ganger i uka, alt etter hvor varmt og tørt det er i hjemmet ditt. de sliter i sentrelfyrte boligkomplekser og blokker, der er det stort sett ingen blomster som overlever. hvis du har vannet oppi potta (dvs PÅ løken) sånn sporadisk og glemt den bort sånn innimellom, så har den tydeligvis taklet det så bra fordi du har glemt den litt ;) når den er ferdig blomstret, kan du legge løken i dvale litt, så kan du prøve å strate den på nytt, jeg her allerede lagt av endel, og skal prøve meg på noen allerede i sommer.. tenk så koselig med slike i hagen!! :) on a side note, kan jeg nevne at de blomstene/bladene som visner hels bør fjernes helt inntill løken, med et lite 'rykk', da de har en tendens til å råtne, noe som vi vet kan smitte til resten av planten.. de var flotte i islykter <3

 8. Novembersymra, veldig fint å høre at du har den erfaringen.

  Hanna Elise, takk for tips! Jeg vanner igrunnen nesten alle planter nedenfra, har vent meg til det, en fin vane å ha det. Spennende at du tenker på å prøve å få de til å komme igjen, det har jeg jammen ikke vurdert engang.

 9. Novembersymra, veldig fint å høre at du har den erfaringen.

  Hanna Elise, takk for tips! Jeg vanner igrunnen nesten alle planter nedenfra, har vent meg til det, en fin vane å ha det. Spennende at du tenker på å prøve å få de til å komme igjen, det har jeg jammen ikke vurdert engang.

 10. […] hver sin flaske. Og vips så ble det straks mer liv på peishylla (ikke mi peishylle). Det står en alpefiol der også, i en jordete […]