Moseplassen – livet i hagen
hagetips

Årets første krukker er plantet!

Published on: 20. februar 2013
13 comments

I dag har jeg sittet på gulvet på planterommet og pottet opp de gule stemorene jeg kjøpte i vårraidet på søndag, herlig å ha henda i jord :)

Stemorsblomst er en av de mest kuldetollerante blomstene vi har, og mine skal på sikt ut på terrassen og lage litt juksevår. For å gi de beste mulighet til å bli flotte planter så har jeg i dag pottet den opp fra sine altfor små potter, og plukket av blomstene. Plantene skal nå få stå inne en drøy uke, dermed får røttene en sjanse til å begynne og etablere seg, plantene kan vokse seg litt større, og været rekker å bli litt mer stabilt. Så skal stemoren gradvis få venne seg til å være ute i kuldegrader. Krukkene er såpass små at det er mulig å flytte de inn og ut i starten, og når plantene er godt herdet så kan stemor tåle helt ned til ti minusgrader, og forsette å blomstre pent så snart sola kommer og varmer den opp igjen.

stemorsblomster-krukke3Tips om du også skal plante opp tidlige vårkrukker:
* Veldig viktig å herde planter før de settes ut på våren. Det vil si at du gradvis venner de til solen og kuldegradene. Hvor lang tilvenning du trenger vil avhenge av været, men etter en uke er jeg komfortabel med å la stemoren greie seg selv, så fremt den står lunt.

* Dersom du planter planter som har dannet tett rotteppe i bunnen på potten, så skal du rive de røttene av(se bilde til venstre). Det kjennes fryktelig brutalt, men det er viktig fordi det da gir planten en mulighet til å etablere nye friske og effektive røtter.

* Det kan være verdt å vurdere å fjerne blomster fra slike småplanter. Da kan planten bruke mer energi på å lage røtter, noe som gir større planter og rikere blomstring.

stemorsblomster-krukke2

stemorsblomster-krukke1

Share
fuglefryd-fuglebok

Årets julegave?

Blogglistenhits