Moseplassen – livet i hagen
Frukt og grønt

Design av kjøkkenhagen:

Published on: February 22, 2013 at: 19:46
96 comments

I år blir det mye matplanteprat her på Moseplassen, for nå skal vi altså endelig få anlagt den nye kjøkkenhagen vår :)
Midt i adkomsten skal den ligge, 40-50 m2 stor og formet som en prydhage. Med grønnsaker, plommetrær, eplehekk, bærbusker, espaljert fersken og drue, og spiselige blomster. Hyggelig å bli møtt av, god å være i, godt voksemiljø for plantene og lett å stelle.

Grunnarbeidet ble gjort i fjor (du kan se litt av hvordan det så ut før her), og her er planene for kjøkkenhagen.

sydsiden-host2012Beliggenhet:
Kjøkkenhagen ligger på sydsiden av huset, midt i adkomsten. Området har gode klimatiske forhold med relativt lite vind og relativt mye sol, og hagens beste solvegg. Det er litt utradisjonelt å plassere grønnsakshage i adkomsten, men vi synes matvekster er spennende og ser ingen grunn til å gjemme de vekk.

Nå kan rett nok grønnsaker bli litt mer rufsete enn prydplantene, men stramt design med opphøyde bed og ryddig underlag bidrar til at hagen oppleves gjennomtenkt og prydelig i seg selv, og så spriter jeg opp med å sørge for at enkelte av plantene er direkte dekorative.
Vi har valgt å lage et område hvor det bare skal være spiselige planter, altså kjøkkenhagen. I tillegg vil det være noen spiselige planter innimellom i resten av hagen.

kjokkenhageplan1

Plangrep:
Det går en viktig gangvei gjennom arealet, både for å komme utenfra og til inngangsdøren, og for å gå fra ene til andre siden av huset. Det er derfor viktig at det er lett for gjester å forstå hvor de skal gå, og at det er bredt nok til å komme frem med trillebår osv. I tillegg så har vi tatt høyde for at vi i fremtiden vil få et behov for arbeidsplass for oppussing av husets eksteriør, når behovet oppstår så er de frittstående pallekarmene enkle å fjerne og det ligger kompaktert subus under.

Høybed er valgt fordi det bidrar til at det ser ordentlig ut, og fordi det gir gode forhold både for plantene og for den som steller de.

Plasseringen av bed er gjort for å utnytte solveggen i størst mulig grad, en slik vegg er et stort pluss når man dyrker varmekjære planter som tomater mm. Alle bed er lett tilgjengelige slik at det er lett å stelle plantene og høste godsakene.

Materialvalg:
Underlaget er pr nuh en kompaktert subus, som det så enten skal legges grus eller kompaktert stenmel på. Jeg får ikke bestemt meg, må vel rett og slett prøve å få besøkt noen med stenmel så jeg kan se hvordan det fungerer (jeg blogget om det vanskelige valget i fjor høst). Jeg heller mot kompaktert stenmel for å få en flate som er helt dønn stabil og relativt enkel å holde ren, men er redd det blir lett dratt inn i huset.

Det skal gå en sti av skiferheller gjennom området, for å gjøre det enklere for besøkende å forstå at de er på vei mot inngangsdøren. Skiferheller er valgt fordi det da fortsetter materialbruk i trappen, og fordi vi allerede har skiferhellene da vi berget en hel haug når vi la om hagen. Det passer dessuten godt med fjellet som kommer opp i dagen på vest og østsiden av arealet.

pallekarmhagenHøybedene blir bygget opp av pallekarmer, to i høyden. Det er mange måter å lage høybed på, vi har valgt pallekarmer fordi det blir rimelig, og er lettvint. Les om pallekarmkjøkkenhage her.  Pallekarmene skal males i en brun-sort, samme farge som rekkverket i resten av hagen, og samme farge som huset en gang i tiden skal males med. På kanten av høybedene blir det montert en serie med sittefjøler, og nærmest vannposten så blir en av pallekarmene en boks, som rommer vanningsutstyr og får et lokk med sitteplass på over seg. Veldig fornøyd med at jeg kom på at jeg skulle sette av plass i planen til vannslangene og munnstykkene mm!

Bildet over viser grønnsakshagen 2011. Den var også bygget opp av pallekarmer og lå på samme sted som vi nå legger kjøkkenhagen, bare betydelig mindre i utstrekning.

Pallekarmer er veldig enkle å gjøre om til kaldbenker, altså minidrivhus. En kan få kjøpt pallekarmtopper på hagesenter eller snekre en overdel sjøl, eller rett og slett legge på et gammelt vindu. Jeg planlegger å bruke overdeler på flere av karmene slik at jeg kan komme litt tidligere i gang, trolig blir det å bruke den pallekarmtoppen jeg allerede har (du kan se den her), samt eksperimentere litt med noe enkle (og forhåpentligvis dekorative) hjemmelagede løsninger.

Oppdatert: Her kan du se hvordan pallekarmdelen av kjøkkenhagen ble til slutt, med skrittvis gjennomgang av hvordan den ble bygget. 

kjokkenhageplan-2

Beplantning:
Nøyaktig hva som skal hvor og hvem som skal bo sammen med hvem av grønnsakene har jeg ikke helt bestemt enda, vi sitter forsatt og speider i frøkatalogene. Men trær og busker er fastlagt plassering på:

Trær: To plommetrær vi hadde fra før er plantet som tegnet inn. Disse beskjæres hardt slik at de blir lette å høste fra og ikke skaper for mye skygge. Vi ønsker i tillegg et tre til, trolig et frukttre i søyleform. Langs sydgrensen på eiendommen skal vi ha en eplehekk, dette har mannen og jeg drømt om i mange år nå. Denne blir omlag 80-100 cm høy. Ferskentre og drue espaljeres mot sydveggen.

Busker: Det blir trolig noen bærbusker nær søyletreet og plommetreet ved trappen. Jeg veit ikke hvilken bær vi skal ha enda, men iallefall litt bringebær.

Annet: Vi skal ha store menger med grønnsaker og urter, primært i pallekarmene. Planen er å prøve å så det meste av det vi skal ha sjøl, men noen planter blir sikkert kjøpt også, feks på hagegalstanden på hagemessa. Jeg kommer i tillegg til å så endel spiselige ettårige blomstrende planter i varme farger, disse vil settes litt innimellom for å skape fargebrudd i det grønne. Slike fargebrudd kan faktisk få et slikt areal som mitt til å virke større, gjør det enklere å la øyet vandre, og forskjønner naturligvis også. Dessuten er det gøy med spiselige blomster :) (Jeg skal lage egen bloggpost om de spiselige blomstene jeg skal ha i kjøkkenhagen, men er du nysgjerrig så kan du titte på gamle poster allerede nå)

______________________________

Jupp. Det var planen for arealet. Planen for hva som skal sås er ikke helt i mål med enda, men vi har vel snart funnet ut av det som skal sås tidlig iallefall. Det kommer lister ganske snart, og så kommer jeg sikkert til å spørre om tips på enkelte av planteslektene vi har lite erfaring med, det er alltid gull å høre fra andre hagere hvilken sorter som faktisk er gode  :)

Noe du lurer på? Spør, så skal jeg prøve å svare! Og har du tips til meg så kom gjerne med de, tips er alltid flott!

Share

Comments (96)

 1. Jerpeveien 6

  Så artig at jeg kom over dette innlegget ditt, spesielt fordi jeg går med akkurat de samme planene. Vet at mange ønsker å “gjemme” bort kjøkkenhagen sin i en ubrukt krok av hagen, men jeg har tenkt å plassere den på forsiden av huset, rett i innkjøringa til tomta :) Det er jo der sola er, hehe.

  Har også tenkt å bruke pallekarmer, men bare en høyde. Jeg vurderte å fylle hele plassen med grus, for så å sette karmene oppå. Men tror nok jeg bare legger grus i mellom de. Kommer til å legge aviser i bunnen på karmene, for så å fylle på med jord. Forhåpentligvis vil det holde ugresset unna det første året! Men jeg er ikke avhengig av å kunne flytte på karmene.

  Ser du vurderer steinmjøl. Har en venninne som brukte steinmjøl i sin kjøkkenhage, og hun angrer voldsomt på det. Gjennom hele sommeren får hun hvite fotspor gjennom hele huset fra hundene og kattene. Steinmjølet setter seg som ett hvitt støv på alt. Selv etter to år avgir det fortsatt støv :) Så jeg går for grus hos meg. Kanskje en mulighet å bruke steinmjølet som en base, med grus oppå?

  Dette ble ett langt innlegg, hehe, men vil bare tipse de som lurer på ett hagedesign program for “mannen-i-gata”. Garden Planner. Har skrevet om det i bloggen min her

  //klem maya

 2. Jerpeveien 6

  Så artig at jeg kom over dette innlegget ditt, spesielt fordi jeg går med akkurat de samme planene. Vet at mange ønsker å “gjemme” bort kjøkkenhagen sin i en ubrukt krok av hagen, men jeg har tenkt å plassere den på forsiden av huset, rett i innkjøringa til tomta :) Det er jo der sola er, hehe.

  Har også tenkt å bruke pallekarmer, men bare en høyde. Jeg vurderte å fylle hele plassen med grus, for så å sette karmene oppå. Men tror nok jeg bare legger grus i mellom de. Kommer til å legge aviser i bunnen på karmene, for så å fylle på med jord. Forhåpentligvis vil det holde ugresset unna det første året! Men jeg er ikke avhengig av å kunne flytte på karmene.

  Ser du vurderer steinmjøl. Har en venninne som brukte steinmjøl i sin kjøkkenhage, og hun angrer voldsomt på det. Gjennom hele sommeren får hun hvite fotspor gjennom hele huset fra hundene og kattene. Steinmjølet setter seg som ett hvitt støv på alt. Selv etter to år avgir det fortsatt støv :) Så jeg går for grus hos meg. Kanskje en mulighet å bruke steinmjølet som en base, med grus oppå?

  Dette ble ett langt innlegg, hehe, men vil bare tipse de som lurer på ett hagedesign program for “mannen-i-gata”. Garden Planner. Har skrevet om det i bloggen min her

  //klem maya

 3. […] er digg å være i gang med å så, jeg stormgleder meg til årets kjøkkenhageprosjekt Her er alle tomatslagene […]

 4. […] egen hage Vi skal anlegge ny kjøkkenhage i år. Den skal bygges av pallekarmer, og jeg har med to halvpallekarmer på sendingen for å demonstrere. […]

 5. Dette kommer til å bli SÅ fint, Anne!

  eva

 6. Dette kommer til å bli SÅ fint, Anne!

  eva

 7. Dette kommer til å bli SÅ fint, Anne!

  eva

 8. […] er satt av til å bygge kjøkkenhage. 50 m2 skal fylles med 28 pallekarmer og fem kubikk jord.(Du kan lese om planene for kjøkkenhagen her.) Pallekarmer er malt, vi er ikke helt ferdig med det men jeg tenker mannen tar de siste i kveld. […]

 9. […] Les om designtankene for kjøkkenhagen her […]

 10. […] Les om kjøkkenhagen via stikkordet kjøkkenhage, og de enkelte prosjektene her: – Kjøkkenhagens design – Opphøyde bed med pallekarmer – Eplehekk – […]

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Få en kvitrende hage!