hagetips

Hvordan så frø direkte i hagen:

Publisert: 20. mai 2013
0

Det er endel frø som kan sås direkte ut i hagen og nå er det varmt nok i deler av landet til at en kan sette i gang. Som med så mye annet så er det maaange mulige måter å gjøre dette på, men her har du noen av måtene jeg bruker, så håper jeg at lesere bidrar med tips i kommentarfeltet om de gjør det på andre måter :)

Det jeg gjør i dag er å gi deg råd slik at du kan få god spiring. Du kan naturligvis også bare slenge de små frøene utover og la de stelle seg selv, det funker det også ;)

På frøpakkene står det ofte råd, både om hvor dypt de skal sås, hvor tett og når de skal sås, så les alltid på frøpakken. Legg spesielt merke til såtidspunkt, noen planter ønsker så høy jordvarme at det fortsatt er for tidlig å så de her i Oslo, feks bønner. Andre frø, som feks tomater, er det for sent å så, de frøene får du spare til neste år.

.

Direkteså rett i bed eller krukker.

1. Forberede: Spa opp jorda der du skal så slik at den blir løs, det gjør det lettere for røttene til den lille planten å vokse. Jevn ut slik at det blir en relativt flat overflate, og har du veldig løs jord så bør du faktisk trykke den sammen igjen litt etterpå slik at det ikke blir masse store luftlommer.

2. Så: Det kommer an på størrelsen på frøene hvordan de skal sås. Store solsikkefrø dytter du ned i bakken ett og ett slik at de kommer så dypt som det står på frøpakken og fyll så igjen hullet med jord og klapp til. Litt mindre frø strør du utover jorda, og drysser så over jord slik at det blir den tykkelse som det står på frøpakken, klapp over med handa. Veldig små frø skal ikke dekkes i det hele tatt, så frøene utover og klapp over med handa. Den klappingen er for at frøet skal komme i god kontakt med jorda. Noen frø kan med fordel ligge i vann et døgn før de sås, feks blomstererter og blomkarse.

Så frøene litt tettere enn er anbefalt på frøpakken og når de så spirer så kniper du vekk de som blir til overs, (alle frøene komme ikke til å spire). Du kan enten drysse de utover fritt, eller så de i rekker eller andre mønstere. Fordelen med å så i rekker/mønster er at de gjør det enklere å luke fordi det blir enklere å se hva som er ugress og ikke.

3. Vanne: Det absolutt viktigeste er at frøene holdes jevnt fuktig til de har spirt og etablert blader. Er det for tørt så nekter frøene å spire. Du bør derfor sørge for at bakken er godt fuktig før du sår, og dusje lett over bakken etter at du har sådd. Fordelen med å grunnvanne først er at du da slipper at jorda renner vekk og frøene flyter opp. Er det sol og varmt i dagene fremover så vanner du lett hver dag til du ser det har spirt godt, er det vanlig vått norsk vårvær så trenger du ikke vanne i det hele tatt ;)

.

Så i potter eller kasser:

Dette trikset kan være veldig praktisk om du har endel ugressfrø i jorda så det blir vrient å se forskjell på spirene, dersom du vil så en plass det er mange andre planter som skygger for sola, eller om du som meg har litt varierende hell med å holde jorda passe fuktig. Ved å fylle jorda i en beholder og så så i denne så får du maksimalt kontroll. Du lar frøene stå i beholderen til de har blitt til små planter, og flytter de så over til sine permanente hjem. Det  er dessuten en fin måte å så på om du har vinglete vær, så kan du løfte såpottene inn om det plutselig blir kaldere perioder.

Når du sår slik som dette så kan du så tettere enn anbefalt på frøpakker ettersom plantene kun skal stå i potter/kasser i noen uker før de flyttes til sine permanente hjem.

Min såhelg:
Jeg fikk sådd endel frø denne helgen :) Kjøkkenhagen er ikke klar til innflytting enda så jeg har tyvstartet noen grønnsaker i kasser. Det inkluderer feks squash, som det egentlig er litt tidlig å så, så den kassen står i drivskapet (mini-vegg-drivhus). Jeg fikk sådd noen av de spiselige blomstene (kommer bloggpost) som også skal få flytte over i kjøkkenhagen, disse er sådd delvis i kasse og delvis i bed hvor jeg kommer til å prikle ut noen av småplantene og la andre stå. I tillegg sådde jeg humleblomster (se her for liste over ni humleblomster du kan så direkte).

Pleier du å så i mai-juni? Bruker du en annen metode enn meg? Del gjerne!

Del
Blogglistenhits