10 blomster og fugler på samisk!

I dag er det samenes nasjonaldag, og jeg fikk lyst til å bruke anledningen til å løfte frem det samiske språk. Så jeg har funnet frem til noen hagegleder og deres samiske navn. Jeg kunne ingen fra før, men skal i det minste pugge oarri :)

blaklokker

Biellorássi
Blåklokke, Campanula rotundifolia

ballblom

Boallorássi
Ballblom, Trollius europaeus

ekorn

Oarri
Ekorn, Sciurus vulgaris

rødkløver

Ruksesluovvar
Rødkløver, Trifolium pratense

smorblomst

Fiskesrássi
Smørblomst, Ranunculus acris

hjemmelaget meisebolle og kjøttmeis

Fiskesgaccet
Kjøttmeis, Parus major

hvitbladtistel-5

Alitdiehpperássi
Hvitbladtistel, Cirsium helenioides

geitrams

Horbmá
Geitrams, Epilobium angustifolium

sidensvans-2

Bealljerástit
Sidensvans, Bombycilla garrulus

bringebaer

Váran
Bringebær, Rubus idaeus

Språkkilder:
Bla Luondu ja biras , og Din ordbok
J
eg er klar over at det finnes flere ulike samiske språk, og at det helt sikkert i tillegg finnes lokale navn som avviker fra det jeg oppgir her, men jeg håper jeg har fanget opp de mest vanlige. Dersom du synes jeg burde endre noen av navnene så blir jeg glad for tips :)

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 Comments

  1. Lene Rødmyr

    Ollu giitu / Mange takk :-)

  2. Liv Horn

    Flott bilde av geiterams.