Moseplassen – livet i hagen
Hagen

10 blomster og fugler på samisk!

Published on: February 6, 2017 at: 14:32
2 comments

I dag er det samenes nasjonaldag, og jeg fikk lyst til å bruke anledningen til å løfte frem det samiske språk. Så jeg har funnet frem til noen hagegleder og deres samiske navn. Jeg kunne ingen fra før, men skal i det minste pugge oarri :)

blaklokker

Biellorássi
Blåklokke, Campanula rotundifolia

 

ballblom

Boallorássi
Ballblom, Trollius europaeus

 

ekorn

Oarri
Ekorn, Sciurus vulgaris

 

rødkløver

Ruksesluovvar
Rødkløver, Trifolium pratense

 

smorblomst

Fiskesrássi
Smørblomst, Ranunculus acris

 

hjemmelaget meisebolle og kjøttmeis

Fiskesgaccet
Kjøttmeis, Parus major

 

hvitbladtistel-5

Alitdiehpperássi
Hvitbladtistel, Cirsium helenioides

 

geitrams

Horbmá
Geitrams, Epilobium angustifolium

 

sidensvans-2

Bealljerástit
Sidensvans, Bombycilla garrulus

 

bringebaer

Váran
Bringebær, Rubus idaeus

 

 

Språkkilder:
Bla Luondu ja biras , og Din ordbok
J
eg er klar over at det finnes flere ulike samiske språk, og at det helt sikkert i tillegg finnes lokale navn som avviker fra det jeg oppgir her, men jeg håper jeg har fanget opp de mest vanlige. Dersom du synes jeg burde endre noen av navnene så blir jeg glad for tips :)

Share

Comments (2)

  1. Lene Rødmyr

    Ollu giitu / Mange takk :-)

  2. Flott bilde av geiterams.

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


fuglefryd-fuglebok

Få en kvitrende hage!