Dyrk potet i krukke!

Dette var gøy folkens!
Poteter er en av de mange ting du kan dyrke på en balkong, eller på terrassen, eller i bed i hagen naturligvis. Det er enkelt, og det er godt :)

Jeg har i år dyrket mine aller første poteter, på balkongen. Kan ikke si det er nok for å bli sjølberget, hehe, men det var gøy og lettvint og noe jeg absolutt anbefaler om du liker å dyrke egen mat. Både for store og små!

Tips til hvordan dyrke poteter i beholder:

 1. Hva kan du dyrke i
 2. Settepoteter (mammapoteter)
 3. Hvordan plante
 4. Jord, vann, sol og næring
 5. Når sette og når høste?
Fra juni, potetkrukken helt fremst til høyre. Som du ser har den et pent bladverk som slettes ikke skjemmer en balkong :)

1. Hva skal man dyrke i?
Hvasomhelst. Men det er klart enklere å lykkes med planter om beholderen de dyrkes i er av en viss størrelse. Absolutt minimum ti liters bøtte, ellers blir du kokko av å holde den passe fuktig, helst større. Husk at beholderen må ha hull i bunn og drenering sånn at ekstra vann renner ut. Beholder kan være av hvilkensomhelst materiale, men det er ingen ide å plante i gjennomsiktig plast, da blir det sol på potetene og da blir de grønne og giftige. Et godt budgetttips er å kjøpe kraftige svarte bøtter på byggvarehus (murerbøtter), lage hull i de, og vips så har du masse billige og gode krukker som holder i mange år. Eller du kan plante i en krukke, plantekasse, jordsekk eller hvadunåennhar.

Potetpotter, har det noe for seg?
Det går ann å få kjøpt egne potetpotter. De er i plast og består av en ytterpotte og en innerpotte, og det er meningen at du skal kunne løfte innerpottet ut av ytterpotten og så høste ut noen poteter og la resten gro videre. Ideen er god, mange synes at poteter er best når de er helt ferske og på denne måten kan selv en liten husholdning ha blodferske poteter daglig om man vil. Jeg har i år dyrket i to slike potetpotter og ser ikke for meg at jeg kommer til å gjenta det. For det første synes jeg pottene var vel små så de tørket fort ut, for det andre så var det fiklete å dele  ytter fra inner for å få poteter ut av de. For det tredje så er jeg litt allergisk mot ensporede dingster… hehe. Jeg foretrekker å ha generelle ting jeg bruker til mye rart, fremfor å ha skapet fullt av spesialgreier..

Og slik ser altså potetpotten ut, (du får like godt resultat med vanlig potte) (og ja, jeg legger ut en liten presenning på gulvet når jeg søler med jord).

2. Potetmødre, aka settepoteter:
Potetene har en kul formeringsmetode og en knoll kan ganske raskt bli mange. Du setter en potet i bakken, så lager settepoteten en plante, og disse lager så et rotnett, og i dette rotnettet kommer det små babypoteter som så vokser seg store.

I teorien kan alle poteter lage potetbarn. Men, i Norge er det KUN lov å plante poteter som selges som settepoteter (eller poteter du selv har dyrket frem fra lovlige settepoteter). Dette er for å unngå spredning av sykdom. Respekter dette, selv om du bare skal ha potetene i en potte på en balkong. Det er en grunn for at vi har strengt lovverk på dette, og det gavner oss alle at potetbøndene kan fortsette å dyrke med lite sykdom og sprøytemiddel.

Settepoteter selges på vår og forsommer på Felleskjøpet og hagesentere.

3. Hvordan plante:
Begynn med å lirke frem potetspirene. Legg settepotetene i en eggekartong eller ett fat og la de ligge solrikt og varmt til de har fått tydelige spirer (groer), dette gjør at planten raskere kommer i vekst.

Så er det tid for å plante. Halvfyll krukken med jord, plant noen poteter (feks tre stk for en krukke på 30 cm diameter), og etterfyll med mer jord. Vann, og sett i sol.  Du kan gjerne “hyppe” poteter du dyrker i en krukke, det vil si at du har 5-10 cm jord over knollene, og fyller på med lag av 5-10 cm høyder når riset (bladene) er ti cm høye. Dette skal gi større avling, og gjør at du slipper å få ødelagt de øverste potetene av sol.

4. Jord, vann, sol og næring
Poteter er ikke kravstore. De vil trives godt i en krukke om du sørger for at den ikke tørker ut (men den skal ikke stå søkkvåt hele tiden heller). De kan gro i alle vanlige jordtyper, og trenger lite næring, tilsett litt ved planting så holder det nok. Blir størst avling om plantene står i full sol, men du får poteter også i halvskygge.

En potte plyndret, den andre skal få stå litt til i håp om å få de større :) Det er tidligpoteter dette, neste gang skal jeg sette begge deler!

5. Når plante og når høste poteter:

Hvor tidlig kan man plante:
Poteter skal ikke plantes ut før det er jevnt over fem gjerne åtte plussgrader, også på kalde netter. Men, om du dyrker i potter så kan du jo jukse og løfte pottene dine inn om det blir kalde perioder.

Hvor sent kan man plante:
Tommelfingerregelen sier at man skal ha plantet seg ferdig med poteter innen St.Hans for å få god avling, men jeg tenker at det går jo ann å prøve senere om man bor i milde soner og er innstillt på små poteter ;)

Når høste:
Du kan i grunnen høste så tidlig som du vil,  men jo lengre du venter, jo flere og større poteter får du. Det finnes mange navnsorter av potet, noen er tidligpoteter og disse høstes gjerne mens riset fortsatt er grønt, mens de sene kan med fordel vente til potetriset har visnet ned, for å få maksimal størrelse på avlingen.

GØY!
Ja, poteter er gøy! Å dyrke frem poteter er rett og slett en morsom prosess som jeg har latt meg begeistre over, og som jeg er ganske sikker på at barn vil digge. Det er jo noe med at du først kan se det blir groer, at det så ganske raskt blir blader over bakken, og så vet man altså at det skjer noe mystisk og magisk under jorda. Man må vente, lure, og til slutt avsløre.
– Og så spise :D

Dine erfaringer?
Dette er som sagt min første sesong som potetgroer. Jeg har lært mye av flinke folk, men det er som alltid plass til mer kunnskap. Så har du erfaringer med å dyrke poteter i krukke eller bakken så håper jeg du vil bidra i kommentarfeltet her eller på facebooksiden, og med det gjøre artikkelen bedre :)

–  pst, det trenger ikke være stor kunnskap du deler, har du lyst til å si at du også synes det er gøy å dyrke poteter så vil jeg og leserne gjerne høre det og!

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 Comments

 1. Tove Nicolaysen

  Så gøy med poteter! Jeg dyrker også poteter for første gang i år. De ligger i noe jord jeg kjøpte som stort sett må ha vært kumøkk Jeg satte dem i slutten av juni, så jeg dekket med fiberduk for å gi dem en god start. De begynner å blomstre nå og jeg har lurt fælt på når jeg kan høste. Så takk, da venter jeg til de visner. Gleder meg masse til å smake

 2. Dette skal absolutt prøves til våren igjen! Tenkte på det i år også, men det ble det ikke noe.

 3. Det hørtes skikkelig gøy ut med egne poteter. Det er selve prosessen som er gøy, ikke at man nødvendigvis får store mengder poteter. De man høster kan man jo lage noe spesielt utav, og det er jo magisk.
  Beste hilsen Ingrid på http://www.ingridtunheim.no

 4. Her har vi hatt stor glede av potetpottene. Jeg er helt enig i at de er litt små og upraktiske. Og at det er fiklete å løfte opp innerpotten. Men det veies lett opp av femåringens begeistring når vi kan sjekke underveis!

  1. Moseplassen

   ja, til barn kan jeg tenke meg det er vel verdt litt ekstra brydderi for å kunne se at det gror :)