Hagelerkespore, teppedannende lav rosa staude

Oppdatert: 
Siden jeg skrev denne bloggposten har hagelerkesporen blitt vurdert som en av Norges mest uønskede hageplanter, en hagerømling med potensial for å ødelegge for lokalt mangfold. Du bør derfor unngå å skaffe deg hagelerkespore, og om du har den utvise stor forsiktighet når du kaster hageavfall slik at du ikke bidrar unødvendig til spredning.

Jeg får ikke riktig bestemt meg for om dette er et ugress eller en prydplante, den er nemlig litt i overkant villig… Hagelerkespore, Corydalis solida, dukker opp tidlig på våren med et flikete men tett grønt bladverk og mange små rosa blomster, blir 10-20 cm høy (min er bare ti cm). Så snart blomstene er avblomstret så begynner den å forberede seg på neste år, og ganske raskt gulner bladene og hele planten forsvinner ned i bakken og overlater scenen til helt andre planter.

Hagelerkespore kan danne store tepper der den trives, både i staudebed og i glesne gresplener. Min mor har den i sin hage hvor den danner teppe i et bed (se bilde på Instagram), jeg har også sett den i botanisk hage hvor den danner enorme tepper i deler av plenen under noen trær. Den har rotknoller, og setter lett nye sideknoller som så lett blir med om man graver i jorda, dermed kan den spre seg fort i bedet og over til andre bed. Min mor mener dog at den ikke er noe plagsom, hos henne har den stort sett holdt seg i det bedet den alltid har bodd. Jeg har flyttet en tue inn med hagelerkespore til hagen og kommer til å holde et øye med den fremover, den skal nok få danne tepper, men jeg vil ikke ha den i alle bedene. Så får jeg se hvordan det går… ;)

hagelerkespore-2

– Hva er din erfaring? Plagsomt villig, eller bare hyggelig villig, eller kanskje du rett og slett ikke får den til?

11 KOMMENTARER

 1. Så fin denne var! Skulle gjerne hatt teppe på plenen av denne jeg. Regner ikke med at den er å få kjøpt i vanlige blomsterbutikker/kjeder?

  • tja, jg har sett lerkespore til salgs hos spesialister, men det er vel de mer fancy søstrene. Det enkleste er egentlig å finne noen hagevenner i nabolaget som har den og høre om de vil spa opp til deg.

 2. Den er morsom, moren min har en sånn, og hos henne passer den inn og trives storartet. Jeg har også en, men den er ikke riktig så villig. Jeg vet ikke hvorfor…

  • Merkelig det der, det var ei på facebook som kommenterte det samme, at den ikke spredte seg hos henne. Har du noen formening om hva slags jord du har? Er det tørt? Sol?

 3. hagelerkesporen er en favoritt og jeg føler meg heldig som har den som teppe om våre. Den er jo også så fredelig der den visner ned etter blomstring og krever ingen stell.

  Ha en fin dag, Anne!

 4. Så morsomt at du skriver om akkurat denne! Jeg har lenge beundret den i hagen til en dame på 85år oppe i veien, og lurt på hva den het, fant det ut bare et par dager før du skrev om den! Synes den er utrolig søt, og så frodig og fin så tidlig på året, og så har den en nydelig lilla farve og vakkert grønt bladverk- nesten for god til å være sann, synes jeg…! Og igår formiddag var jeg oppe og fikk et «spadestikk» med lerkesporen av damen min, og har plantet den ute ved porten(turte ikke å ta den lenger inn, men. inspirert av deg og det andre skriver på bloggen din, tenker jeg også at jeg tar den inn i noen av bedene etterhvert – tenker at den virker så villig at den kan fylle ut litt bare flekker innimellom litt tidlig på året…! Og så visner den jo bort etterhvert, så den blir jo liksom ikke aggressiv, heller.

  Annette

 5. Nei,nei ugress finnes ikke i mitt vokabular, denne er jo Kjempesøt! Jeg har engkarse som fungerer litt på samme måte, Hagen og plenen full i mai, for så å forsvinne utover sommeren. Den er også vever, vakker og syrinfarget. Og ungene kan plukke det de orker!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her