Ekornkasse: Bygg bolig til ekornet:

Har du et ekorn i hagen? Lag en bolig til det! Ekorn bor vanligvis i store reder av kvist og gress og mose (kalles bol), men flytter gjerne inn i egnede kasser. En ekornkasse i hagen øker sannsynligheten for at de vil bo nær deg, og dermed får du se mer til de og kanskje ungene dens :)

Jeg har utformet denne kassen slik at den er optimal for ekornet behov, og  meget enkelt å bygge. Av verktøy trenger du kun håndsag, hammer og spiker (eller skruer og drill), og så er det fint om du har litt sandpapir. Byggemateriale er et 240cm  langt bord som er 198mm bredt og 19mm eller 22mm tykt og uhøvlet på en side.

– Har du i stedet lyst til å bygge noe til fuglene? Jeg har designet to ulike fuglekasser: En koselig stue, og et mer moderne fuglehus. Begge har arbeidstegninger som er enkle å følge :) 

ekornkasse-2

ekornkasse

Slik bygger du ekornkassa:

1. Tegn opp:
Mål ut og tegn på planken med en blyant.

2. Sage:
Sag etter strekene. Har du sånn fancy sag du stiller vinkel på så kan det være greit å vite at takvinkel er 31,6 grader.

3. Pusse:
Bruk sandpapir og puss litt på alle ender. Kassen blir penere, og du slipper flis i fingrene senere.

4. Montering:
Bare å beklage, jeg rakk ikke å lage skrittvis bildeserie når kassen ble skrudd sammen, men jeg har lagt inn bilder av ulike vinkler på den ferdige kassen nedenfor. Er du usikker på noe så spør!

Obs. Legg alltid materialene slik at den ru siden vender inn mot kassen!

– Skru ytterveggene sammen, feks slik: Plasser C og D på siden på et bord og legg A på toppen av disse og skru eller spikre de sammen. Snu rundt slik at A vender ned, legg B på toppen av C og D og skru fast.
– Skru fast bunnplata. (Det holder med totalt fire skruer fordelt på to motstående sider). Bunnplata har fått kuttet av alle hjørnene, dette er for å gi god drenering i kassa. Du kan eventuelt borre en par store hull i den (absolutt minimum fem mm diameter)
– Bygg taket: Det består av tre deler. Legg E og F ved siden av hverandre og legg så G oppå forskjøvet to cm og skru fast G til E og F med totalt fire skruer. (se bilde nedenfor)
– Skru på avstandsklossen. Fordi taket har et utstikk bak (pga regn) så må ryggen bygges ut, derfor denne klossen.
– Fest på opphenget. Fire øyeskruer, ett i hvert hjørne av baksiden, eller i avstandsklossen, gir deg mulighet for enkelt oppheng når du er høyt oppe i treet.  Bruk helst en ståltråd for å henge opp kassen, ekorn er glade i gnage på tau..

– Fest på balkonger. Dette er valgfritt, men du kan gjerne bruke avkappet fra prosessen og lage balkong for ekornungene sånn at det er lettere å komme ut de første skumle dagene ;)

ekornkasse-3

Kassen sett fra siden

ekornkasse-4

Kassen fra siden

EKORNKASSE-nr

Kassen fra inngangssiden, uten tak.

ekornkasse-2

Kassen fra inngangssiden, uten tak.

ekornkasse-7

Bilde av kassens tak ovenfra.

ekornkasse-6

Bilde av  bunnen på kassen

ekornkasse

5. Oppheng:
Heng kassen i et tre, minst fire meter høyt (gjerne høyere). Viktig at treet ditt står sammen med andre trær eller nær ei strømmlinne slik at ekorna lett kommer seg til og fra. Og det er fint om det er et tre med mye grener å gjemme seg i. Velg en del av hagen som er rolig, og unngå å henge det akkurat der du mater, da blir det konflikt med andre hagegjester.

.

Bygger du ekornkassa?
Jeg blir veldig glad for å høre fra deg om du bygger kassen! Bruk kommentarfeltet, eller enda bedre: Ta et bilde og legg ut på moseplassens facebookside eller på instagram  og tagg moseplassen :)
Har du bygget andre ekornkasser eller opplevd å få ekorn i fuglekassa så fortell gjerne om det også :)

Bannertest1

41 KOMMENTARER

 1. Så flott at du laget innlegg om ekornkassa. I går var det to ekorn som lekte seg i våre store bjørketrær. De undersøkte to «luftetårn» på låvetaket vårt,vedstabler osv. Veldig gøy å følge de med kikkert fra stuevinduet…ja jeg titter på både fugler og ekorn med kikkert da avstanden til der de holder til er stor. :) Nå skal det bli ekorn kasse :D Ønskes deg og dine en god fortsettelse på påsken. Hilsen Merethe

 2. Hallo
  Takk for et supert forslag, jeg skal lage kassen nå, men lurer på hvorfor du tar den uhøvlede siden inn (den du kaller ru)
  Ved all husbyging ellers settes den uhøvlede siden ut, da trekker grunning/beis lenger inn i treverket og det står mye lengre før det råtner.
  VH
  Thor

  • Hei :)
   Så fint at du likte kassen.
   Den ru siden skal inn slik at det er lettere for ekornungene å klatre ut: ) Om man ønsker å male så blir det dessuten et mer presist uttrykk med den glatte siden ut. Ru side ut for økt holdbarhet tror jeg har lite å si i denne setting, jeg vil anta alle kanter/hjørner er mer utsatt, for ikke å snakke om opphenget.

 3. Hei
  Ekornkassen ble bygget i gran og det ble helt supert!

  Lett og god byggeinstruksjon var det også. Kan dog foreslå at man skrur på «balkongene» med skruer innenfra, før man setter fast alle sidene sammen.

  Takk for supert tips, nå bare håper vi de lokale ekornene synes huset ser spennende ut og flytter inn :o)

 4. Hei
  Ekornkassen ble bygget i gran og det ble helt supert!

  Lett og god byggeinstruksjon var det også. Kan dog foreslå at man skrur på «balkongene» med skruer innenfra, før man setter fast alle sidene sammen.

  Takk for supert tips, nå bare håper vi de lokale ekornene synes huset ser spennende ut og flytter inn :o)

 5. Hei
  Jeg skal bygge denne kassa nå, men lurer litt på om den er egnet som «rugekasse» for ekorn? Har googlet litt og prøvd å bestille slike rugekasser – som ser litt annerledes ut – men useriøse nettsteder svarer jo ikke på bestillingene mine.

  Har du noe erfaring med, eller forslag til rugekasser?

  Fra før av har vi hengenede en matekasse i hagen. Den er ikke besøkt ennå, mulig den henger på feil plass så tenkte å flytte den. Har du tegninger til en slik matekasse og kanskje?

  Mvh Steffen , Bodø

  • Hei
   Denne kassen er egnet både som vinterbolig og rugekasse. Jeg har basert designet på det jeg har funnet av forskningsrapporter på hva som fungerer og ikke, samt litt sunn fornuft.

   Matkasse har jeg ikke laget tegninger til enda. Det står på planen, men kan ta litt tid. Det er nå forsovidt enkelt nok, trikset er å lage kassen slik at lokket veier lite, har en god utstikker sånn at ekornet kan løfte det opp, og passe på at kassen har dreneringshull.

 6. Hei
  Jeg skal bygge denne kassa nå, men lurer litt på om den er egnet som «rugekasse» for ekorn? Har googlet litt og prøvd å bestille slike rugekasser – som ser litt annerledes ut – men useriøse nettsteder svarer jo ikke på bestillingene mine.

  Har du noe erfaring med, eller forslag til rugekasser?

  Fra før av har vi hengenede en matekasse i hagen. Den er ikke besøkt ennå, mulig den henger på feil plass så tenkte å flytte den. Har du tegninger til en slik matekasse og kanskje?

  Mvh Steffen , Bodø

 7. Takk for fin tegning. Prøver meg på den til våren.
  Jeg har kjøpt et ganske stort fuglebrett ( anslår15-20 cm. på Plantasjen, for noen år siden. Det har et avtagbart tak, for lettere foring.
  Her har jeg ofte besøk av både ekkorn og fugler.
  Det står bare noen meter unna sitteplassen vår, så ekkornet «prater» med oss også. Utrilig koselig :-)

  • lykke til med byggingen, jo før du bygger jo bedre, ekorna liker at kassen henger ute litt tid før de tar den i bruk.

   Og ja, den pratingen (eller, kjefting vil jeg vel si) er veldig koselig :)

 8. Takk for fin tegning. Prøver meg på den til våren.
  Jeg har kjøpt et ganske stort fuglebrett ( anslår15-20 cm. på Plantasjen, for noen år siden. Det har et avtagbart tak, for lettere foring.
  Her har jeg ofte besøk av både ekkorn og fugler.
  Det står bare noen meter unna sitteplassen vår, så ekkornet «prater» med oss også. Utrilig koselig :-)

 9. Lurer også på hvordan jeg fester taket. Har nettopp bygd ekornkassa men sliter litt med taket.
  Det var kjempegøy å lage. Håper du har flere sånne fine fugle/ekornhus du vil dele med oss.

 10. Etter å ha fulgt ekornkasse-oppskriften i fjor høst hadde vi det første kullet med unger nå i sommer – 4 stk svært nysgjerrige småtasser kravlet rundt i trær og busker. Har nå lagd en kasse til slik at det blir ennå mer liv. På begge kassene monterte jeg hengsler på taket for enklere å kunne rengjøre de. Ellers er det lurt å skru på balkongene fra innsiden før veggene monteres.

 11. Undertegnede er arbeidsleder i et arbeidstiltak i nav. Hittil har vi laget 5 ekornkasser som vi henger opp på egnede steder i vår bydel. Vi lurer imidlertid på hvorfor både tak og bunn er skrudd fast. Da har vi jo ingen mulighet for å rengjøre disse på vårparten?

  • Hei!
   Jeg tenkte lenge på dette før jeg la opp til en kasse som er tett, og om det er det rette valget er jammen ikke lett å si, jeg ble ikke så klok av å søke informasjon hverken innenlands eller utenlands.

   Men, det ble slik primært fordi kassen henger så høyt at det for mange ikke blir til at de tømmer den uansett, og mye fordi kassene brukes året gjennom så det er jo ikke greit å vite når en skal forstyrre, og ikke minst fordi jeg ikke greide å finne noe informasjon noe sted om at ekorna hadde noe imot å bruke en brukt kasse.

   Om dere ønsker så kan dere jo gjerne lage kassen med åpning! Enten du tar av lokket, eller har åpning på siden.

 12. Perfekt!
  Fantastisk materialutnyttelse og artig design :-)
  Her må vi kjøpe 4.8m lengde og 2 kasser ble det med kun spon som rester. Så får vi se til våren ….

  • Tja. Jeg regner det som lite sannsynlig at de hopper inn i kassen, og kassen er med vilje laget så dyp at de ikke uten videre kan strekke hode inn og snappe ut en ekornunge. Men utover det så er nå skjærene innmari smarte, og slanke, så noen garanti kan jeg ikke gi deg. Men hullet kunne ikke gjøres mindre om ekornet skulle greie å komme seg ut med unger ved behov. (ekorna er veldig flinke mødre og passer godt på boligen og barna, og ved behov flytter de barna over i nødhjemmet hun har etalblert i nærheten!)

 13. vi bygget en slik idag, sammen med en 5 åring, på hytten. Ble kjempefint. Det er jo høst, men håper ekornet bruker den som vinterbolig :-)

 14. Jeg lagde en kasse som skulle passe for ugle. Den hang oppe 2 år uten at ugla kom, men tredje året kom det en kvinand han. Han klarte å få damer til å legge egg og alt var bare fint og bivåne. Men litt ut i ruginga kom et ekorn, og plyndringa var uungåelig. Jeg har tatt kassen ned og vurderer å bygge den om til ekorn-bolig ved å tette uglehullet og herme etter forslaget ditt. Jeg har pratet med en biolog som foreslo å lage inngang fra 2 sider. Ekornet liker det sa han. Dett er jo en stor kasse, er det negativt tro? Hva tenker du.

  • Hei :)
   Før jeg tegnet denne ekornkassen leste jeg det jeg fant av fakta på nett, bla en forskingsrapport fra England hvor de hadde forsket på ekornboliger for de røde ekorna (altså våre) som er truet i England. Der landet de på at det var bedre med ett hull enn to. Husker nå ikke begrunnelsen, men dette var by far det mest vitenskaplige jeg har sett om saken. Jeg har derfor kun ett hull i mine kasser.

 15. Vi bygget denne i våres sammen med barna. Ble kjempefin. Men de eneste vi har sett som bor der er fugler enda. :) Nå har ekornet kommet til hagen igjen så får kanskje se i vinter.

 16. Da har vi også bygd kassa og hengt den høyt i ei rogn.
  Har hatt ekorn her i mange år grunnet mye nøttetrær i området så det blir spennende som de finner frem i kassa, bruker å legge ut solsikkefrø på et brett hele året og det har hendt tidligere år at ekorn mor stikker innom med et avkom og spiser. Vi kan godt sitte på terassen to meter unna matbrette når hun kommer og spiser

  • Hei Kristine, ekornet polstrer selv hjemmet, og gjør det nok bedre enn oss, så la kassen være uinnredet med god samvittighet :)

  • Hei Jeanette. Ekorna vil nok foretrekke kassen ubehandlet, men så lenge du kun beiser utvendig så vil det nok gå fint, det kan bare ta litt lengre tid før kassen tas i bruk da ekorn har god luktesans.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her