Spretten søndag: Hvordan se forskjell på ekornbarn og voksne!

Ekorna får ett eller to, og under riktig gode forhold kaaanskje tre kull. De fødes på vår og sommer. Frem til i år så er april det tidligeste jeg har sett ekornunger i hagen og de var så små at de ikke kunne gå selv. Og det seneste jeg har sett barn har vært ekornet jeg så som høygravid 18. august 2013. Jeg synes det var uhyre sent å få barn i august, men jeg tror at den søskenflokken som svinser rundt her nå må ha kommet enda senere!

Ekornunger er ikke nødvendigvis så enkle å skille fra voksne individ, men det er en par ting jeg ser etter:
1. Størrelse. Det er dog vanskelig med mindre du har noe å sammenligne med
2. Hodefasong. Ekornungene har en flatere «neserygg» enn de voksne.
3. Pels: Ekornungene har en flott tett pels, vinterpels, uansett om de er født om vinter eller sommer. Så på vinteren skiller de seg ikke mye fra de voksne, men på sommeren kan det være en grei indikator.
4. Oppførsel. Dette er det sikreste kortet mitt. For ekornbarn oppfører seg rett og slett anderledes. De er mer nysgjerrige, de er (generelt sett) litt mer uredde, og jo yngre de er jo mer klønete er de når de skal bevege seg eller spise.

ekornbarn-3

Disse tre ekorna var lekne, supernysgjerrige og små. De bekymret seg mindre over meg enn de fleste voksne gjør. De var ikke direkte klønete, så derfor ikke av de yngste barna jeg ser. Og for mitt nå etterhvert nokså godt trenede øye så ser de ut som ekornbarn i fasong og størrelse.

Jeg kan ikke være sikker på når søskenflokken jeg har her nå er født, men jeg er sikker på at de er søsken fordi de lekte sammen. Jeg er rimelig sikker på at de når jeg så de for første gang forrige uke var minst 8 uker gamle, trolig 10 uker eller eldre. Og basert på utseende og oppførsel så tror jeg ikke de er eldre enn 18 uker. Så, jeg gjetter altså at de er født i november eller desember. Det vil være ekstremt utypisk, og det i seg selv tyder jo på at jeg tar feil. Men, vi hadde en meget mild høst i Oslo i fjor, så helt usansynlig kan det vel ikke være.

Jeg har skrevet utførlig om ekornbarn her, der kan du lære når de får pels og åpner øynene, og når de forlater mamma.
– Du kan se bilder som viser barn og voksen i like positurer her.
– Du kan se ekornmor flytte småbarn i denne posten

ekornbarn-2

Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram, Facebook og gjennom nyhetsbrev for jevne hagedrypp.

2 KOMMENTARER

  1. Så moro å lese om ekornbarna. Hva du vet! Jeg er nå helt sikker på at ekornet som kom på fugleforingsplassen i forrige uke er en unge. Den har vært der nesten hver dag siden, og det er jo så gøy å følge med på den der den forsyner seg av matfatet. Søt er den også!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her