Hvitbladtistel

Det finnes mange tistler i norsk natur. Noen har små blomster og grove stilker og er i mine øyne ikke så dekorative, mens andre byr på virkelig vakre blomster og ser riktig staselige ut. Hvitbladtistel hører til de siste.

Hvitbladtistel, Cirsium heterophyllum, er en flerårig markblomst som kan bli opp til 1,5 meter høy. Trives best på lavlandet, i grøfter og på eng, men dukker visst opp til fjels og. Jeg liker godt de bustete hodene og den vakre lillafargen, det gjør også humlene. Ikke så overraskende, vi har ofte overlappende smak humla og jeg ;)

Jeg lurer, er det noen av dere som kjenner til tistler brukt som hageplanter? For å presisere, jeg mener ikke stikler (eryngium, vanligvis blå-blågrå blomster). Jeg kan ikke huske å ha sett tistler i hagen selv og misstenker at de er i overkant villige, eller bare fine en kort periode. Eller kanskje den bare aldri har blitt «oppdaget»?

hvitbladtistel-3

hvitbladtistel-2

hvitbladtistel-1

Bildene er tatt i ei flott slåttemark/blomstereng. Du kan se flere bilder fra den her, med tips til hvordan anlegge blomstereng!

Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram, Facebook og gjennom nyhetsbrev for jevne hagedrypp.

5 KOMMENTARER

 1. Hei igjen,

  Ja, tistler er så flotte, særlig de med en stor blomst på toppen som på bildet! Så mange i en eng ved hytta i sommer:-)

  Jeg vet at Claus Dalby har vist bileder av mange floitt tistler på blggen sin, så hvis du googler på Cirsium hos ham så kommer det nok mange opp. I tillegg vet jeg Gardenliving hadde noen til salgs, som barrotsstauder, var det ifjor? http://www.gardenliving.no/pro… Jeg bestilte, men mener de ikke fikk inn likevel.. Men kanskje man kunne oppfordre dem til å prøve igjen ?

  Hilsen Annette

 2. Hei enda en gang,

  Jeg googlet nå f. eks bare «chelsea flowershow cirsium, og fikk opp masse – har visst vært en «moteplante» noen år nå..! (Uten at jeg har sett den i noe hagesenter el l. men altså hos Gardenliving et år..

  Kna,sjeman kan hente noe inn fra naturen.? Men som vi nå har lært om blomsterengplanter, de skal vel ha det magert, og liker seg ikke så godt i bedene våre…?

  http://www.houzz.com/ideabooks

  Hilsen Annette

 3. Kom over dette innlegget som jeg ikke har sett tidligere. Jeg har (dessverre) masse tistler på tomta. De har et innfløkt rotsystem akkurat som løvetann. Sprer seg også ved frø. Dvs det blir slike frø med «vinger» akkurat som løvetann. Blomstrer ikke så lenge. Og når løvetannen akkurat er ferdig med å blåse sine frø med vinden og inn i alle kroker, begynner tistelen. Som du skjønner vil jeg IKKE anbefale å begynne med tistler. Men når alt det er sagt, den er vakker når den står i blomst. Glemte jeg å si at bladene stikker noe alldeles forferdelig? Hilsen Berit.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her