Årets første blomst!

Jeg ville heller hatt snø og is, men mellom alle islyktlikene så dukker det altså nå opp vår der ute. Denne blomsten er rett nok litt juks, for den begynte å blomstre før jul og har nå «bare» smeltet frem fra snødynen, men årets første blomst er det da lell, og et herlig syn :)

#våromvinter

julerose-januar-3

Julerosen, Helleborus niger og Helleborus niger x orientalis, er en av hagens aller trassigste. Jeg har ganske mange, og flere av de har allerede store knopper og to er altså i blomst. Dermed er de klare til å blomstre så snart snøen smelter, og så fortsetter de utover våren til stor glede for både meg og humlene.

De aller fleste kjenner den som en småvrien og dyr stueplante. Julerosen er en mye bedre hageplante, og i hagen er den herdig til H5 hvilket vil si at den kan dyrkes i en stor andel av norske hager. Les om å dyrke juleroser her, med tips til hvor kjøpe de på våren.

julerose-januar-2

Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram, Facebook og gjennom nyhetsbrev for jevne hagedrypp.

5 KOMMENTARER

 1. Julerose, den «ekte julerosen» Helleborus niger, blomstrer hos meg også. Den er virkelig en av de store plantegledene som soloartist i desember og på nyåret. I Danmark kalles H. orientalis-hybridene for påskeklokker, de blomstrer jo nettopp ved påsketider.

  IKKE at jeg foreslår at du skal adoptere den danske navnebruken, altså… Her i landet er alt sammen juleroser, og ferdig med det. Men jeg synes nok danskene er smartere i sin navnebruk. ;-)

  Alle mine juleroser H. niger og H. orientalis hybrider er egensådde av frø fra forskjellige kilder. Det er pussig å se personlighetene deres, det er de samme av individene av H. niger som kommer i blomst først hvert år. Og de samme av orientalisene.

  • Hehe, jupp, de bruker jo påskeklokker på hybridene og orientalisen i Danmark, men jeg synes både julerose og påskeklokker er komplett idiotiske navn så jeg ser ingen grunn til å innføre påskeklokker. Julerosen blomster (for de aller fleste) ikke til jul og ligner ikke på en rose, og påskeklokken blomstrer ikke til påske og ligner ikke på en klokke… Jeg foretrekker derfor å kalle de for helleborus, men det har ikke helt satt seg enda, så da blir det begge deler :)

   Og ja, helt enig i det at de er facinerende konsistente i hvem som kommer tidlig og sent! Det henger jo litt sammen med hvor de er plantet, men jeg har faktisk en hybrid som har pleid å være før ute enn niger som sto like ved siden av. Nå er begge flyttet til nytt bed så jeg er spent på hva som skjer i år.

  • I teksten din brukte du de latinske (vitenskaplige) navnene på en forbilledlig måte, til og med i kursiv, som det skal være. Og du brukte også det norske, slik at det hele ble «selvforklarende». ;-)

   Hurra !!!

   Jeg mener at om bloggere, spesielt «høyprofilerte», er bevisste på slik navnbruk, så bidrar du/dere til læring for de som ikke kan så mye… Plantenavna / navnesystemet glir inn av seg selv når man er eksponert for rett bruk av det. (Slik jeg selv var i magasin og bøker før internett-tiden…)

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her