Humlas fem favoritter denne uken :)

Det tok litt av i går med respons på lupinposten! Kjempegøy når det jeg deler engasjerer, og det inspirerte meg til å vise dere fem strålende planter for humlene. For denne uken har det virkelig summet i hagen. Tidligere i måneden var akeleiene favorittene, men nå er de nesten ferdige, og disse fem har tatt over som favorittmat for humla og vennene hennes :)

Nedenfor har jeg raskt presentert de fem, med noen tips til hvilken hager de passer i. Husk, om du ikke veit hva herdighetssone betyr, så er det smart å lese seg opp på det her, så kan du velge en plante som passer til hagen din! Jeg har (som jeg ofte gjør) brukt Hageselskapet/Tommy Tønsbergs Staudebok som kilde.

humleblomster-juni-4

Peon!
Vi starter med det største matfatet: de enkle peonene!
Jeg har både fylte og enkle peoner, de fylte er uten verdi for humlene for de kommer ikke ned til det som eventuelt finnes av nektar og pollen. Men de enkle byr på åpen buffet, og humlene kan holde på oppi de i evigheter.

Silkepeon trives best i sol, men kan fint stå i halvskygge. De blir 70-100 cm høye, blomstrer juni-juli og er herdige helt til H7!

humleblomster-juni-3

Ullsalvie:
Ullsalvie er egentlig flerårig, men kan ikke overvintre i norske hager og kalles derfor sommerblomst. Mine har stått i hagen siden ca 17. mai, og ble omsider plantet i krukker forrige helg av hagehjelper. Humlene er begeistret, jeg likte de bedre før blomstene begynte å visne… Men vi får se hvordan den utvikler seg utover sommeren, det kan hende den visner penere nå som den har bedre stell.

Bør stå i full sol og næringsrik godt drenert jord.

humleblomster-juni-6

Salvie:
Dette er helt vanlig krydderurtsalvie! Ja, sånn jeg kjøpte på en matbutikk en gang og plantet i et bed. Nå har jeg en haug av de, og de er aldeles nydelige! (Se et helt blogginnlegg om de her).

Trives best i sol og godt drenert jord, herdig til H5 (muligens mer), og er igrunnen et morsomt og mer herdig alternativ til lavendel! Synes jeg, og humlene :)

humleblomster-juni-5
Steinnype
Villrose som fikk sin egen bloggpost tidligere i uken, les den her. Ikke egentlig en rose jeg anbefaler deg å ha i staudebedet, bla fordi den skyter rotskudd. Men, om den kan få stå ett sted hvor det er litt kummelig, eller hvor du kan klippe rundt den med gressklipper så er den unektelig flott i all sin storbusketehet.

Herdig til H6, takler både god og rimelig skrinn jord.

humleblomster-juni-2
Storknebb
Storknebb finnes i et knippe arter, og ørten navnsorter. Alle sammen er populære for humlene, og andre bier som du ser her :) Akkurat denne storknebben er jeg ikke sikker på hvilken art er, trolig en engstorknebb.

Storknebb er fra fem cm til en meter høye, og blomstrer stort sett på forsommer-sommer. Herdighet varierer ut fra art, noen er herdig helt opp til H7! Noen vil stå i sol, andre kan trives i skygge. Mine er i overkant entusiastiske på frøsåing, så det kan være greit å klippe vekk visne blomsterstender så de ikke får spre seg ukontrollert.

– Det var mine humlers favoritter nå, hvem er de summendes favoritter i hagen din nå i juni?

Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram, Facebook og gjennom nyhetsbrev for jevne hagedrypp.

4 KOMMENTARER

  1. Hos meg er det mest akeleiefrøstjernen og kattemynte humlene koser seg med. Rhododendroen holder dessverre på å blomstre av, men den var en stor favoritt for litt siden.

    Var hos besteforeldrene mine i helgen. De har noen enorme peoner, og jeg ble helt besatt av å stirre på dem. Humbler, bier mm «badet» nedi dem, så helt fantastisk ut der våre flygende venner rullet rundt nedi bliomstene og hadde en «spis så mye du vil – fest». Gjerne to-tre humler i hver peon, og jeg har aldri sett på maken, så ut som det var full fest med dans, mat og drike. :)

  2. I all verden, er din ullsalvie hvit? Min er blå, og jeg har bare sett blå hittil. Humlene er ville etter den også!

    Timian og lavendel er det også kø foran når det er sol.

    • hehe, ante ikke at det var uvanlig! Men ja, min er hvit, boka sier den også kan være rosa, i tillegg til blå :)

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her