Se så vakker ordinær «krydderplante» salvie er!

Salvie har vist seg som en skikkelig genial hageplante hos meg. For noen år siden kjøpt i potte på matbutikken, plantet i bakken, og nå har den gladlig spredt seg og blitt delt og gitt vekk av flere ganger.

Det finnes flere ulike salvier, både krydderurter, sommerblomster og stauder. Den vi kaller bare salvie, og som vi bruker i som krydderurt til matlaging har vitenskaplig navn Salvia officinalis . Jeg er usikker på herdighet, men veit den tåler H5, kanskje mer? Del gjerne erfaring. Det er i allefall verdt å prøve, om du liker smaken, eller utseendet.

salvie

For ja, salvie er pen! Bladverket er kledelig grålig (ganske grønn nå, men blir gråere utover sommer og høst), og så har den aldeles bedårende blomster! Ikke like entusiastiske som prydsalviene, men absolutt pen, eller hva?

Salvie har litt buskaktig vekst, ala slik lavendel vokser. Du kan selv velge om du vil beskjære eller ikke. Jeg klipper halvparten av mine tilbake på våren, og lar den andre halvparten stå, de som ikke er klippet blomstrer nå, de andre først senere i sommer.

salvie-3

Selv liker jeg ikke smaken av salvie, men jeg synes som sagt den er pen, og humlene elsker den, så hos meg er salvien hjertelig velkommen. Hva med deg?

salvie-2

Pst: Flere flerårige urter som kan overleve ute en norsk vinternatt finner du her

Flerårige krydderurter som kan overvintre ute:

6 KOMMENTARER

  1. Nydelig,mine er bare i knopp enda men kommer snart. Jeg hadde problem med å få den til å overvintre tidligere her i Kristiansand, men de siste årene har det gått bra, mindre kaldt…
    Ha en flott helg Anne:-)

    • Tja, det kan være den burde stå bedre drenert om den lett går ut for deg. For i Kristiansand burde det ikke være problem å få den igjen.

  2. Ser det er en gammel post,men måtte bare kommentere…jeg hadde en vanlig salvie i ei urne i fjor sommer. Mente jeg skulle kaste den da vinteren kom, men så har jeg trøbbel med å bare kaste en plante det fortsatt er liv i(ei eiga sjuke det der)så jeg bare spadde den ned i rosebedet mitt og glemte den. Og nå kommer den jaggu opp igjen! Trysil,Hedmark,H7, har hatt 3 meter snøfall i vinter så det er vel snødekket som har reddet den, for vi har hatt -30 også. Så, tydeligvis ganske seiglivet sak! Nå skal jeg stelle godt med den i sommer, så får vi se,om den holder stand noen år til

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her