Kattemynte = Katter i gledesrus!

Noen blomster er mer enn øyegodt, og kattemynte er så absolutt en av de. Kattemynte inneholder eterisk olje som gir katten en behagelig og ufarlig rus. Ikke alle katter reagerer, og den varer ca 5-15 minutter. Kattene kan nyte planten rett i hagen ved å sniffe den inn og rulle seg rundt, og du kan tørke den og ha i små tøyposer for vinterbruk og gaver.

Men i tillegg til å glede katten, så er den jo flott å se på. Kattemynte, Nepeta cataria, får blå, hvite eller rosa blomster. Blå er helt klart vanligst. Det er en staude, som trives i full sol, gjerne godt drenert på den tørre siden. Herdig helt til H6, det vil si at den kan gro i store deler av landet.

kattemynte-4

Men ikke la deg lure av navnet. Kattemynte er ikke en mynte, de to er ikke i slekt. Noe jeg synes er kjekt, for mynte er så rabiat villig at den ikke får bo i mine bed lenger, den er forvist til krukker. Kattemynte derimot kunne nok få flytte inn hos meg.

kattemynte-5

Det er ikke bare katter som elsker kattemynte, humler og sommerfugler besøker den også, dog av noe andre grunner enn kattene. Internett hevder at rådyr ikke er så glad i den, og at mennesker kan spise den om de vil, men at de dessverre ikke opplever samme rus som kattene :)

kattemynte

Har du lyst på mer besøk av humler og sommerfugler? Du finner masse plantetips på stikkordet humleplanter, klikk deg over og la deg inspirere!

5 KOMMENTARER

  1. Kattemynte! Min nye favoritt. Veldig lett å få til, elsket av katter og humler og blir ikke spist opp av snegler. Hipp hurra.

    Har to stykker i hagen og 4 -7 humler på besøk til enhver tid, og da har den salvie, storkenebb og lavendel som nærmeste naboer. Men det er kattemynten humlene vil ha :-)

  2. Jeg har noen katter som liker å ligge ved kattemynten i hagen min. Og to av kattene tar et jafs av planten i ny og ne – dette er helt ok, for de 6 små plantene jeg kjøpte tidlig i sommer har blitt enorme så de tåler litt «beskjæring».

    Humlene også er glad i kattemynten, så alt i alt en plante jeg har blitt veldig glad i.

  3. Hei, hvor kan man få kjøpt den enten som plante eller frø? Var på plantasjen i går og de så ut som spørsmålstegn :)

    • Hei, kattemynte er supervanlig staude, den burde Plantasjen føre i planteform om det da ikke er en by-butikk som i liten grad fører uteplanter. Men det er utenfor sesong nå så du kan ikke forvente å få kjøpt den nå, og ikke sikkert den ansatte du snakket med var de mest kyndige heller. Frø er sikkert også mulig, men hvor må du nesten søke litt på selv :)

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her