Hvorfor kløver er super i plen!

I sjangeren «Anne blir oppgitt over at folk lager seg masse ekstraarbeide»: Konseptet renraset plen.

Vi er av en eller annen grunn blitt programmert til at de grønne slettene som omkranser husene våre utelukkende skal bestå av gress. Jeg begriper ikke hva det skal være godt for, for gressplen med kun gress er utrolig mye jobb, og det er utrolig lite nyttig for hagens andre beboere. Eneste som vinner på perfekte plener er alle som selger plenrens og andre tullete ugressmiddel…

Og det aller beste eksempelet på en plante folk prøver å utrydde som virkelig ikke burde utryddes er hvitkløver. Den holder jo plenen grønn og er nyttig!

1. Bladene på hvitkløver er pene, lave nok til at de takler klipping fint, og tåler både tørke og slitasje godt. Så en kløverplen er like grønn eller grønnere enn en renraset gressplen!

2. Hvitkløver lever i symbiose med nitrogenfikserende bakterier, og dette gjør at jorden rundt kløver blir mer næringsrik. Vinn-vinn for alle, også gresset!

3. Hvitkløver blomstrer på sommeren, og de hvite blomstene er pene å se på for oss, og virkelig populære blant hagens polinatorer. Tusen takk for hjelpen sier de!

Eneste argument jeg kan forstå for å ikke ville ha kløver er at man ikke ønsker insekter i gresset fordi man er redd for at barn og voksne skal tråkke på en humle eller bie. Til det må jeg bare si at jeg gjennom hele barndommen løp barfot på de mest blomstrende plener du kan tenke deg, og eneste gang jeg ble stukket var på naboens helt blomsterfrie plen…

Så: Senk skuldrene, la kløveren stå, og nyt en blomstrende, summende og mangfoldig sommer!

Alle bilder er tatt hjemme hos mine foreldre. Som steller godt med kløveren og nesten alt annet som vil sameksistere med gresset :)

Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram, Facebook og gjennom nyhetsbrev for jevne hagedrypp.

12 KOMMENTARER

 1. Her hos oss kan man egentlig si at jeg har klipt ugress så lenge at det iallefall på avstand ser ut som plen. Noen området rakk jeg ikke å så, eller det var så tørt at det som spirte ikke var gressfrøene. Det er helt Ok med både kløver og smørblomster

 2. Dette var et supert innlegg, Anne. Jeg er så lei av å se og høre om grønne «ugressfrie» plener. Hipp hurra for kløver og andre nydelige plenblomster. Det er jo bare å se på bildene du viser fra barndomshjemmet. Vakkert!

 3. Så enig! Kløver er bare et funn- og på hytta brukes den hvert år i min sommerbukett, med blåklokker, strå av ulike slag, skogstorknebb,syre og tepperot. Jeg ønsker deg er deilig sommer Anne. Klem.-)

 4. Takk for enda flere gode grunner til å sette pris på all hvitkløveren jeg har på plenen:) Trenger ikke flere for å holde mannen min unna gressklipperen!
  Håper du har landet mykt og godt i ditt nye hjem. Du var ikke sen om å gjøre terrassen om til en oase. Jeg følger med, selv om jeg ikke alltid er like flink til å legge igjen ord til deg.
  Hilsen Jannicke

 5. Hei.
  Jeg vet at kløver og belgvekster gjør så mye bra med jorda! Har faktisk vært missunnelig på naboens plen som har mye hvitkløver.
  Er det mulig å kjøpe frø til plen? Evt. hvor? Takk for alt du deler med dine lesere

  • Hei :)
   Hvitkløver bør du kunne få på et godt hagesenter, jeg veit at de i gamledager solgte rene poser av hvitkløver sammen med plenfrø, om det er slutt på det nå så kan det være å finne borte med de vanlige blomstene. De har i allefall hvitkløver på felleskjøpet, men om du ikke bor nær en slik, så hør med ditt lokale hagesenter.

  • Takk for svar. Setter stor pris på at du tar deg tid til å svare på spørsmål fra lesere

 6. Hurra for kløver! :) Leste en gang at greia med kortklipt plen egentlig er et statussymbol. «Se så rike vi er som slipper å bruke hagen vår til grønnsaker og beitemark»-opplegg. Det er virkelig på tide å vokse ut av den ideen der, spør du meg. :)

 7. Hei. Jeg er enig med deg i at plen med hvitkløver er best, men hvor får jeg kjøpt plenfrø med hvitkløver?

  • Jeg vil tro at rød og hvitkløver har samme nytte for insekt og jordsmonn ja. Men i plen er ikke rødkløver så egnet, den er ikke lav nok.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her