Stikkelsebær, bedre enn du tror!

Bær altså!
Det er noe av det enkleste å dyrke, og gir så mye glede!

Stikkelsbær, Ribes uva-crispa, er kanskje ikke den første busken folk tenker på når de skal drømme om velsmakende hagegleder, men, da har du ikke smakt de søte sortene! For ja, det finnes masse ulike stikkelsbærsorter.

I denne bloggposten viser jeg deg hvordan du dyrker stikkelsbær, snakker om navnsorter, og gir oppskrifter :D

Hvordan dyrke stikkelsbær:

Stikkelsbær er igrunnen veldig grei å ha med å gjøre. Du får størst, flest og søtest bær om du planter busken din i full sol, og gir den gjødsel hver vår. De må vannes til de får etablert seg (altså minst ett år etter planting), og de må som alt annet få vann i tørkeperioder. Og utover det krever de fint lite.

De ulike navnsortene har noe ulik herdighet, men mange av de vanlige takler H6. (Her finner du ut hvilken herdighetssone hagen din har). Det vil si at svært mange kan dyrke stikkelsbær!

Det er lurt å beskjære stikkelsbær (og rips og solbær) årlig. Hvert år tar du ut de eldste grenene slik at ingen grener blir eldre enn fem år. Dermed har du alltid ny ferskt vekst, og friske velbærende grener. Når du beskjærer så klipper du av grenen helt inne ved basen, og du kan med fordel fjerner de nederste grenene uansett alder så den får luft rundt føttene. I følge «boka» skal stikkelsbær, rips og solbær beskjæres på våren. Men, jeg har vokst opp med at de beskjæres sensommers når buskene plukkes, og jeg har snakket med fagfolk som ikke ser noe problem med å gjøre det slik. Det viktigste er AT du beskjærer, ikke når.

Og ja. Du kan forme stikkelsbærbusken ganske drastisk! Starter du når den er ung så kan den stammes opp eller espaljeres mot et gjerde. Finfint om du vil ha stikkelsbær på en balkong eller i en mikrohage. Jeg har oppstammet stikkelsbærbusk, den ble kjøpt slik på Hageland Skajem tidligere i år.

Kan jeg dyrke stikkelsbær i krukke?
Ja. De trives naturligvis best i bakken, men har man ikke bed så er jo jeg av den oppfattning at du kan ha nesten hvasomhelst i en romslig krukke, om du passer på tre ting:
– Planten må være minst en herdighetssone tøffere enn hagen din
– Planten må takle at det blir vind om øra og varmt på beina, den må rett og slett finne seg i litt mer, så krukkeliv er ikke for de tandre.
– Og, du må gidde å vanne og gjødsle gjennom hele sesongen

Oppdatert: Stikkelsbær er nå på andre sesong i krukkehagen, det hadde ingen problemer med vinteren og formelig strutter i krukka si.

Navnsorter av stikkelsbær: 

Det finnes svært mange navnsorter av stikkelsbær. Med fargespill fra de nesten hvite via gule, grønne og over mot ulike toner av rosa og rød. Formen kan også variere, og mengde pels (hår). De har også ulik mengde torner på grenene.

Jeg har et eksemlar av ‘Hinnonmaki Rød’. Den har som dere kan se av bildene røde bær, som er riktig søte og fine på smak. Herdighet er H6, og den er melduggresistent.

Andre navnsorter som kan være mulig å skaffe i Norge er ‘Hinnonmaki Ketalinen’ (‘Hinnonmaki gul’), ‘Hönings Früheste’, ‘Invicta’, ‘Martlet’, ‘Mucurines’, ‘Pax’, ‘Scania’, ‘Tatjana’, ‘Whinham’s Industry’, ‘Whitesmith’ og ‘Xenia’.

Du finner beskrivelser av disse og andre stikkelsbærsorter hos:
Store norske leksikon
Sagaplant

Jostabær (solstikk)
Solbær, rips og stikkelsbær er i nær slekt. En kreativ gartner krysset engang solbær med stikkelsbær, og fikk hybriden jostabær (Ribes × nidigrolaria). Disse er ikke vanlige i salg lengre, men skal visst være gode på smak.

Sykdom og skadedyr:

Noen plages med at stikkelsbærbuskene får meldugg. Dette er heldigvis sortsavhengig. Så om du har en gammel busk som ofte blir angrepet av meldugg så ville jeg først ha prøvd å flytte den, og om busken er like plaget året etter så ville jeg ha kvittet meg med busken og kjøpt en av de nye navnsortene. Ja, så pragmatisk er jeg faktisk. Planter som ikke oppfører seg byttes ut, heller det enn å irriteres eller løpe rundt med remedier..!

Det er ikke bare vi mennesker som liker stikkelsbær, de kan også bli angrepet av skadedyr som vil spise på bladene dens. Mitt beste råd der er å spyle av alle larvene med vannslangen, og følge med ut sesongen og spyle om de skulle dukke opp igjen. Dersom angrepet skjer på høsten så må du ta høyde for at noen larver har greid komme til stadiet hvor de går i bakken for forpupping, så da må du følge med på våren også.

Oppskrifter:

Så skal det jo spises! Selv spiser jeg de bare rett av busken. Men, jeg har lett opp noen oppskrifter hvor stikkelsbær er sentral. Har du laget noe godt med stikkelsbær så del gjerne i kommentarfeltet!

Pst: Bruker du bærne til sylt og saft så kan det være en fordel at de ikke er helt modne (da blir syltetøyet stivere). Juster gjerne sukkermengde i oppskrift etter hvor søte bær du har og hva du foretrekker selv.

Pst2: Tips for å rense stikkelsbær er å fryse bærne, og så ha de i ett putevar ol og massere gjengen til du får skrubbet av hamsene. Aner ikke om det funker, men ser flere anbefaler.

 

Til sist ett tips som er så enkelt at det ikke er en oppskrift: Rens stikkelsbær, frys de, og bruk som isbiter i glass. Du kan faktisk også fryse de veldig lett og servere de som små mini-saftiser også, da er det best med bær som ikke har tykt skall.

Mmm, sommerglede!

Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram, Facebook og gjennom nyhetsbrev for jevne hagedrypp.

4 KOMMENTARER

  1. Jeg har gulgrønne stikkelsbær som er ekstra søte og som er så gode at de blir spist opp rett fra busken. Litt senere kommer de røde, og de som jeg (og mitt barnebarn Daniel 19 år) ikke spiser opp, rører jeg i foodprossesor med 25 % sukker, og det er favorittsyltetøyet til min datter, Heidi. Men jeg tror jeg skal gjøre som du sier, beskjære dem mer om våren før bladene kommer, hvis helsen holder.

  2. Stikkelsbær er de beste bærene i hagen spør du meg. Jeg bare ELSKER rød/lilla stikkelsbær. Ser du har i krukke, lurer på om dette er noe av det jeg bare MÅ prøve til våren igjen. Noe som er kjempegodt er å fryse de og ta opp en neve putte i en skål i mirkoen og tine de så de koker og ha over vanilje is. NAM NAM

  3. så stilig å stamme opp stikkelsbærbusken, jeg ante ikke at man kunne gjøre det. Jeg har alltid likt stikkelsbær og aller best synes jeg at de er rett fra busken. Jeg plantet to busker i hagen min for noen år siden. De er lilla på farge som de du har på bildet, de er jo bare helt nydelige å se på. Jeg fryser stort sett bærene hele og bruker dem i paier og verdens beste smoothie.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her